Jó pár éve olyan albérletben lakom, amelybe sajnos hely híján nem kerülhet sütő, ami, tekintve, hogy imádok sütni-főzni, eleinte kicsit megtépázta érzékeny lelkem. Hogy süssek sütő nélkül szuper, anyuféle császármorzsát, mi lesz a téli sült kolbászokkal vagy kedvenc kenőkémmel, a padlizsánkrémmel? Kiderült, hogy jóval egyszerűbben áthidalhatóak ezek a problémák, mint hittem. Így süss sütő nélkül olyat, amiről azt hinnéd, nem lehet!
1.) CSÁSZÁRMORZSA
Lehet, hogy sokaknál ez bevett, de mi hagyományosan a sütőben sütöttük otthon a smarnit, azaz a császármorzsát, ami nálunk tejből, tojásból, cukorból és búzadarából készült, olajos tepsiben, némi citromhéjjal megdobva. Mivel ez óriás kedvencem, költözésemkor is számoltam vele, hogy ehetem, így a sütő nélküliség sem tántorított el. A hozzávalók összekeverése után egy forró, olajjal meglocsolt nagy serpenyőbe (pl. wokba) öntöm a matériát, és hagyom, hogy picit odakapjon az alja, miközben fokozatosan kisebb és kisebb darabokra töröm fakanállal, forgatva. Ha morzsálódik és jól megpirult, akkor az igazi, házi baracklekvárral...
2.) KACSAMELL
Tudom, hogy a kacsamell sütése sokaknál szintén a tűzhelyen történik, nem feltétlen a sütőben, főleg, ha rozéról van szó, de én a nem rozét is ott készítem: a kacsamellet besózom, irdalom, és bőrével lefelé fektetve a forró serpenyőben kb. 6-8 percig sütöm, majd megfordítom, és itt is adok neki 6-8 percet. Azután kiemelem, srégen felvágom kisebb szeletekre, és tovább sütöm őket a zsírban, amit kiengedett a bőre. Így tutira nem lesz rozé!
3.) DISZNÓTOROS
Ünnepnapokon, téli magányos éjszakákon, nagy ritkán rám jön a disznóevés: ha szerzek valamilyen jófajta kolbászt és hurkát, akkor bepattintom egy kis zsírba és egy masszív serpenyőbe, és mehet is a menet. Ha nagyobbak a darabok, eleinte érdemes letakarni kicsit, hogy tutira megpuhuljon, és aztán levenni a fedőt, hogy meg is piruljon. Fél fogpiszkálókat is beletűzhetsz a hurkákba, hogy ne legyen durranás a vége!
4.) PADLIZSÁNKRÉM
Ez sem egy tipikusan gáztűzhelyes étek, de mégsem lehetetlen: a füstös ízről én ugyan lemondok, mikor készítem, de még ez sem lehetetlen, ha a hús kikaparása előtt egyben megsütögetjük a gázrózsa lángja felett a padlizsán külső héját. Az én eljárásom a következő: megpucolom, felkockázom, növényi olajon átpirítom (max. 20 perc), sok (!) fokhagymával, sóval, borssal fűszerezem, mikor megpuhult, leturmixolom, mehet bele egy kevés citromlé, és akár kockára vágott paradicsom vagy majonéz is, hogy jó krémes legyen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több tipp és trükk erre: