„Rájöttem, mi bajom vele....az édes íz!" – Dóra és a sütőtök kapcsolata, amiből szerelem lett

Itt az ősz, kezdődik a tökszezon, sütve, főzve, levesként, raguban, édesen és sósan szinte már elborítanak minket a tökös ételek. Ennek ma már nagyon örülök, de nem volt ez mindig így – a sütőtököt csak egy nagy rácsodálkozás után szerettem meg, és lett mára az egyik kedvenc zöldségem.

A sütőtök általában nem túl megosztó étel: kellemes az állaga, viszonylag gyorsan elkészül, ráadásul változatosan felhasználható. A gyerekek többsége szereti, vannak, akik magában is szívesen fogyasztják, más gyerekek inkább az ételek alkotóelemeként fogadják el, ha megkérdeznék őket, kategorikusan kijelentenék, hogy utálják a tököt, aztán a sütőtökkel turbózott bolognai ragut mégis kétpofára falják.

Gyerekkoromban alapvetően máshogy használtuk a sütőtököt, mint ahogy ma én készítenem. Először is leginkább a kerek alakú, sárgásabb színű és lisztesebb ízű tökfajták voltak az elterjedtek, a kanadai változatokat – a hosszúkás vagy épp kerek, de mindenképp sötét narancsszínű, édesebb fajtákat – akkoriban kevésbé ismerték, nem is nagyon lehetett kapni a boltokban. Sütöttünk tököt meglehetősen gyakran gyerekkoromban is, csak épp én nem nagyon voltam rajongója.

Időbe telt, mire rájöttem, mi a bajom vele...és ez nem volt más, mint az édes íz!

Az alapvetően is magas cukortartalmú, édes ízű tököket nálunk mindig édesen – legtöbbször mézzel locsolva – ettük, ha pedig valaki nem kért a mézes változatból, akkor is magában fogyasztottuk, nem volt mellette más, sós kiegészítő, én pedig a második, harmadik szeletnél már émelyítően édesnek és tökösnek találtam az egészet.

Aztán szép lassan felfedeztem, hogy az égettebb, jobban összesült darabokat jobban szeretem – hogy miért? Mert ezek koncentráltabb íze valahogy sósabb volt, még akkor is, ha egyáltalán nem volt megsózva a tökszelet.

Ezen felbuzdulva már gyerekként elkezdtem sóval megszórva enni a sült tököt, és rájöttem, hogy ez valójában kifejezetten ízlik nekem. Az édes-sós ízélmény annyira komplex és meglepő volt, hogy máris az egyik kedvenc téli vacsorámmá lépett elő a sült tök.

Aztán mikor már magam is főzni kezdtem, vegetáriánusként botorság lett volna nem kihasználni ezt a nagyszerű, vitaminokban, rostban gazdag, kalóriában viszont visszafogottabb zöldséget:

elkezdtem a tököt ragukban, salátákban is enni, készítettem belőle krémeket és tésztaszószt, tölteléket és tekintettem rá köretelemként.

Arra azonban mindig ügyeltem, hogy alapvetően sós ízű fogásokat készítsek a sütőtökből, mert egy-egy próbálkozás az édeskésre készített krémlevessel és sütőtökös pitével megerősített abban, hogy az édes tök és én nem vagyunk barátok továbbra sem. Azóta is nagy kedvencem a sütőtökkrémleves, de kizárólag sós-savanykás ízvilágúan elkészítve, ropogós sós kiegészítőkkel.

Kedvenc sütőtökös receptem: sült tökkarikák sajttal, balzsamecettel

És az utóbbi pár évben kifejlesztettem az egyik legnagyobb sikernek örvendő, pofonegyszerű, gyors, laktató és mámorítóan finom tökös ételemet is, amely őszi-téli időszakban heti szinten készül vacsorára nálunk: a tököt felkarikázom, meghintem sóval és 200 fokon, alsó-felső sütésű programon betolom a sütőbe. Nagyjából húsz perc múlva, mikor a tök már megpuhult, de még nem sült át teljesen, azaz láthatóan vizes még, balzsamecetet, borsot és vékonyra szelt vagy reszelt sajtot teszek a korongokra, és további tíz-tizenöt percet sütöm.

Krémes sütőtökös spagetti

Szuper vegán komfortkaját készítettünk: fűszeres sütőtökszószos durum tésztát. Egészséges, variálható, gyors és egyszerű fogás, a tetejét érdemes megszórni pirított tökmaggal ...

Kuszkuszos sütőtökfasírt

Mindjárt vége a télnek, és ez azt is jelenti, hogy egy jó darabig nincs sütőtök. Mivel a rabja vagyok, igyekszem a lehető legtöbb formában elkészíteni, de mivel csak kettőnkre főzök, ...

Mire a tök szépen átsül, a sajt is megolvad, és kész is az önmagában is teljes értékű, szuper vacsora.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több őszi téma itt:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...