Szinte elképzelhetetlen az élet rántott, illetve bundás ételek nélkül, nemde? Azonban itt felmerül a kérdés, hogyan is kell jól sütni olajban, hiszen rengeteg mindenre oda kell figyelnünk. Mutatjuk, melyek azok a szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartanod, ha olajban sütsz!
Tökéletes hőfok
Fontos, hogy mindig melegítsd fel az olajat, mielőtt beleraknád azt, amit sütni szeretnél benne. Ha ugyanis nem elég meleg, akkor lassabban fog sülni az étel, és több olajat fog magába szívni, amitől se az íze, se az állaga nem lesz megfelelő.
A legjobb, ha 160 és 200 °C-os az olaj, amikor sütni kezdesz benne. Ha nincs hőmérőd, teszteld az olajat egy darabka kenyérrel, ha 30-40 másodpercen belül aranybarnára sül, akkor az olaj elérte a 180 fokot.
Ne sajnáld rá a pénzt
Ha teheted, akkor vegyél jó minőségű napraforgóolajat. Egyrészt azért, mert ennek sokkal jobb a minősége, másrészt azért, mert így többször fel tudod majd használni.
Nem mindegy, miben
Használj nagy, széles és vastag talpú serpenyőt. Soha ne tölts az edény kétharmadánál több olajat a serpenyőbe, így a nyers alapanyag nem szorítja ki belőle, és buborékozás közben sem folyik túl az edény peremén.
Szedd ki!
Az elkészült ételt lyukacsos szűrőkanállal vagy nagy sütőcsipesszel halászd ki a forró olajból - mindenképpen olyan eszközt használj, ami engedi a felesleges olajat lecsöpögni. Ezzel kevesebb szalvétát kell használnod a lecsöpögtetésre, és ropogósabb marad az étel is.
Az idő is fontos
A sütési idő természetesen függ a szeletek nagyságától, vastagságától, de általánosságban elmondható, hogy például egy kb. 15 cm hosszú, 0,5 cm vastagságú sertéshúsból készülő rántott szelet egyik felén 5-6 perces, másik felén 2-3 perces sütés alatt elkészül.
Hagyd egy kicsit pihenni!
Miután megsültek a húsaink, szedjük ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk. Majd letakarva, de nem teljesen lefedve hagyjuk pár percig pihenni tálalás előtt.
Még több konyhai praktika: