Nem csak a bolti sütemények állaga lehet kellemetlen: száraz kekszek házilag is születhetnek. Egy rossz recept, túl forró sütő vagy a nem megfelelő tárolási körülmények is okozhatják a fűrészporos, morzsás, fullasztó textúrát. Persze ez ilyenkor még nem a vég, különböző módokon megmenthetjük és újraéleszthetjük a száraz kekszeket. Jöjjenek erre a legjobb ötletek!
Alma a dobozban
Ez egy igen klasszikus, nagymamák által gyakran javallott technika, ami segít megőrizni a kekszek puha és omlós állagát. Általában megelőző lépésként vethetjük be, még akkor, amikor dobozba kerül a sütemény.
De egy bizonyos szintű puhulást úgy is elérhetünk vele, ha utólag tesszük a kekszek közé.
A legjobb, ha egy viszonylag jól záró dobozba rakjuk a süteményeket (a teljesen légmentes környezet itt nem a legjobb, mert penészedéshez vezethet), és egy negyed frissen felvágott almát helyezünk közéjük. Egy nap elteltével már észlelhetünk némi változást. Persze ne hagyjuk túl sokáig a dobozban ülni a gyümölcsöt, hiszen be is penészedhet.
Krémes mentés
Egy másik, viszonylag gyors megoldás lehet a krémmel összeragasztás. Ezt is akkor érdemes alkalmazni, ha a kekszeink még nem borzasztóan szárazak, csak egy kicsit túl hosszan hagytuk kint őket a szabad levegőn, esetleg túlsültek.
Fogjunk két kekszet, majd ragasszuk őket össze (sűrűbb) lekvárral vagy bármilyen tetszőleges krémmel, és hagyjuk pihenni az így kapott „szendvicseket” pár óráig a hűtőben.
Rétegezésben a megváltás
Az egy fokkal szárazabb kekszeknél már drasztikusabb módszerekhez kell folyamodnunk. Ami jelen esetben sokkal több krémet jelent. Készítsünk egy tiramisu-jellegű édességet, azaz rétegezzük a kekszeket krémmel, lekvárral, friss gyümölcsökkel, amivel csak szeretnénk.
Nem feltétlenül kell valamibe beáztatni őket a rétegezés előtt, de ha szeretnénk plusz ízt adni a desszertnek, használhatunk kávét, kakaót, szörpöt vagy alkoholt is. Ne aggódjunk, a csokival, magvakkal és egyéb dolgokkal megszórt kekszek is újjászülethetnek ilyen módon.
Morzsa, mint utolsó mentsvár
Ha pedig úgy látjuk, hogy a világ összes krémje nem lenne elég a kekszeink szárazságának eltüntetésére, akkor se adjuk fel, hasznosítsuk a süteményt, ahogy tudjuk, és hozzuk ki belőle a legtöbbet.
Készítsünk édes kekszmorzsát, ami egész egyszerűen a kekszek ledarálást vagy kézi összetörését jelenti.
A morzsa kerülhet túró- és sajttorták alá, pohárkrémekbe, de beboríthat édes gombócokat is. Határt tényleg csak a képzeletünk szab majd. Egy „extrás” (csokoládés, aszalt gyümölcsös, stb.) kekszből készült morzsa élettartama rövidebb, az ilyeneket minél előbb használjuk fel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Vesd be ezeket a konyhai trükköket is: