Így küzdenek meg a stresszel a világ különböző kultúrái

Az ilyen bizonytalan időszakokban különösen nagy szükségünk van arra, hogy megtaláljuk azt a tevékenységet, ami ha csak egy kicsit is, de kiszakít minket a valóságból. Lássuk, hogy megy ez a nagyvilágban!

Sokat hangoztatott mondat, hogy a magyar egy depressziós, állandóan szomorú nép. Ennek nem feltétlenül kell így lennie: tanulhatunk a különböző kultúráktól, elleshetjük stresszkezelési szokásaikat, és átvehetjük belőlük azt, ami számunkra is kényelmes.

Így küzdenek meg a stresszel a világ különböző kultúrái

Kis szombat

Az első stresszkezelési szokás a kis szombat, svédül lillördag. Ez egy skandináv kulturális hagyomány, amikor a szerdákat egy hétvégéhez hasonló kisebb alkalomnak tekintik: szerdánként összegyűlnek a baráti társaságok, hogy megtörjék a munkanapok monotonitását, és kieresszék a gőzt.

Az északi országok hosszú, hideg telei alatt akár húsz órán át sem kel fel a nap, az embereknek viszont szüksége van boldogsághormonokra, amihez ha napfénnyel nem is, de meghitt társaságban hozzájuthatnak. A Stockholmi Egyetem vezető oktatója, Rickard Grassman szerint a szokás abból ered, hogy régen a cselédek szombaton dolgoztak, ezért helyette egy hétköznapot töltöttek pihenéssel.

Oroszország

Az oroszok banya-ba, vagyis forró szaunába járnak, ahol kiizzadhatják a testükben és lelkükben felgyülemlett mérget. Ha tehetjük, menjünk mi is szaunába, de akár otthon is egyszerűen előteremthetjük magunknak a feltételeket.

A Yale Egyetem kutatói szerint, ha nagyon meleg vízzel zuhanyozunk, akkor kedélyjavító agyi és testi reakciókat válthatunk ki. Tíz percnél tovább azért ne áztassuk magunkat, ha nem akarjuk, hogy kiszáradjon a bőrünk.

Argentína

Argentínában forró matéteát isznak, amit úgy adnak tovább egymásnak egy körben ülve, mint a békepipát. Az argentínok szerint ez a rituálé segít nekik másokhoz kapcsolódni, és levezetni a stresszt.

Ha nem akarunk megosztozni a poharunkon, akkor hívjuk át a barátainkat, a családunkat egy kiadós ebédre, ugyanis a Kaliforniai Egyetem antropológusa, Michael Gurven szerint a társas étkezés oxitocint szabadít fel bennünk, mert ilyenkor azt érezzük, hogy tartozunk valakihez.

Nyugat-Afrika

A csoportos dobolásban való részvétel bizonyítottan javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt, ráadásul az immunrendszerünket is erősítheti. Ha kevés az esélyünk, hogy a parkban sétálva egy vidáman doboló társaságba botlunk, akkor akár célzottan is felkereshetünk egy afrikai dobos órát.

A ritmust követve érezni fogjuk, hogy egy csapat vagyunk, és közösen alkotunk valami újat, csodálatosat, miközben megismerhetünk egy másik kultúrát is.

Franciaország

A franciák egy petite aperitif-ként ismert rituálét végeznek, amikor hazaérnek egy nehéz munkanap után. A kis szeánsz általában egy pohár borból és egészséges nassolnivalóból, például olajbogyóból, hummusz chipsből, olajos magvakból áll.

A petite aperitif hidat és egyensúlyt képez a munka és a magánélet között, hiszen tudat alatt meghúznak egy határt, és átlépnek a nap egyik szakaszából a másikba, szétválasztva egymástól a két világot.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha érdekel még több szokás más országokból, olvass tovább:

Cikkünk forrása volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...