A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak

Egy mindig bombabiztos recept, aminek az eredménye puha, tökéletesre főtt rizs. Viszlát, félig főtt, kemény rizsszemek, ezentúl süsd sütőben!

Sokszor véletlenül születnek a legjobb konyhai megoldások. Én a sütőben főtt rizs készítésével voltam így. Persze lehet, hogy ezzel sokaknak nem mondok újat, mert eddig is így csinálták. Számomra mindenesetre hatalmas meglepetés volt, amikor először vettem ki a konyhapultra egy nagy lábas gőzölgő sütőben főtt rizst. Azóta a rabja lettem, most elmondom miért.

A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak

Ha jól emlékszem, valamilyen dél-amerikai ihletésű, babos-rizses egytálételt készítettem, amit a sütőben kellett összefőzni. A kész ételben a rizs olyan tökéletesre főtt, amilyet korábban még sehol nem kóstoltam. Muszáj volt kipróbálnom minden más nélkül, önmagában rizst főzni a sütőben.

Miért jó a sütő?

A tűzhellyel ellentétben a sütő hatalmas előnye, hogy egyenletes hőt biztosít. Persze nem olyan intenzíven, azonban mintha épp ebben lenne a sütős rizs titkának kulcsa. Az egységesen meleg környezetben, szépen lassan minden rizsszem megszívja magát vízzel, nem lesz se túl kemény, se szétfőtt.

A lábasban lévő folyadék nem fog annyira gyorsan felforrni, fokozatosan melegszik. Ezért nem kell attól tartanunk, hogy a főzővíz kifut. Mivel a fedő egész végig rajta van, a gőz teljesen bent marad, ezzel a kész rizs állaga sokkal könnyebb lesz, a szemek nem fognak egymáshoz ragadni.

Mivel a hő körülveszi a lábost, nem közvetlenül alatta van, szinte garantált, hogy nem fog leégni a rizs alja. Nem kell többet a miatt aggódnunk, hogy az adag fele a fazékban marad.

Hogyan készítsük?

Mindenképpen egy olyan edény kell a sütőben főzéshez, ami bírja a hőt. A legmegfelelőbb egy fém lábos, aminek semmilyen műanyag része nincsen. Se a fogantyún, se a fedőn ne legyen műanyag, hiszen ez könnyen megolvadhat a sütőben.

A fedő illeszkedjen rendesen a lábasra, így kevés gőzt veszítünk majd a főzés során. A szinte tökéletesen zárt környezet az egyik legfontosabb tényező.

A rizs és víz arányáról rengeteg különböző információ kering az interneten. Én személy szerint azt vettem észre, hogy a másfélszeres mennyiségű folyadék mindig tökéletesen működik ezzel a módszerrel.

Öntsük a lábasba a kimért rizst és vizet, majd sózzuk meg az egészet. Fedjük le a lábast és tegyük 230℃-os sütőbe, a középső rácsra.

Gyömbéres jázmin rizs

Tökéletesen pergős, ízletes bármilyen ázsiai ételhez, húshoz, halhoz köretnek. Mi egymagában is szoktuk enni. Annyira finom. :)

Lime-os barna rizs

Kb. 10 perccel és 2 edénnyel tart tovább, mint egy átlag párolt rizs, de a különbséget zongorázni lehet. Én magában is ellennék vele egy hétig, de könnyű halas fogások vagy fűszeres ...

Az elkészítési idő kissé hosszabb lesz, mint a tűzhelyen, körülbelül 15-20 perc. Én általában 15 perc után ránézek, és ha van még rajta folyadék, visszateszem a sütőbe. Ha nagyobb adagot készítünk, nyilván tovább hagyjuk bent.

Ha elkészült, vegyük ki, és mindenképpen várjunk pár percet, amíg a lábos kihűl. Végig legyünk nagyon óvatosak, hiszen az edény hosszabb ideig a sütőben ült, és felforrósodott. Csak konyharuhával vagy kesztyűvel nyúljunk hozzá, nehogy megégessük magunkat.

Egy szinttel feljebb

Amellett, hogy szinte alig kell figyelni rá főzés közben, azért szeretem nagyon ezt a receptet, mert végtelenül egyszerűen hozzáadhatok bármilyen extrát.

Először is fűszerezhetjük akármivel: a kurkumától nagyon szép sárga lesz, zöldfűszerekkel megszórva bármilyen hús mellett nagyon jól mutat majd.

Tehetünk bele hagymát, fokhagymát, konzerv hüvelyeseket. Ezek főzési ideje nagyon alacsony, minden egyszerre fog elkészülni a fazékban.

Mustáros marharagu

Az alapötlet Jamie öthozzávalós marhasültjéből jót, amit házasítottam a burgundi marha receptemmel, így született meg ez a mustáros marharagu. Kiváló vasárnapi ebéd vagy ünnepi ...

A sütőben sült rizs az egyik kedvenc konyhai megoldásom, mert semmi dolgom nincs vele, miközben készül, nyugodtan foglalkozhatom az ebéd többi részével. Semmi macera, mindig tökéletes eredmény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A sütőben rengeteg minden készülhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...