4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Ahhoz, hogy sült ételeink tényleg igazán jól sikerüljenek, kordában kell tartanunk a sütőolaj viselkedését – például le kell cserélnünk egy bizonyos idő után. Ennek felismerésében segíthetnek a lent felsorolt jelek.

A foszlós fánkok, ropogós rántott húsok és légies lángosok lehetővé tevője, alfája és ómegája a szagos, macerás sütőolaj. Amikor ezeket az olajban sült finomságokat készítjük, nagyon oda kell figyelnünk egy sor tényezőre, de legfőképpen a zsiradék változásaira. Az alábbi jelek arról árulkodhatnak, hogy bizony le kell cserélni a már sokat használt sütőolajat.

4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Sötét színt vesz fel a sütőolaj

Jó esetben a legtöbb sütőolajnak (napraforgó, mogyoró, repce) aranysárga színe van, ami a sütés során idővel átválthat barnás, neadjisten feketés árnyalatokba. Ha ilyesmit látunk, akkor ideje lecserélni a zsiradékot egy friss adagra.

Plusz tipp: használjunk világos színű fazekat vagy edényt, hogy lássuk benne az olaj színváltozásait.

Ropogós burgonyagolyók

A burgonya szerény alapanyag, sokoldalúsága miatt azonban királyi helyet foglal el a világkonyhában, a hasábburgonyától kezdve a krémes burgonyapürén át a megannyi comfort foodig. Most ...

A sütőolajnak füstös illata van

Ezt nehéz lehet észrevenni, hiszen az olajban sütés alatt egész végig igen erős szagok veszik körbe az embert. Persze meg lehet különböztetni a sülő panír kellemes illatát attól a kesernyés, orrfacsaró bűztől, ami a zsiradék égését jelzi.

Túlzottan habos a sütőolaj felülete

Egy idő után – főleg, ha sok liszt vagy zsemlemorzsa landol a fazékban – a sütőolaj habzásba kezd, ami szintén arra utalhat, hogy ideje lecserélni az aktuális adagot. Ne tévesszük össze a sülés során felszabaduló kis buborékokat (a gyorsan elpárolgó nedvesség távozik így) a szinte szappanszerű, égést jelző buborékréteggel: az előbbi még teljesen oké, míg a második cseréért kiállt.

Az étel nem sül olyan ropogósra a sütőolajban

Természetesen a sok használat során maga az olaj is veszít erejéből: egy idő után már nem sülnek majd annyira ropogósra és aranybarnára az ételek, több zsiradékot szívnak magukba, és inkább puhán, szottyosan landolnak a papírtörlőn. Ha ezt észleljük, még menthetjük a helyzetet a hőmérséklet óvatos növelésével, de tartsuk észben, hogy érik már az olajcsere!

Ikeás cukros fánk

Míg a fánkok a világ különböző országainak történelmébe és kultúrájába beágyazódtak, manapság itthon inkább a hipermarketek polcain díszelegnek, harsányan mázasak, ...

Békebeli rántott hús

A vasárnapi ebédek fő attrakciója, a császárzsemlék kedvenc kiegészítője, az osztálykirándulós szendvicsek sztárja és a hentes pultok bestsellere: az örök érvényű és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippeket leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!