A húsmentes főzés konyhatitkai: így használd a húspótlókat és zöldségeket

Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk a húsmentes étkezésbe, lehet, hogy elsőre elveszve érezhetjük magunkat a sok helyettesítő alapanyag között. Ez a cikk most ebben nyújt segítséget: kiderül, hogy mi mire jó.

Mindegy, hogy időszakosan próbálkozunk vele, vagy teljes gőzzel indulunk neki a húsmentes főzésnek, szükségünk lesz néhány jól bevált tippre, trükkre és receptre. Hiszen nyilván nem fog minden korábbi kedvenc ételünk ugyanúgy működni, ha például csirke helyett tofut vagy valamilyen zöldséget teszünk bele. De ne ijedjünk meg, ez nem jelenti azt, hogy a húsmentes főzés bonyolult vagy alapból kudarcra ítélt dolog lenne. Íme, néhány konyhatitok.

A húsmentes főzés konyhatitkai: így használd a húspótlókat és zöldségeket

Előétel

A hideg és meleg előételek közül talán a legnagyobb problémát a pástétomok és szendvicskrémek jelenthetik. Ezek legtöbbször húsból vagy valamilyen belsőségből (pl. máj) készülnek, ettől kapják jellegzetes és kedvelt ízüket.

Ne higgyük azonban, hogy a növényi világban nincs semmi, ami ezt pótolni tudná. Több különböző zöldséggel is szerencsét próbálhatunk, fantasztikus eredménnyel.

Például a sült gomba, a puhára főtt hüvelyesek, mint a lencse, bab vagy csicseriborsó mind ízekkel teli alapot biztosítanak egy vegetáriánus pástétomhoz.

Gondoljunk csak a hummuszra, amelyben egyszerre vannak sós és enyhén savanykás, komplex ízek, állaga pedig olyan tökéletesen krémes, hogy semmilyen húspástétom meg sem közelítheti.

Ha nagyon kalandos kedvünkben vagyunk, akár összedobhatunk egy tofupástétomot is. Ehhez érdemes krémesebb tofut választani, a még lágyabb krém érdekében.

Vegán tofupástétom

Vegán tofupástétom receptet hoztunk nektek, ami mártogatósnak épp olyan szuper, mint szendvicskrémnek. A tofu semleges íze szuperül ízesíthető és fűszerezhető, ellenben nagyon jó ...

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

Répahummusz grillgombával

Ilyen steak cut vagy más néven grill gombát egész fejben is tudunk vásárolni - ilyenkor vágjuk 10-15 mm-es szeletekre, de létezik szeletelt változat is. Jól pirítsuk le, legyünk ...

Saláta

Persze a saláták világában amúgy is a zöldségek dominálnak, de ha egy klasszikus, húsos salátát (pl. cézár) szeretnénk összedobni, megtehetjük húsmentesen is.

Egy ilyen salátában a tempeh vagy a szejtán kifejezetten jó választás, hiszen hússzerű darabokra tudjuk szedni, és serpenyőben ropogósra tudjuk sütni.

De ha ódzkodunk a húshelyettesítőktől, akkor is rengeteg lehetőségünk van. Sütőben ropogósra süthetünk például csicseriborsót: izgalmas és egészséges krutont kapunk így.

Hüvelyeseket használjunk előszeretettel salátáinkban: a változatos textúra mellett sokkal táplálóbbá teszik a fogást.

Édesburgonyás-lencsés gombasaláta

Tökéletes, laktató, vitaminokban gazdag és nem utolsó szempont, hogy nagy látványos saláta! A narancssárga édesburgonya, a barna gomba és lencse, a friss zöld menta, csodás harmóniát ...

Leves

A húsos levesek általában ízük nagy részét a hústól kapják. Ezt szinte gyerekjáték zöldségekkel pótolni, sőt, van, hogy a több zöldségből főzött leves ízesebb lesz a húsos társánál.

Levesbetétként pedig szintén forduljunk a hüvelyesekhez. De ha nagyon unjuk már őket, pirítsunk egészen ropogósra gombát, hagymát vagy más zöldséget.

Főtt főétel

Egy ragu teljesen más alapanyagokat kíván, mint egy köretes sült étel. Mivel itt inkább omlósra főzzük a dolgokat, olyan húspótló lesz ideális választás, ami képes erre. Az is nagyon fontos, hogy az étel szaftját (tele az összes ízzel) magába tudja szívni.

Mind a tempeh, mind a szejtán kiválóan szállítja az ízeket, a főzés során ugyanis minden aromát és fűszert magukba zárnak. Állaguk is alkalmas szószos ételekhez.

Mégis az összes közül a jackfruit viszi a pálmát: mivel szálakra szedhető, ezért egyenletesen eloszlik a raguban, minden falattal kapunk belőle.

Ez a jackfruitragu akár egy pörkölt is lehetne

Ennél egyszerűbb és jól megszokott szereplő a zöldségragukban a lencse, amivel darált húst helyettesíthetünk, illetve a gomba, aminek önmagában is szinte húsos állaga van, így pörköltben tökéletes.

Currys lencseragu

Ezt a lencseragut többeknek is a kedvence lehet, hiszen a szilveszteri lencsézés pazarul megoldható vele, mégis valami más, valami új, valami izgalmasabb kombináció. Neked való: - ha unod ...

Palak tofu

Az egyik legkedveltebb indiai egytálétel, a palak paneer vegán verzióját mutatjuk most meg nektek. Az eredeti receptben paneer, azaz friss sajt szerepel, ezt cseréltük mi most tofukockákra. A ...

Tejfölös gombapörkölt

Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.

Sült főétel

A ragukkal szemben az ilyen ételeknél a fő szempont a ropogós, barnára sült szeletek és falatok elérése. Serpenyőben, kevés olajon ezt meg is tehetjük, például keményebb tofuval, vagy tempeh-vel.

A zöldségek közül édesburgonyából, káposztából vagy gombából is süthetünk „steaket”. Akár grillezhetjük is őket, mindegyiknek jót tesz, ha egy kicsit jobban odakap és karamellizálódik.

Gombaburger

Ez egy olyan burger, amiből nem hiányolják még a húsevők sem a húst. Vaskos, aromás portobello gombával készítjük. Ízes, laktató, mégis húsmentes, klasszikus hozzávalókkal.

Egyszerű sült tofu

Könnyedén elkészíthető és univerzálisan használható vegán feltétet hoztunk most nektek, ami a kedvenc főzeléketeket éppúgy feldobhatja majd, mint egy krémes levest vagy zöldséges ...

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Tudj meg még többet a húsmentes sütésről, főzésről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...