Süss tökéletesen olajban! – Tippek, hogy sokkal finomabbak legyenek a sültjeid

Segítünk abban, hogy tökéletesek legyenek az olajban sült ételeid. Ezekre mindig figyelj oda, hogy fantasztikus legyen a sült krumpli, a rántott hús, és minden bundás finomság.

Szinte elképzelhetetlen az élet rántott, illetve bundás ételek nélkül, nemde? Azonban itt felmerül a kérdés, hogyan is kell jól sütni olajban, hiszen rengeteg mindenre oda kell figyelnünk. Mutatjuk, melyek azok a szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartanod, ha olajban sütsz!

Legyél mestere az olajban sütésnek

Tökéletes hőfok

Fontos, hogy mindig melegítsd fel az olajat, mielőtt beleraknád azt, amit sütni szeretnél benne. Ha ugyanis nem elég meleg, akkor lassabban fog sülni az étel, és több olajat fog magába szívni, amitől se az íze, se az állaga nem lesz megfelelő.

A legjobb, ha 160 és 200 °C-os az olaj, amikor sütni kezdesz benne. Ha nincs hőmérőd, teszteld az olajat egy darabka kenyérrel, ha 30-40 másodpercen belül aranybarnára sül, akkor az olaj elérte a 180 fokot.

Ne sajnáld rá a pénzt

Ha teheted, akkor vegyél jó minőségű napraforgóolajat. Egyrészt azért, mert ennek sokkal jobb a minősége, másrészt azért, mert így többször fel tudod majd használni.

Snidlinges mátrai borzaska

A mátrai borzaska egy eszméletlenül finom húsétel, amiben a húst burgonyás masszával vonjuk be, és így sütjük ki. A frissen sült húsra pedig reszelt sajtot halmozzunk, és tejföllel ...

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Nem mindegy, miben

Használj nagy, széles és vastag talpú serpenyőt. Soha ne tölts az edény kétharmadánál több olajat a serpenyőbe, így a nyers alapanyag nem szorítja ki belőle, és buborékozás közben sem folyik túl az edény peremén.

Szedd ki!

Az elkészült ételt lyukacsos szűrőkanállal vagy nagy sütőcsipesszel halászd ki a forró olajból - mindenképpen olyan eszközt használj, ami engedi a felesleges olajat lecsöpögni. Ezzel kevesebb szalvétát kell használnod a lecsöpögtetésre, és ropogósabb marad az étel is.

Az idő is fontos

A sütési idő természetesen függ a szeletek nagyságától, vastagságától, de általánosságban elmondható, hogy például egy kb. 15 cm hosszú, 0,5 cm vastagságú sertéshúsból készülő rántott szelet egyik felén 5-6 perces, másik felén 2-3 perces sütés alatt elkészül.

Hagyd egy kicsit pihenni!

Miután megsültek a húsaink, szedjük ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk. Majd letakarva, de nem teljesen lefedve hagyjuk pár percig pihenni tálalás előtt.


Még több konyhai praktika:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...