Rengeteg oka lehet annak, ha húsmentesen étkezel, teljesen mindegy, hogy vegán vagy vegetáriánus étrendet követsz. Többek között véded az állatokat, környezettudatosan élsz, kerülöd a feldolgozott élelmiszereket, vagy nem szereted a hús ízét. Sokan azt gondolják, hogy a húsmentes étkezéssel nem lehet fogyni, hiszen a különböző zöldségekben, mint például a krumpliban, sokkal több a kalória, illetve aggódnak amiatt is, hogy nem visznek be elegendő fehérjét, ami elengedhetetlen az izom növekedéséhez. Pedig ez egy hatalmas tévhit! Könnyedén ki lehet kerülni ezeket a buktatókat, csupán néhány dologra kell odafigyelni.
Fogyás vegán étrend mellett?
A fogyás kulcsa a kalóriadeficit. Tehát, ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz, a húsmentes étrenddel ugyanúgy lehet fogyni, mint bármilyen tudatos, jól összeállított diétával.
Ez azonban csak akkor működik, ha kerülöd a gyorséttermeket, az egészségtelen ételeket pedig egészségesebb alternatívákra cseréled. A fehér kenyér helyett térj át teljes kiőrlésűre, a sült krumpliról édesburgonyára, a tortát pedig süsd házilag, csupa egészséges hozzávalóból. Mint minden fogyókúránál, itt is célszerű minimalizálni a finomított szénhidrátok bevitelét, ugyanakkor minél több fehérjét és rostot fogyasztani. A vegán vagy vegetáriánus étrendekben ugyanis előfordulhat fehérje- vagy energiahiány, bár ezeket viszonylag könnyű kiküszöbölni. Ennél nagyobb veszélyt jelentenek azonban egyes mikrotápanyagok, mint pl. a vas, a kalcium, a B12-vitamin vagy az omega-3 zsírsavak hiánya.
Pótold mindig a fehérjét!
Az állati eredetű ételeket fogyasztók legtöbbször igen fehérjedúsan táplálkoznak, míg a vegánok a húsokat és a tejtermékeket gabona alapú alternatívákkal helyettesítik, a szénhidrátok bevitelét növelve, a fehérje helyett. Fogyassz minél több hüvelyest, hogy elegendő fehérjével lásd el a szervezeted. Szerencsére ma már vegán proteinmixek is léteznek, amelyek különböző növényi eredetű fehérjéket kombinálnak, igyekezve könnyen emészthető és minél jobb aminosav-összetételű termékeket előállítani.
Az omega3-zsírsavakat se felejtsd el!
Bár különböző étrendkiegészítőkkel is pótolhatod ezt a tápanyagot, természetesen ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, ezért egy vegánnak „kötelező" az étrendjébe az alábbi omega-3 zsírforrásokat rendszeresen beépítenie: olajos magvak, diófélék, ezek hidegen préselt olajai. Használhatjuk ezeket salátáinkba, kenyereinkbe!
Szeresd meg a teljes kiörlésű gabonákat!
A megnövelt szénhidrátbevitel miatt az egészséges vegán étrendhez kötelező az egyszerű szénhidrátokat, mint a fehér kenyeret és a tésztát, komplexre cserélni. Töltsd fel a konyhaszekrényed barna rizzsel, quinoával, kölessel és zabpehellyel! A kenyeret pedig vedd bioboltban, vagy süsd házilag tönkölyliszt és magvak hozzáadásával.
Figyelj itt is az adagokra!
Attól, hogy vegán vagy vegetáriánus vagy, még figyelned kell az ételek mennyiségére. A banánt, a szőlőt, az avokádót vagy épp a magvakat igen könnyű túltolni, amivel jelentősen növelhetjük a kalóriabevitelünket is.
Még több húsmentes: