Néha jót tesz a süteménynek, ha túl nagy tepsiben sütöd

A süteménysütés menetének megvannak a maga kőbe vésett keretei, amelyektől nem nagyon lehet eltérni. Persze megpróbálni meg lehet: például a tepsiméret megváltoztatásának abszolút akadnak előnyei.

Egy receptnek vannak biztos pontjai, mint az alapanyaglista, a sütési hőfok és idő: ezekkel nem szabad babrálni, ha értékelhető végeredményt, azaz egy finom tepsi édességet szeretnénk kapni a süteménysütés végén. Van azonban egy faktor, amit (bizonyos keretek között) meg lehet változtatni, és amit amúgy sem veszünk mindig annyira komolyan. Ez pedig nem más, mint a tepsiméret, amelynek megváltoztatása nem várt, izgalmas eredményekhez vezethet a süteménysütés alatt. Nézzük, melyek ezek!

Néha jót tesz a süteménynek, ha túl nagy tepsiben sütöd

Úgyis megtesszük

Egy átlagos háztartás tepsifelszereltsége nem olyan sokszínű, hogy minden receptigényt ki tudjon szolgálni. Biztosan használtunk már 20 centiméter átmérőjű kerek forma helyett 25 centiset vagy a 20x30-as tepsi helyett 40x25-öset.

Mindezt meg is tehetjük (a józan ész keretein belül), ha odafigyelünk bizonyos dolgokra.

Például arra, hogy a túl széles sütőedényben jobban elterül a tészta, ami gyorsabb átsüléshez és esetleges kiszáradáshoz/megégéshez vezethet. A tepsi méretének változását általában a sütési idővel tudjuk ellensúlyozni: nagyobb edény esetén kevesebb, kisebb tepsinél pedig több lesz a teljes sütemény átsüléséhez szükséges idő.

Tahinis brownie

A brownie nem véletlenül sokunk egyik kedvenc süteménye, hiszen töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk a hagyományos ...

Gyorsabban megsül

A kisebb, magasabb falú formák egyik nagy hátránya, hogy borzasztó lassan sül át bennük a süteménytészta. Főleg akkor, ha méretesebb adaggal dolgozunk: ilyenkor ahhoz, hogy a sütemény közepe is megszilárduljon, gyakran 60-70 perc is kellhet.

Ha nincs ennyi időnk, és a sütemény jellege megengedi (pl. kevertek, piskóták, stb.), süssük a tésztát nagyobb átmérőjű formában. Kifejezetten a keverteknél mindegy ez, hiszen azokat nem kell félbe vágni, rétegezni, felcsavarni és hasonlók. Keskenyebb szeleteket kapunk majd, de ez az élmény szempontjából mindegy.

Szaftosabb marad

Szintén a hosszú sütéshez köthető a sütemények szaftossága: ha már a hetvenedik percben járunk, és a masszánk belseje még mindig nyers, a külső, már sült részek sajnos elkezdhetnek kiszáradni, sőt, meg is éghetnek.

Amennyiben nagyobb edényt vetünk be, a tészta nemcsak gyorsabban sül majd, de egyenletesebben is, ami egy általános szaftosságbeli javulást is jelent majd kívül-belül.

Jobban eloszlik benne a „cucc”

A „cuccok” jelen esetben minden olyan extrára utalnak, amit a süteménymasszánkba teszünk: csokoládé, magvak, friss és aszalt gyümölcsök, stb. Egy magasabb falú formában ezek hajlamosak lesüllyedni a tészta aljára, míg egy szélesebb edényben, ahol a sütemény is ellaposodik, nincs helyük hová menni. Azaz végig, mindenhol egyenletesebb eloszlásra számíthatunk.

Három hozzávalós brownie

Ez a mogyorókrémes brownie amellett, hogy mindössze 3 összetevőből áll, alacsony a szénhidrát-tartalma és ketobarát is. Egy tálban összeállítható, és még robotgép sem kell a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több süteménysütési trükk, amit vess be:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...