Egy kiskanál elég: a sűrített paradicsom csodája

A sűrített paradicsom esetében definícióra és meghatározásra valószínűleg nincs szükség, nyilván mindannyian tudjuk, hogy miről van szó. Amiről azonban mégis szükség van némi szót ejteni, az a megfelelő használat.

De mégis mire jó a sűrített paradicsom? Ahhoz képest, hogy mind ugyanabból a gyümölcsből készülnek, a különböző feldolgozott paradicsomkonzervek, szószok és paszták mind másra képesek, más körülmények közt hozzák a legjobb formájukat. Most nem a passzírozott vagy a darabolt paradicsomról lesz szó, hanem a konzervcsalád legkisebb tagjáról, ami mégis a legtöbb ízt hordozza magában: ez a sűrített paradicsom.

Egy kiskanál elég: a sűrített paradicsom csodája

Mi van az üvegben?

A kiindulási pont természetesen itt is a paradicsom. Azonban a többi termékhez képest a legnagyobb különbség talán az, hogy a sűrített paradicsomnak nagyon alacsony a nedvességtartalma.

Hosszasan főzik, és szépen-lassan elpárolog belőle a víz, és ami hátramarad, az egy kevés piros paszta és rengeteg koncentrált paradicsomíz.

Ugyan ipari körülmények között tényleg a főzés az alkalmazott módszer, a tradicionális sűrített paradicsom a napfényen készül. Egyes olasz kisvárosokban még a mai napig is így járnak el: az átpasszírozott paradicsom nagy faasztalokon sűrűsödik, ahogy órákig süti a nap. Nem csoda, hogy szó szerint napfényes íze van minden tésztának.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Miért ilyen kicsi?

Azt is észrevehettük már, hogy a sűrített paradicsom a többi konzervhez és üveghez képest igen aprócska. Ez nem azért van, hogy minél többet kelljen belőle venni, hanem azért, mert egy-egy ételhez csupán néhány kiskanálnyi is elég belőle.

Pont az imént említett koncentrált íz miatt van ez, emiatt nem kell sokat használni belőle. Sőt, nagy mennyiségekben valószínűleg túl erős lenne a hatás, akár más ízeket is képes lenne elnyomni a paradicsom.

Hogyan főzzünk vele?

Nem mindegy azonban, hogyan főzünk a sűrített paradicsommal. Ha nem jól tesszük a fazékba, egyáltalán nem fogjuk érezni a jelenlétét, elveszik az amúgy csodálatos ereje.

A kulcs a karamellizálásban van. És nem, a cukornak nincsen köze a dologhoz. Legalábbis a kristálycukornak nincs. A paradicsomban természetesen jelen lévő cukrokat kell lepirítanunk, ezzel tudjuk ugyanis „kibontani” az amúgy rejtett aromákat.

Ezért mindig a főzés elején kell hozzáadnunk a sűrített paradicsomot. Amikor megvan a hagymás (esetleg fokhagymás) alapunk, kanalazzuk be a pasztát, majd közepes lángon pirítsuk nagyjából 5 percig. Az edényben lévő olaj nem engedi majd, hogy leégjen, azonban némi leragadást így is tapasztalni fogunk.

Ettől ne ijedjünk meg, ne dobjuk ki a fazék tartalmát. A leragadás a karamellizálódás része, és ezeket az apró darabokat egy kevés víz vagy alaplé segítségével fel tudjuk oldani.

Ha az egész konzervet használjuk, érdemes a benne maradt paradicsomot egy kevés vízzel kiöblíteni, és ezzel felönteni a karamellizált sűrítményt.

Mit főzzünk vele?

Persze nemcsak paradicsomos tésztaszószokba kerülhet, hanem rengeteg más fogásnak is nagyon kellemesen mély alapot építhetünk vele. A húsos ragukban, pörköltekben is gyakori a használata, de egy nagy fazék levessel is csodákra képes.

Klasszikus Ragù alla Bolognese

A Ragù alla Bolognese egy olyan regionális különlegesség, amelynek számos verziója létezik, és valószínűleg nincs is két olyan helyi olasz család, akik teljesen ugyanúgy csinálnák. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


A konyhai alapokból sosem árt egy kis frissítés:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...