Ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol alkoholt

Elindult a száraz november, és nem csak a pénztárcádnak fog jót tenni, ha pár hétig alkoholmentesre cseréled a megszokott sörödet.

A Dry January-t, vagyis az alkoholmentes, „száraz” januárt Nagy-Britanniában már a 2000-es évek óta rengetegen tartják. Az ivás nélkül töltött időszak azóta más hónapokra is kiterjedt, így van már száraz november is. Magyarországra 2016-ban hozta be a szokást az addiktológiával és prevencióval foglalkozó Kék Pont. A száraz november egy fontos kihívás, ami számos jótékony hatása mellett önismeretre is tanít.

Ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol alkoholt

Miért próbáld ki?

Az, hogy Magyarországon magas az alkoholfogyasztók aránya, senki számára nem új információ. Az ivás teljesen elfogadott a kultúránkban, sőt szokásaink, mindennapi közösségi összejöveteleink szerves része az alkohol.

De nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy belevágjunk a száraz novemberbe.

A Kék Pont ajánlása szerint bárkinek, aki legalább heti rendszerességgel iszik, érdemes kipróbálnia a kihívást. A száraz november nagyon jó önismereti gyakorlat, segít megérteni az alkohollal való viszonyodat, és persze a pénztárcád és a szervezeted is meg fogja hálálni a visszafogott alkoholfogyasztást. Ha pedig nem bírod ki az egy hónapot, az egy fontos visszajelzés lehet, hogy foglalkoznod kell az ivási szokásaiddal.

Ezt teszi veled az alkohol

Számos kutatás során vizsgálták már az alkohol élettani hatásait. 2018-ban a Sussexi Egyetem kutatói a Dry January résztvevőin figyelték meg, hogy mi történik velünk egy alkoholmentes hónap során. Az egy hónap végén kiderült, hogy a résztvevők számára a kihívás teljesítése már önmagában hatalmas sikerélményt jelent, és növeli az önbizalmat. Segít az alkohol feletti kontroll megtartásában, a résztvevők az év során kevesebbet ittak, mint korábban.

Nem meglepő, hogy kevesebbet költünk, ha nem veszünk alkoholos italokat, de a gyakran az alkoholt kísérő termékeken – így a cigin, az éjjel megvett gyorskaján vagy a belépőkön is spórolhatunk.

Az alkohol elhagyása az alvásunkra is hatással van

A kutatásban résztvevők több, mint 71%-a számolt be arról, hogy a száraz hónap alatt jobban tudott aludni, aminek következményeként energikusabbnak érezték magukat, és koncentrálni is hatékonyabban tudtak.

Az alkohol kiváltó oka lehet az aknénak és az arcpuffadásnak, csupán egy hónap után egészségesebb lesz az arcbőrünk, ha feladjuk az alkoholt.

Nem véletlen, hogy gyakran diétákban is tiltólistás az alkohol, hiszen az alkoholos italok magas kalóriatartalmúak, nem beszélve az este során elfogyasztott kísérőkről vagy a bulik utáni hajnali kajálásokról. Az alkoholt feladók körében gyakori, hogy különösebb erőfeszítések nélkül fogynak le néhány kilót.

A kutatás jól bizonyítja, hogy csupán harminc „alkoholmentes” nap számos jótékony hatással jár, hosszútávon pedig egy ilyen kihívás hozzásegít bennünket ahhoz, hogy egészségesebb és tudatosabb viszonyunk legyen az alkohollal.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezeket is olvasd el, ha fontos az egészséged:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...