7 sütési baki: ezeket kerüld el, ha tökéletes végeredményt akarsz

Veled is előfordult már, hogy valami nem úgy sült meg/el, ahogy szeretted volna? Cikkünkben hét lehetséges baklövést mutatunk be, amit kiküszöbölve elérheted a tökéletes végeredményt.

Egyes sütési bakikban az a legrosszabb, hogy lehet, még csak nem is sejted, mi lehetett az oka a balul elsült süteménynek. A hozzávalók tökéletes összekeverésétől kezdve a nem megfelelő olaj használatáig megannyi dolog van, ami alig hangzik el, amikor a tökéletes sütési módszerekről beszélünk. Ne ess a sütési bakik csapdájába, mutatjuk a megoldásokat!

Sütési bakik: ezeket kerüld el, ha tökéletes végeredményt akarsz

Nem olvasod el rendesen a receptet

Veled is előfordult már, hogy kinézted a könyvből a napi menüt, de az elkészítés előtt jöttél rá, hogy órákig pácolnod kéne a húst, vagy nem vettél meg minden hozzávalót? Előfordulhat, hogy ilyenkor esélyed sem lesz improvizálni, főleg, ha vendégeket vársz.

Tipp: Ezen túl a sütés-főzés előtt mindig pontosan olvasd végig az elkészítés menetét is, ne csak a hozzávalók listáját!

Túlkevered a tésztát

Amikor tésztát sütünk, vagy bármi olyat készítünk, ami nagy mennyiségű lisztet tartalmaz, akkor igyekszünk mindig mindent jól összekeverni. Ezt is el lehet azonban rontani: ne keverjük túl, mert a liszt gluténtartalma miatt a tészta túl kemény lesz.

Tipp: Óvatosan keverjük, amíg egyenletes nem lesz a tészta, majd hagyjuk békén, térjünk rá a következő lépésre.

Nyitogatod a sütőajtót

Nagyon jó, ha odafigyelünk arra, hogy milyen állapotban van a sütőben az étel, de minden alkalommal kiszökik a forró levegő, amikor kinyitjuk az ajtaját. Ezzel nem csak a sütés idejét hosszabbítjuk meg, hanem azt is kockáztatjuk, hogy összeesnek a sütemények, a habcsókok és a kenyerek.

Tipp: Lehetőleg minél kevesebbet nyitogassuk a sütő ajtaját.

Felcsapó lángokkal grillezünk

Végre itt van a grill-szezon, indulhatnak a kerti partik! Azonban figyelnünk kell a tűzre: kívülről megégnek a húsok és a zöldségek, míg belül nyersek maradnak, ha túl nagy lángon sütünk. A korom ráadásul se nem finom, se nem egészséges.

Tipp: Mindenképpen várjuk meg, amíg a lángok elcsitulnak a grillsütőben.

Extra szűz olívaolajjal sütsz

Az extra szűz olívaolaj forráspontja alacsonyabb, mint a többi olajé, így bár salátákhoz kiváló, sütéshez már kevésbé.

Tipp: Helyette inkább használjunk más, magasabb forráspontú növényi olajokat (például napraforgót).

Rossz minőségű lisztet használsz

Liszt és liszt között hatalmas különbségek lehetnek, kezdve onnan, hogy nem véletlenül sütjük a kenyeret kenyérliszttel, a többi süteményt pedig süteményliszttel. Még a legnépszerűbb márkák termékei között is hatalmas különbségek lehetnek, ami a fehérjetartalmat illeti.

Tipp: Ne az ár és a márka alapján döntsünk: nézzünk utána alaposan az előállításnak és a tápanyagtartalomnak, mielőtt leveszünk valamit a polcról.

Régi összetevőket használsz

A lejárt összetevők nem csak az egészségünkre lehetnek károsak, hanem a sütés végeredményére is. A lejárt sütőpor, szódabikarbóna, élesztő és kovász megnehezíti az emelkedést. A lejárt szavatosságú fűszerek még használhatóak lehetnek, de idővel veszítenek illóolaj-tartalmukból, így se az illatuk, se az ízük nem lesz olyan, mint amilyet szeretnénk.

Tipp: Rendszeresen ellenőrizzük a kamránk tartalmát, dobjuk ki, ami már nem jó.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tudj meg még többet a sütésről:

Cikkünk forrása volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...