Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?

A padlizsánkrém olyan, mint a húsleves, a lecsó vagy a brassói - mindenki a saját (vagy anyától/nagyanyától örökölt) receptúrájában bízik. De érdemes megkötni a kezünket?

Tudjuk, érzékeny téma, ha a padlizsánkrémmel kezdünk foglalkozni, mert mindenkinek van egy receptje, amire esküszik, és foggal-körömmel védi az „igazit", de annyira sokan keresitek most is (hiába nincs hivatalos szezon), hogy újra előhúztuk a tarsolyból.

  • "Mert nem lehet benne majonéz!' <---> "Dehogynem, hiszen az adja a krémességét!"
  • "Mert el lehet készíteni sütőben!" <--->"Ugyan, hogy mondhatsz ilyet, csak parázson jó, attól lesz füstös."
  • Mert mehet mellé sült paprika és fokhagyma bőven <--->"Dehogyis, hiszen nem ajvár készül!"

Füstöltpaprikás padlizsánkrém

Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel ...

Szóval akkor milyen is az igazi padlizsánkrém?

Variációk egy témára

Szabad a gazda? Na, hát a padlizsánkrém _b_á_r_m_i_l_y_e_n_ lehet.

Vannak irányvonalak, amelyek követhetőek, egyik országban ez a tipikus, a másikban az. Vannak tippek, amelytől krémesebb, lágyabb, füstösebb, semlegesebb lesz a kencénk (majonéz, olívaolaj, turmixolás), de a padlizsánkrém alapvetően egy nagyon kreatív műfaj. Nálunk főleg az Erdélyben készített változata számít autentikusnak, de már oda is a török időkben szivárgott be, változatai pedig megtalálhatóak a bolgár, arab, török és balkáni konyhában is.

Vinete

A sokféle padlizsánkrém közül ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb. Friss kenyérrel, zöldségekkel is szuper.

Az alap eljárás: süssük az egyben hagyott, előre megszurkált (!) padlizsánokat nyílt lángon vagy sütőben addig, amíg szinte szenes nem lesz a héjuk, hámozzuk meg, majd fa eszközzel kaparjuk ki a húsát, keverjük be kevés apróra vágott hagymával, sóval, borssal - a többi rajtunk áll.

Receptajánló:

Az erdélyi, más néven vinete

Kezdjük akkor az erdélyivel, amit más néven vinetének hívnak. Itt az egyszerűség a hívószó, tehát a jól megsült padlizsánt villával pürésítik, sóval, borssal, (vörös- vagy lila)hagymával, kis citrommal és esetlegesen egy kis olajjal keverik ki.

Klasszikus padlizsánkrém

A vinetta a parázsló faszén felett sült padlizsánból az igazi! Bevallom, nekem hiányzott belőle egy kis savasság, így egy negyed citrom levét is belefacsartam utólag a krémbe.

A balkán, a görög és az arab

A Balkánon sok helyen tesznek bele sült paprikát, Görögországban joghurttal vagy fetával dúsítják, az arabok pedig általában kevés tahinit tesznek bele meg római köményt, csak az „íze végett" - ez a baba ganush. Ezen kívül persze országonként, falvanként és családonként változhatnak az összetevők.

Baba ghanoush

Gazdag, füstös és krémes - így lehetne legjobban jellemezni ezt a keleti padlizsánkrémet. Az íze még sokkal jobb lesz, ha szabad tűzön grillezzük, de azért sütőben készítve sem ...

Tippek kezdőknek és haladóknak

  • Lehetőleg egyforma méretű, vékonyabb, feszes héjú padlizsánt válasszunk.
  • Ha füstös ízt szeretnénk elérni, grillezzük meg a padlizsánt vagy nyílt gázlángon, esetleg vaslapon süssük meg.
  • Villával szurkáljuk meg sütés előtt, így a benne keletkező gázok robbanás nélkül tudnak távozni.
  • A jól bevett mondás szerint tartózkodjunk a fém eszközöktől, mert megkeseredhet a padlizsán húsa (mások szerint pedig ez csak arra a késre/villára igaz, amiben vas is található, a mai fém eszközökre nem.)
  • Ha homogénnek, krémesnek szeretnénk, tegyünk bele (házi) majonézt vagy csakkis növényi olajat, sőt, le is turmixolhatjuk.

Ezeket is nézd meg:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...