Súlyosan károsíthatja a DNS-t az egyik népszerű édesítőszer

Egy friss kutatás megállapította, hogy az egyik népszerű mesterséges édesítőszer rendkívül rossz hatással lehet az egészségünkre. A kutatók azt kérik, hogy az emberek hagyják abba az említett édesítőszer fogyasztását.

Megannyi diétás üdítőben és élelmiszerben jelen van a szukralóz, amelyről most kiderült, hogy igen veszélyes lehet az egészségünkre – írja a hvg.hu.

Súlyosan károsíthatja a DNS-t a szukralóz

A DNS károsodása komoly következményekkel jár

A kutatók több laboratóriumi vizsgálatot végeztek vérsejteken, illetve a bélfal szövetein, hogy jobban megértsék, milyen reakciókat vált ki belőlük az édesítőszer jelenléte.

Mint kiderült, a rengeteg 'diet' és 'cukormentes' termékben jelen levő szukralóz (Amerikában Splenda) nevű mesterséges édesítőszer képes lehet kárt tenni a sejtjeinkben lévő DNS-ben.

Ez különösen azért jelent nagy problémát, mivel a DNS tárolja azt a genetikai kódot, ami a test növekedését és működését szabályozza. A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban megjelent kutatás alapján tehát a szukralóz-6-acetát egy olyan genotoxikus anyag, ami károsítja a DNS-t. Az acetát (kémiai vegyület), akkor keletkezik, amikor lenyeljük a szóban forgó cukoralternatívát. Sőt, ami még ennél is rosszabb, hogy a szukralóz-6-acetát már azelőtt megtalálható az üdítőkben, hogy elfogyasztanánk azt, vagyis a gyomorban csak még több jön létre belőle.

„Az eredmények tehát egyértelműek, vagyis a mesterséges édesítőszer károsítja a DNS-t, sőt a rákhoz kapcsolható gének megnyilvánulását (expresszióját) is elősegíti, valamint károsítja a bélfalat is" – mutat rá a Science Alert.

Már napi egy üdítő is problémához vezethet

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott genotoxikus anyagok küszöbértéke napi 0,15 mikrogramm.

Ezt a határt azonban napi egy szukralózos üdítő is átlépheti.

A tanulmányt végző tudósok ezért szeretnék, ha az emberek elhagynák a szukralóz, valamint az azt tartalmazó termékek fogyasztását. Emellett indítványozták a szer hatósági jóváhagyásának felülvizsgálatát.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...