A matétea neve már vagy két évtizede, hogy belevésődött az emlékezetembe, sokáig azonban fogalmam se volt róla, miért issza mindig látványosan a Vadangyal Natalia Oreiroja, a világklasszis focista, Lionel Messi vagy éppen maga Ferenc pápa ezt a kis barna, fém szívószálas pohárban szervírozott, teaként aposztrofált italt.
Aztán az internetnek köszönhetően kiderült, a matétea nem véletlenül népszerű az amerikai kontinens délebbi részén. A hivatalos nevén yerba mate tea a dél-amerikai magyalfa vagy másik nevén Paraguay magyal szárított leveleiből és ágacskáiból készült ital.
Kultusza nagyjából akkora - ha nem nagyobb - , mint a tejjel szervírozott teának az Egyesült Királyságban. Ez a szárított, faragott lopótökbe öntött, szűrős fém szívószállal (bambilla) ellátott ital számos jótékony hatással van a szervezetre, nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk.
A szárított leveleket és szárakat szigorúan 70°C-80°C-os vízzel kell leönteni (tehát nem forrázzák), a levelekből kiázott, kissé füstös ízű levet pedig a szűrős szívószálon keresztül érdemes fogyasztani, nehogy a kisebb levéldarabok a torkunkon akadjanak.
Élettani hatásai
A matétea koffein-, teobromin- és teofilintartalma miatt ugyan fokozza az éberséget és segít a koncentrációban, a kávéval vagy a fekete teával szemben azonban nincsen nyugtalanító hatása. Magas antioxidánstartalma miatt kiválóan tisztít, serkenti az anyagcserét, számos tanulmány szerint pedig a tea még az étvágyat is csökkenti. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin-tartalma miatt is javallott, kitűnő vízhajtó, érnyugtató hatása miatt optimalizálja a magas vérnyomást is. Ha például össze kellene hasonlítani a matéteát a fekete teával, jó hír, hogy előbbi alacsonyabb tannintartalma miatt nem keserű, fogyasztásával kapcsolatban azonban érdemes megfontoltnak lenni.
Csak fokozatosan!
Aki életében először vagy csak ritkán fogyaszt matéteát, jobb, ha három decinél nem iszik egyszerre többet egy nap. A matétea (csak úgy, mint a kávé vagy a tea) minden szervezetre más és más hatással van, túl sok tea fogyasztása esetén álmatlanság, hasmenés vagy izomrángás fordulhat elő. Ha jobban megnézzük, a gyakorlott matéfogyasztók sem isznak sokat egyszerre, igaz, a kis szárított, faragott lopótökpoharakba nem is férne egyszerre nagyobb mennyiség.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a különlegességek is érdekelhetnek: