9+1 tipp, hogy a zöldspárga elkészítésével ne legyen gikszer

Szereted a spárgát, ezért minden évben tűkön ülsz, hogy beüssön a szezon, és rávethesd magad a zöldellő csomagokra? Mert valljuk be, legtöbben a zöldspárgára esküszünk...ressebb, frissebb, tavaszibb, könnyebb is elkészíteni. Mazsoláztunk pár tippet, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

Szóval lássuk, mit kell tudnod, ha egy csinos csomag zöldspárga ütötte a markodat, és még kezdő vagy spárgafronton, vagy simán szeretnél minden, de minden lehetséges infót begyűjteni ennek a pompás tavaszi kedvencnek az elkészítéséről!

9+1 tipp, hogy a zöldspárga elkészítésével ne legyen gikszer

1.) A rügy nem baj

Ha esetleg virágzásnak indul a zöldspárga rügye, attól még ugyanolyan finom. A liliomfélék családjába tartozó növénynek tulajdonképpen a megvastagodott hajtását fogyasztjuk, és se nem fás, se nem túlérett, csak mert már nem zártak a rügyek – írja az nlc.hu.

2.) Less bele a csomag aljába!

Mindenképpen nézegesd meg az összekötözött és egybe csomagolt spárgasípok alsó, vastagabb szárrészét: ha szürkés, fás, száraz, a spárga öreg, inkább hagyd ott!

3.) Még nyersen is ehető

Ha tényleg igazán friss és fincsi, a zöldspárga pici karikákra vagy hajszálvékony csíkokra is szelhető (hosszanti irányban, zöldséghámozóval), és nyersen is fogyasztható! Tele van vitaminnal, hidd el! tedd saláták, levesek, húsok, tészták tetejére!

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

4.) Nem kell hámozni

A zöldspárgát nem szükséges meghámozni (a fehérrel ellentétben). És pont.

5.) Törésteszt

Unásig ismételt trükk, de a legpraktikusabb, amit tehetünk: fogjunk egy zöldspárgasípot, és körülbelül a háromnegyedénél, ahol hajlik és törik, azaz az alsó, kemény, fásabb rész leválik a friss rész tetejétől, törjük ketté. Az alsó részre nem lesz szükségünk

+ 1 tipp: a letört alsó, vastagabb részeket sem kell kikukáznunk, alapléfőzéshez akár fel is használhatjuk őket, de párolás/főzés után mehetnek krémlevesbe is, végső esetben pedig a komposztra!

6.) A kevesebb több

A spárga elég karakteres ízvilágú, így a legjobb mellé a vaj, a só, a fekete bors, a tojás bármely formája (főként a buggyantott vagy a félig lágy), de mehet mellé szárnyas hús, friss hal vagy érlelt sajtok is. Szezonálisan az újkrumplival és az eperrel jó barát.

7.) Cukros trükk

Tudtad, hogy ha a spárga főzővízébe egy icipici cukrot is csippentesz a só mellett, kiemelik a spárga jellegzetes ízét? Próbáld ki!

8.) Állva főzd!

Ha vastagabb szárú spárgát kaptál, vagy mindenképp meg szeretnéd főzni, állítsd őket a rügyes fejükkel kifelé a fazékba, és maximum 5 percig főzd így őket. A tetejük zsenge, nem igényel hőkezelést sem, a forró gőz is elég neki, ami kicsapódik.

Tízperces eper-spárga saláta

A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

9.) Jégfürdő

A megfőzött spárgát a forró vízből kivéve rakd rövid időre jégkockákra, és forgasd bele, vagy tedd jeges vizes fürdőbe. A hősokkolás meg fogja állítani a zöldség által beszívott forró víz okozta tovább puhulást, és ressebb, feszesebb lesz a végeredmény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több spárga itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...