Így gondozd a házi szamócádat a májusi virágzás után

Ha szamócát termesztesz otthon, egyrészt rendkívüli módon irigykedünk, másrészt jobb, ha szem előtt tartasz néhány fontos tudnivalót így május dereka táján.

Bár már sok helyen május közepére elvirágozhattak a szamócatövek, elég sok a teendő velük ezt követően is. Lássuk, mik ezek!

Tápoldat, gyomlálás, metszés

Fontos, hogy nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal lássuk el a szamócatöveket. A gazok ellen ne feledjünk kapálni, gyomlálni – írja Bálint gazda hivatalos oldala.

Tudtad?

Ha a tövek közti talajt letakarod szalmával, törekkel, lekaszált fűvel vagy fűrészporral, az érő gyümölcsök nem szennyeződnek a felcsapódó vízcseppektől homokkal vagy sárral.

Az ostorindákat érdemes lehet lemetszeni a tövekről, hogy ne akadályozzák a kapálást, ezen kívül a tápanyagot is elszívhatják, csökkentve a gyümölcs méretét, tömegét.

Védjük növénykéinket!

A szürkepenész gyakori betolakodó lehet, ha az éppen érő fiatal szamócákról van szó. Hogy mi a megoldás ellene? Gombaölőszer oldata abszolút hatásos lehet.

Majdnem fitt szamócás pite

Imádok pitét sütni, számomra az egyik legotthonosabb érzés a világon. De ha rágondolok arra a rengeteg vajra, aztán meg rögtön a diétámra....hát nem összeegyeztethető. Mostanság ...

Fontos tudnivaló, hogy a gombával fertőzött foltos leveleket nyugodtan eltávolíthatjuk a tövekről szünet után, mert így csökkenthetjük az atka és a szürkepenészfertőzés esélyét, sőt, a termés is bőségesebb lesz.

+ 1 tipp: sziklakertbe, falak réseibe is ültethetünk szamócatöveket!


Még több kert- és növénygondozás itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...