4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Ahhoz, hogy sült ételeink tényleg igazán jól sikerüljenek, kordában kell tartanunk a sütőolaj viselkedését – például le kell cserélnünk egy bizonyos idő után. Ennek felismerésében segíthetnek a lent felsorolt jelek.

A foszlós fánkok, ropogós rántott húsok és légies lángosok lehetővé tevője, alfája és ómegája a szagos, macerás sütőolaj. Amikor ezeket az olajban sült finomságokat készítjük, nagyon oda kell figyelnünk egy sor tényezőre, de legfőképpen a zsiradék változásaira. Az alábbi jelek arról árulkodhatnak, hogy bizony le kell cserélni a már sokat használt sütőolajat.

4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Sötét színt vesz fel a sütőolaj

Jó esetben a legtöbb sütőolajnak (napraforgó, mogyoró, repce) aranysárga színe van, ami a sütés során idővel átválthat barnás, neadjisten feketés árnyalatokba. Ha ilyesmit látunk, akkor ideje lecserélni a zsiradékot egy friss adagra.

Plusz tipp: használjunk világos színű fazekat vagy edényt, hogy lássuk benne az olaj színváltozásait.

Ropogós burgonyagolyók

A burgonya szerény alapanyag, sokoldalúsága miatt azonban királyi helyet foglal el a világkonyhában, a hasábburgonyától kezdve a krémes burgonyapürén át a megannyi comfort foodig. Most ...

A sütőolajnak füstös illata van

Ezt nehéz lehet észrevenni, hiszen az olajban sütés alatt egész végig igen erős szagok veszik körbe az embert. Persze meg lehet különböztetni a sülő panír kellemes illatát attól a kesernyés, orrfacsaró bűztől, ami a zsiradék égését jelzi.

Túlzottan habos a sütőolaj felülete

Egy idő után – főleg, ha sok liszt vagy zsemlemorzsa landol a fazékban – a sütőolaj habzásba kezd, ami szintén arra utalhat, hogy ideje lecserélni az aktuális adagot. Ne tévesszük össze a sülés során felszabaduló kis buborékokat (a gyorsan elpárolgó nedvesség távozik így) a szinte szappanszerű, égést jelző buborékréteggel: az előbbi még teljesen oké, míg a második cseréért kiállt.

Az étel nem sül olyan ropogósra a sütőolajban

Természetesen a sok használat során maga az olaj is veszít erejéből: egy idő után már nem sülnek majd annyira ropogósra és aranybarnára az ételek, több zsiradékot szívnak magukba, és inkább puhán, szottyosan landolnak a papírtörlőn. Ha ezt észleljük, még menthetjük a helyzetet a hőmérséklet óvatos növelésével, de tartsuk észben, hogy érik már az olajcsere!

Ikeás cukros fánk

Míg a fánkok a világ különböző országainak történelmébe és kultúrájába beágyazódtak, manapság itthon inkább a hipermarketek polcain díszelegnek, harsányan mázasak, ...

Békebeli rántott hús

A vasárnapi ebédek fő attrakciója, a császárzsemlék kedvenc kiegészítője, az osztálykirándulós szendvicsek sztárja és a hentes pultok bestsellere: az örök érvényű és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippeket leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...