Mit eszik a vega a szalonnasütésen? – Tűzön tesztelt receptek

Vegaként sokszor éreztem magam „kilógó elemnek” szalonnasütéseken, és ez néha azt jelentette, hogy bizony éhes maradtam. Most szeretném megosztani néhány tanácsomat, hogy tanulhassanak belőle mind a sütögetésre meghívott húsmentesek, mind az összejövetel szervezői. Nézzük, mi kerüljön a nyársra!

A hosszúhétvégén megtörtént baráti társaságomban az év első sütögetése, amelyre vegaként szerencsére már sokkal felkészültebben és tapasztaltabban mentem, mint évekkel ezelőtt. Korábbi alkalmakkor vagy nem sütöttem semmit és csak a köretekből falatoztam, vagy fejben jól elképzelt, de a valóságban befuccsolt nyársakkal próbálkoztam. A házigazdák sem tudták, mivel készüljenek, de sokáig én magam sem voltam tisztában azzal, melyek a legalkalmasabb vega ételek egy sütögetésre. Egy szó, mint száz, több évnyi feszélyezettség, majd kísérletezés után most meg tudom írni ezt a cikket, hogy mindenki más átugorhassa a kudarcok időszakát, és rögtön a sikerhez, no meg persze a pattogó tűz melletti, füstös jóllakottsághoz érkezhessen.

Mit eszik a vega a szalonnasütésen? – Tűzön tesztelt receptek

Vigyünk saját ételt

Elég rossz első tanácsnak hangozhat, főleg az udvariasság és a csoportkohézió miatt, azonban érdemes megfogadni ezt az ajánlást. Főleg akkor, ha nem a saját otthonunkban sütögetünk, hanem valaki máshoz, esetleg az erdőbe megyünk.

Azért jobb, ha magunknak készülünk, mert így megspórolhatunk a szervezőnek néhány bonyolult kört, és az esetleges kellemetlenségeket is elkerüljük.

Ha már nagyjából kitapasztaltuk, hogy mit tudunk/szeretünk elkészíteni sütögetések alkalmával, nyugodtan jelezzük a szervezőnek, hogy velünk nem kell számolni, gondoskodunk a saját ellátmányunkról. Persze csak udvariasan: ha meg akarnak minket lepni valamivel, ne állítsunk be mégis egy kosárnyi étellel, hanem fogadjuk el a kedvességet – hátha kisül (szó szerint) majd belőle valami jó.

Készüljünk elő otthon

Amennyiben mégis magunknak csomagoljuk az elemózsiát, mindenképpen készüljünk elő otthon. Számoljunk azzal, hogy ahová megyünk, nem feltétlenül lesz hely/idő hámozni, szeletelni, aprítani. Ezzel magunknak is megspórolhatunk némi cipekedést: már csak a kiporciózott, felvágott, bepácolt ételt kell magunkkal vinnünk.

Az alapanyagok mellett gondoljunk arra is, lesz-e szükségünk fűszerekre, olajra, ecetre, vagyis minden olyan dologra, amit a szalonnás-kolbászos társaság nem igényel, így nem is hoz magával az erdőbe. Persze, ha egy barát kertjében sütögetünk, kérdezzük meg őt, használhatunk-e pár alapdolgot. De ne lépjük át az udvariasság határait: ne foglaljuk el a konyhát és ne éljünk vissza a felkínált helyzettel.

Gondoskodjunk köretekről

Egy jó darab sült szalonna és kolbász mellé igen kevés dolog kell: egy szelet kenyér, némi zöldség, esetleg savanyúság. Azonban, ha mi ennél kicsit többre vágyunk, bátran készítsünk valamilyen salátát, öntetet. Persze legyen akkora adag, hogy mindenkinek jusson – a megosztással is hozzátehetünk valamit az összejövetelhez, valamint enyhíthetünk a húsos-vega „elkülönülésen” is.

Nyárson

Amilyen kiváló eszköz a nyárs szalonnák és kolbászok sütésére, olyan alkalmatlan a legtöbb vegetáriánus helyzetben. A zöldségek nem sülnek át rajta, vagy túlságosan megégnek, lecsúsznak-potyognak róla a gondosan előkészített alapanyagaink.

Ha mindenáron nyársazni szeretnénk, forduljunk a tofu és a grillsajt felé. Mindkettőből olyat vegyünk, ami sületlenül viszonylag kemény, szilárd állagú – így könnyedén fel tudjuk majd vágni és rá tudjuk helyezni a nyársra. Tofuból vegyünk alapból füstöltet, és süssük kockákra vágva. A sajt esetében arra figyeljünk, hogy mindig egy nagyobb felület legyen kitéve a parázs hőjének, hogy szépen, egyenletesen tudjon barnulni a szelet.

Alufólia-csomagban

Minden más alapanyagot készítsünk alufólia-csomagban: kisebb darabokra vágott zöldségeket olajjal, fűszerekkel elkeverve, esetleg sajttal bolondítva. A zsiradék mennyisége kiemelten fontos: ha nem használunk elég olajat, le fognak ragadni a zöldségek. Szintén figyeljünk az alapos lezárásra – így bent marad majd a felszabaduló gőz, amelyben puhára és tökéletesre párolódik minden. A kis csomagokat a sütögetés vége felé készítsük el, amikor már van elég parázs: alulról és felülről is érje hő a szütyőket, így alaposabban átsülnek majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsmentes és vega tanács:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...