Ezért lenne kötelező mától otthon gyűjtened az esővizet

Fel kell készülnünk az extrém szárazságra, az új kártevők megjelenésére, valamint arra is, hogy a jövőben ránk zúduló esőt és árvizeket a magunk javára hasznosítsuk. Az RTL Klub híradójában szakértők beszéltek arról, mire számíthatunk a következő 30 évben.

Nem szolgálnak túlságosan jó hírekkel a klímakutatók a következő évekkel kapcsolatban, a felmelegedés miatt ugyanis még komolyabb aszályokra kell számítanunk, ráadásul számos új kártevő is megjelenhet nem is beszélve arról, mi lesz a mezőgazdaság fenntartásával.

Az RTL Klub Fókusz című műsorában Dr. Aponyi Lajos, a Növényorvosi Kamara főtitkára elmondta, a gyümölcsfák már most elkezdték hullatni a lombjukat, de már a gyümölcshullás is nagyon jelentős, a fák ugyanis ezzel próbálják tehermentesíteni magukat, hogy minél kisebb legyen a párologtató felület.

Dr. Kovács Erik klímakutató szerint a mezőgazdaságban új, hibrid gabonafajtákat kell majd nemesíteni azért, hogy a termés jobban bírja a szélsőséges időjárási körülményeket, máskülönben Európa-szerte éhínség alakulhat ki néhány évtizeden belül.

Míg a legtöbb itthon is honos gyümölcsfa, a bükkfák, a tölgyek és az örökzöldek is nehezen viselik az aszályos, meleg időt, addig az olyan növények, mint a szőlő vagy a kivi kifejezetten élvezi a szélsőséges meleget (így lehet az, hogy ma Zala megyében található Közép-Európa legnagyobb kiviültetvénye).

A kukorica és a búza mostani típusai nem fognak egyszerűen megteremni, különösen az évszázad második felétől. Tehát olyan hibrideket, illetve olyan fajtákat kell kinemesíteni, amelyek hő- illetve aszálytűrő képességük sokkal jobbak a maiaknál

– nyilatkozta a kutató.

Ahogy az a riportból is kiderül, a búza esetében már most 25 százalékos a termékkiesés, a kukoricaállomány pedig az Alföldön és a Közép-Magyarországi területek nagy részén megsemmisült. A gyepek sok helyen kisültek, sok gazda pedig már legeltetni sem tud, ha pedig nem jut elég takarmány az állatoknak, előbb-utóbb le kell vágni őket.

„Elsősorban a szarvasmarhát és a juhokat érinti, de ha kevesebb lesz, vagy olyan drága lesz a szemes termény, akkor a sertés és a baromfitartás nagyságát is befolyásolni fogja. Magyarországon már így is jóval alacsonyabb az állatállomány, mint amennyi az optimális lenne, de ha ez még tovább csökken, biztosan emelkedni fognak az élelmiszer árak” – tette hozzá.

Hasznos lesz az esővíz

A jövőben meg kell tanulnunk hasznosítani a csapadékot és az árvizek által keletkezett vízkészletet, az aszállyal együtt ugyanis számítani kell a hirtelen lezúduló nagyobb csapadékmennyiségekre, és arra is, hogy a legtöbb eső az őszi-téli időszakban fog leesni. Egyre intenzívebb, hirtelen esőzésekre kell számítani, néhány óra alatt 1-2 havi csapadék, nagyjából 120 milliméter is lehullhat. Dedák Dalma, a WWF környezetpolitikai szakértője elmondta, a hosszú aszályos időszakok és a hirtelen lezúduló csapadék rendkívül egyenlőtlenül oszlanak meg térben és időben, ezért fel kell készülnünk arra, hogy a hirtelen lezúduló záporokat a jövőben el tudjuk raktározni.

A záporokat kell hasznosítani, amit eddig levezettünk, a belvizet kell hasznosítani, amit szintén levezettünk, az árvizet kell hasznosítani, amit a legszörnyűbb károkozónak tartottunk eddig. Meg kell tanulni ezeket a többletvizeket úgy felhasználni, hogy az aszályos időszakban a segítségükre legyenek

– fogalmazott a szakértő a Fókusznak.

Idén több városban is vízkorlátozást vezettek be az aszály miatt, a jövőben pedig még több várost érinthet, így akár otthon is érdemes lesz gyűjteni az esővizet.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...