10 recept a kisült szalonna zsírjával, ha nem akarod kenyérre kenni

Egy magyar háztartásban valószínűleg gyakori maradék a kisült szalonnazsír. Biztosan sokan használjuk, ahelyett, hogy kidobnánk, és ez nagyon helyes: ugyanis rengeteg módon képes újjászületni.

A sült szalonna már önmagában is elég, hogy egy jó magyar hazafi gyomrában és elméjében beindítsa a vágyódás folyamatát. Nincs is jobb egy bőséges rántottánál vagy pörcös sztrapacskánál. Vagy mégis? Nos, a sült szalonna csodája a hátramaradt kisült zsír, ami azután is magában hordozza kedvenc hústermékünk ízét, amikor a katonákat már az utolsó falatig jóízűen elfogyasztottuk. Rajta hát, főzzünk szalonnazsírral!

10 recept kisült szalonnazsírral, ha nem akarod kenyérre kenni

Sült zöldségek

A tepsis zöldségünket legközelebb ne olajjal süssük, hanem némi félretett szalonnazsírral. Mivel elsőre szilárd állapotban lesz, érdemes a felolvadás után (nagyjából 5-10 perc) átkeverni a tepsi tartalmát, hogy mindent alaposan bevonjon a zsiradék.

Fasírt és sült húsok

Extra szalonnás ízélményt adhatunk egy fasírtnak vagy hamburgernek, ha szalonnazsírban sütjük ki.

Arra persze vigyázzunk, hogy ne égjen meg nagyon a zsiradék: maradhatnak benne ugyanis apró darabkák a szalonna kisütése után, amelyek kormosra égnek és nemcsak rossz ízűvé, hanem egészségtelenné is tehetik a sült húst. Persze, ha jól csináljuk, elképesztő szalonnás aroma lesz a jutalmunk.

Baconös-sajtos házi popcorn

Jó dolog a mikrós popcorn, de egyszer nyissátok ki még pattogatás előtt, és nézzétek meg azt az ízesített pálmazsírt, ami a zacsiban van...ha ez megvolt, akkor indulhat a házi pocorn ...

Pattogatott kukorica

Ha az otthon pattogatók körébe tartozunk, mindenképpen próbáljuk ki a szalonnaízű popcornt. Egy kevés zsírral olyan hatást érhetünk el, amire a világ egyik mozija sem képes. Ráadásul mindezt „természetes” ízesítővel érhetjük el, csak semmi aroma.

Melegszendvics

Süssük a kedvenc sajtos-sonkás szendvicsünket szalonnazsírban. Akár belülről is megkenhetjük a szeleteket, ettől még jobban átjárja majd az ételt a szalonna kellemes aromája.

Szószok és mártások

Amikor valamilyen ételhez mártást főzünk, az alapozáskor leggyakrabban vaj vagy olaj kerül a fazékba. Persze, ezeken is isteni szószokat főzhetünk, de semmi nem hasonlítható egy mélyen szalonnás ízű raguhoz, amit a kisült zsírral főztünk meg.

Salátaöntet

Felolvasztva bekeverhetünk a zsírral egy egyszerű vinaigrette-et is: csupán egy kevés ecet vagy citromlé kell hozzá. Nem érdemes tovább fűszerezni, mert az elnyomná a szalonna karakteres ízét. Szintén legyünk óvatosak a sózással is. Öntsük a dresszinget zöld leveles vagy más salátára.

Tojásos reggelik

Készítsük a rántottát, omlettet vagy tükörtojást a serpenyőben maradt zsírral: ehhez a módszerhez még tartogatni sem kell a maradékot, elég, ha előtte kisütünk egy adaggal a szalonnából.

Krumplis köretek

A krumplipüré vagy hagymás krumpli mind rengeteget profitálhat abból, ha vaj helyett szalonnazsírral főzzük meg.

Így a köretünk kap egy sokkal mélyebb, karakteres ízt, ami bármilyen hús mellett kitűnően szerepel majd.

Levesek

Amikor levest főzünk, kezdjük az egész alapot néhány kanál zsírral. Ha ezen pirítjuk meg a zöldségeket vagy a húst, és utána felöntjük vízzel vagy alaplével, az egész étel átveszi a kellemes, szalonnás ízvilágot.

Szalonnás-újhagymás omlett

Imádjuk az újhagymát, szárával együtt. Szinte mindenbe teszek, így született meg ez a finom, diétásnak épp nem mondható omlett is. Külön sót nem tettem bele, mert a szalonna ...

Sós sütemények

Pogácsa vagy más sós finomság esetében is jól jön ez a sokszínű maradék: ha nem is az összes vajat, de egy részét felcserélhetjük kisült zsírra: igazán magyaros eredménye lesz a sütésnek.

Kolbászos mini pogácsa

A pogácsából ezerfélét ismerünk, lehet burgonyás, hagymás, sajtos, tepertős, szalonnás, túrós vagy akár káposztás is. A méretük is variálható, kicsi-nagy-óriási. Nálunk most ...

Forrásunk volt

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden maradék felhasználásra kerül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...