Eddig rossz sorrendben kevertük össze a sütink hozzávalóit?

Rengeteg tipp van arról, hogy miként lehet tökéletes sütit sütni, de ez a mostani mindent felülír: a profik szerint teljesen más sorrendben kell összekeverni az alapanyagokat, mint ahogy eddig tettük.

Valószínűleg a recepteket követve eddig te is úgy sütöttél sütit, hogy először egy kézi mixerrel összekeverted a vajat és a cukrot, majd érkeztek egyesével a tojások, ezután következett a folyadék, majd a száraz hozzávalók. Ezt nevezik creaming technikának, és amellett, hogy teljes mértékben megállja a helyét, van egy módszer, amivel még könnyebb, jobb textúrájú végeredményt érhetsz el: ez a reverse creaming.

A profik szerint teljesen más sorrendben kell összekeverni az alapanyagokat, mint ahogy eddig tettük

Ennek lényege, ahogy a nevéből is következik, hogy megfordul a sorrend.

Ahelyett tehát, hogy a vajjal és cukorral kezdenél, mikor süteményt sütsz, először a száraz alapanyagokat – liszt, cukor, só, szódabikarbóna, sütőpor stb. – kevered össze, ezután jön a vaj és a folyékony hozzávalók. A reverse creaming (vagy más néven two stage method) pofonegyszerű módszer, nem lehet elrontani, és ezt használja Rose Levy Beranbaum cukrász, szakácskönyvíró minden süteményénél. Az 1988-ban megjelent, ikonikus The Cake Bible szakácskönyv szerzőjének két diplomája is van élelmiszer-tudományból, úgyhogy a tudása megkérdőjelezhetetlen ezen a téren.

Néhány hasznos tipp

Beranbaum a könyvében elmondja, hogy az első lépéshez, azaz a száraz alapanyagok összekeverésénél ő konyhai robotgépet használ, mert így rengeteg energiát spórol meg – a kézi kevergetés elég fárasztó tud lenni. A kézi mixer is jó, csak figyelj, hogy nagy tálat válassz ehhez, hogy ne repüljön szét mindenfelé a liszt.

Francia krémes, ahogy mi szeretjük

Nem túl édesszájú a család, de ha krémesről van szó, mindenki bevág egy jó nagy kockát belőle, ennek ugyan is nem tud ellenállni senki. Több receptet elkészítettem már ezek ...

A vaj legyen szobahőmérsékletű

Ha elfelejtetted előre kivenni, akkor sincsen semmi baj, ezekkel a tippekkel hamar szobahőmérsékletűvé melegítheted a vajat. Beranbaum ezt adja aztán hozzá az alaposan összekevert száraz alapanyagokhoz, egy kevés folyadék társaságában – csak annyit, amennyi épp elegendő a zsiradék eloszlatásához. Aztán 90 másodpercig keveri a tésztát, amitől jó levegős lesz.

A maradék hozzávalókat egy külön tálban keveri össze, majd három lépésben adja hozzá a tésztához. Mivel a lisztet itt már zsír veszi körül, így nem lehet túlkeverni a tésztát ennél az eljárásnál, de azért figyelni kell, hogy alaposan elkeverjük. Beranbaum szerint „az alulkeverés során nem képződik elegendő glutén, ami morzsalékos, durva szemcsés, és nagyon lapos, kissé beesett közepű kérget eredményez.”

Tudjuk, hogy kicsit furcsán hangzik az eljárás, hiszen nem ehhez szoktunk hozzá, de mindenképp megér egy próbát az ínycsiklandó végeredmény érdekében!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több süteménytipp itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...