4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Ahhoz, hogy sült ételeink tényleg igazán jól sikerüljenek, kordában kell tartanunk a sütőolaj viselkedését – például le kell cserélnünk egy bizonyos idő után. Ennek felismerésében segíthetnek a lent felsorolt jelek.

A foszlós fánkok, ropogós rántott húsok és légies lángosok lehetővé tevője, alfája és ómegája a szagos, macerás sütőolaj. Amikor ezeket az olajban sült finomságokat készítjük, nagyon oda kell figyelnünk egy sor tényezőre, de legfőképpen a zsiradék változásaira. Az alábbi jelek arról árulkodhatnak, hogy bizony le kell cserélni a már sokat használt sütőolajat.

4 jel, amiből tudhatod, hogy cserélni kell a sütőolajat

Sötét színt vesz fel a sütőolaj

Jó esetben a legtöbb sütőolajnak (napraforgó, mogyoró, repce) aranysárga színe van, ami a sütés során idővel átválthat barnás, neadjisten feketés árnyalatokba. Ha ilyesmit látunk, akkor ideje lecserélni a zsiradékot egy friss adagra.

Plusz tipp: használjunk világos színű fazekat vagy edényt, hogy lássuk benne az olaj színváltozásait.

A sütőolajnak füstös illata van

Ezt nehéz lehet észrevenni, hiszen az olajban sütés alatt egész végig igen erős szagok veszik körbe az embert. Persze meg lehet különböztetni a sülő panír kellemes illatát attól a kesernyés, orrfacsaró bűztől, ami a zsiradék égését jelzi.

Túlzottan habos a sütőolaj felülete

Egy idő után – főleg, ha sok liszt vagy zsemlemorzsa landol a fazékban – a sütőolaj habzásba kezd, ami szintén arra utalhat, hogy ideje lecserélni az aktuális adagot. Ne tévesszük össze a sülés során felszabaduló kis buborékokat (a gyorsan elpárolgó nedvesség távozik így) a szinte szappanszerű, égést jelző buborékréteggel: az előbbi még teljesen oké, míg a második cseréért kiállt.

Az étel nem sül olyan ropogósra a sütőolajban

Természetesen a sok használat során maga az olaj is veszít erejéből: egy idő után már nem sülnek majd annyira ropogósra és aranybarnára az ételek, több zsiradékot szívnak magukba, és inkább puhán, szottyosan landolnak a papírtörlőn. Ha ezt észleljük, még menthetjük a helyzetet a hőmérséklet óvatos növelésével, de tartsuk észben, hogy érik már az olajcsere!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippeket leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek