Ez a legzavarosabb receptutasítás, amit sokan félreértünk

Főzés során gyakran elengedhetjük a receptek kezét, azonban ritkán tehetjük meg ugyanezt sütéskor. Viszont ahhoz képest, hogy milyen fontosak a pontos süteményreceptek, igen gyakran hagynak minket a sötétben a leírások.

A süteményreceptek esetében minden grammra pontosan ki van mérve, minden ki van számolva. Azonban van egy utasítás, amivel szinte minden leírásban találkozunk, mégis alig tudunk róla valami konkrétat: ez a túlkeverés. Sokszor olvashatjuk a receptben: „vigyázzunk, nehogy túlkeverjük”. Ilyenkor a kezdők (és néha a tapasztaltabb rókák is) hajlamosak pánikba és a ló túloldalára esni, és lássuk be, ez nem túl ideális.

Rántsuk le most a leplet a túlkeverés problémájáról: nézzük meg, hogy mit is jelent pontosan, és hogyan kerülhetjük el az összes sütemény esetében.

Ez a legzavarosabb receptutasítás, amit sokan félreértünk

Miért baj a túlkeverés?

Sajnos igen összetett probléma a süteménytészták túlkeverése. Először is előfordulhat, hogy túl sok levegő kerül a masszába. Amikor habverővel vagy kézi mixerrel dolgozunk, az elsődleges célunk, hogy valamennyi levegő belekerüljön a tésztába, ez ugyanis elengedhetetlen az édességek omlós szerkezetének kialakulásához.

Azonban a túl sok levegő egyes esetekben negatív hatással lesz a süteményre: a sütőben hirtelen megnőnek, majd összeesnek tőle.

Szintén oda kell figyelnünk a glutén megerősödésére. Mivel nem kenyérről vagy kelt tésztáról van szó, a sütemények esetében az a célunk, hogy a gluténszálak minél gyengébbek legyenek. Ellenkező esetben egy rágós, gumis, kellemetlen piskótát kapunk majd.

A vajjal is vigyázni kell: egyes receptekben kifejezetten előnyös, ha habosítjuk a zsiradékot, és alaposan megdolgozzuk, míg például az omlós tészta esetében gyors, határozott keverésre van szükség.

Lemon bar, a legkrémesebb citromkocka

Imádni fogjátok ezeket a fényes és csillogó citromkockákat ropogós-omlós tésztaalappal és puha, zamatos citromos töltelékkel. Azon túl, hogy ez a sütemény isteni finom és frissítő, ...

Nem minden keverés ugyanolyan

Különböző szavakkal találkozhatunk a receptekben, amelyek ugyan mind keverést jelentenek, azonban mégsem teljesen ugyanolyan technikájú keverésre utalnak.

  • „keverjük el”: itt semmire nem kell figyelni, a cél a hozzávalók teljesen homogén összekeverése
  • „forgassuk össze”: itt sokkal óvatosabbnak kell lennünk, általában egy nagyon érzékeny, levegős masszával van dolgunk, amit széles, laza mozdulatokkal kell elkevernünk
  • „verjük fel”: gépi segítséggel végzett keverés, amelynek az eredménye egy levegős, sima massza
  • „verjük keményre”: kézi vagy gépi verést is jelenthet, általában a tejszín vagy tojásfehérje keverésére utal, amelynek az eredménye lehet lágy vagy kemény hab
  • „habosítsuk”: leggyakrabban valamilyen zsiradék és cukor teljes összekeverésére utal, amiből egy levegős, krémes masszát kapunk

A tökéletes keverés szabályai

Ez eddig nagyon szép és jó, azonban sajnos a túlkeverés nem egységes probléma: a különböző jellegű sütemények esetében mást és mást jelent. Nézzük meg kategóriákra bontva, hogy mire érdemes figyelni.

Kevert sütemények és muffinok

Ezek nagyon kényes sütemények: minél kevesebbet maceráljuk őket, annál omlósabb, morzsásabb tésztát kapunk sütés után. Ezért csak addig keverjük a masszát, amíg el nem tűnt az összes száraz, lisztes rész. Kisebb „csomók” maradhatnak.

Palacsinták és gofrik

Ugyanaz igaz rájuk, mint a muffinokra: itt is a minimális keverés a cél.

Vegán cseresznyés muffin

Ez a recept tele van olyan hozzávalókkal, amit elsőre lehet nem tennél egy muffin tésztába. Az almaecet, az almaszósz és a kókuszcukor mégis olyan puhává teszi a süteményt, hogy egyből ...

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Kekszek

Nagyon érzékeny szerkezetű sütemények a kekszek, ezért mindig óvatosan járjunk el esetükben. Ráadásul két alkalmunk is van a túlkeverésre, szóval tényleg fel kell kötnünk a nadrágunkat. Először a vaj-cukor-tojás habosításánál üthet be a baj: ha túl sok levegő kerül a masszába, a kekszek nagyon gyorsan megemelkednek, utána pedig hirtelen összeesnek majd a sütőben. Éppen ezért a vajat és cukrot maximum 3 percig keverjük, majd a tojások hozzáadása után még 6-7 percünk van.

Persze a glutént sem szabad túldolgoznunk, mert akkor a kekszek nem omlósak, hanem kemények lesznek. Inkább egyszerre adjuk hozzá az összes lisztet, mint fokozatosan, kis adagokban. Csak addig dolgozzuk, amíg a liszt el nem tűnt a masszában, és ne tovább.

Kávékeksz

Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit egy olasz kulináris bolt ...

Tahinis-csokidarabos amerikai keksz

Az amerikai csokidarabos keksz közel százéves receptjét már rengeteg verzióban és ízesítésben elkészítették szerte a világon. Nálunk is rengeteg receptet találhattok, de ilyet még ...

Piskóták

A különböző piskóták azért problémásak, mert nemcsak a túlkeverés, de az alulkeverés miatt is aggódnunk kell. Ha nem habosítjuk elég ideig a cukrot a vajjal, nem alakul ki a sütemény kellő szerkezete. Éppen ezért keverjük ezt a két hozzávalót nagyjából 5 percig, majd adjuk hozzá a tojásokat.

A túlkeverés miatt csak azután kell aggódnunk, hogy elkezdtük hozzáadni a lisztet. Itt legyünk minél gyorsabbak a keveréssel, nehogy túlzottan megerősödjön a glutén, és a piskótánk gumis állagot kapjon.

Gyors meggyes piskóta

A meggyszezon kötelező darabja ez a pillanatok alatt elkészíthető, szaftos és nagyon puha meggyes süti...imádjuk!

Omlós tészták

Az összes pitetészta és minden olyan sütemény, amelynek az alapja vaj és liszt házasságából születik, nagyon érzékenyen viselkedik, ha keverésről van szó. Épp annyira kell elkevernünk, hogy a tészta összeálljon, azonban egyrészt néhány nagyobb vajdarabnak maradnia kell, másrészt nem engedhetjük, hogy a zsiradék teljesen megolvadjon, különben nem lesz omlós a tésztánk. Gyors, határozott mozdulatokra, és maximum 3 percre lesz szükségünk, hogy kész legyen a tökéletes omlós tészta.

Scone egyszerűen

A legangolabb teasütemény, ami egy teadélutánról sem hiányozhat! Egy csésze tejes tea, egy-két szem dzsemmel és clotted creammel megkent scone, és már jól is lakott mindenki! Mivel ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amiket érdemes ellesni:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...