Így küzdenek meg a stresszel a világ különböző kultúrái

Az ilyen bizonytalan időszakokban különösen nagy szükségünk van arra, hogy megtaláljuk azt a tevékenységet, ami ha csak egy kicsit is, de kiszakít minket a valóságból. Lássuk, hogy megy ez a nagyvilágban!

Sokat hangoztatott mondat, hogy a magyar egy depressziós, állandóan szomorú nép. Ennek nem feltétlenül kell így lennie: tanulhatunk a különböző kultúráktól, elleshetjük stresszkezelési szokásaikat, és átvehetjük belőlük azt, ami számunkra is kényelmes.

Így küzdenek meg a stresszel a világ különböző kultúrái

Kis szombat

Az első stresszkezelési szokás a kis szombat, svédül lillördag. Ez egy skandináv kulturális hagyomány, amikor a szerdákat egy hétvégéhez hasonló kisebb alkalomnak tekintik: szerdánként összegyűlnek a baráti társaságok, hogy megtörjék a munkanapok monotonitását, és kieresszék a gőzt.

Az északi országok hosszú, hideg telei alatt akár húsz órán át sem kel fel a nap, az embereknek viszont szüksége van boldogsághormonokra, amihez ha napfénnyel nem is, de meghitt társaságban hozzájuthatnak. A Stockholmi Egyetem vezető oktatója, Rickard Grassman szerint a szokás abból ered, hogy régen a cselédek szombaton dolgoztak, ezért helyette egy hétköznapot töltöttek pihenéssel.

Oroszország

Az oroszok banya-ba, vagyis forró szaunába járnak, ahol kiizzadhatják a testükben és lelkükben felgyülemlett mérget. Ha tehetjük, menjünk mi is szaunába, de akár otthon is egyszerűen előteremthetjük magunknak a feltételeket.

A Yale Egyetem kutatói szerint, ha nagyon meleg vízzel zuhanyozunk, akkor kedélyjavító agyi és testi reakciókat válthatunk ki. Tíz percnél tovább azért ne áztassuk magunkat, ha nem akarjuk, hogy kiszáradjon a bőrünk.

Argentína

Argentínában forró matéteát isznak, amit úgy adnak tovább egymásnak egy körben ülve, mint a békepipát. Az argentínok szerint ez a rituálé segít nekik másokhoz kapcsolódni, és levezetni a stresszt.

Ha nem akarunk megosztozni a poharunkon, akkor hívjuk át a barátainkat, a családunkat egy kiadós ebédre, ugyanis a Kaliforniai Egyetem antropológusa, Michael Gurven szerint a társas étkezés oxitocint szabadít fel bennünk, mert ilyenkor azt érezzük, hogy tartozunk valakihez.

Nyugat-Afrika

A csoportos dobolásban való részvétel bizonyítottan javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt, ráadásul az immunrendszerünket is erősítheti. Ha kevés az esélyünk, hogy a parkban sétálva egy vidáman doboló társaságba botlunk, akkor akár célzottan is felkereshetünk egy afrikai dobos órát.

A ritmust követve érezni fogjuk, hogy egy csapat vagyunk, és közösen alkotunk valami újat, csodálatosat, miközben megismerhetünk egy másik kultúrát is.

Franciaország

A franciák egy petite aperitif-ként ismert rituálét végeznek, amikor hazaérnek egy nehéz munkanap után. A kis szeánsz általában egy pohár borból és egészséges nassolnivalóból, például olajbogyóból, hummusz chipsből, olajos magvakból áll.

A petite aperitif hidat és egyensúlyt képez a munka és a magánélet között, hiszen tudat alatt meghúznak egy határt, és átlépnek a nap egyik szakaszából a másikba, szétválasztva egymástól a két világot.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha érdekel még több szokás más országokból, olvass tovább:

Cikkünk forrása volt

Legújabb receptek

Túrós leveles kockapogácsa

Jobban szeretjük a levelesebb pogácsákat, de a túrós pogácsát általánosságban omlós tésztával készítjük. Most megpróbáltam kikísérletezni ennek egy leveles változatát, nagyon ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!