Ne dobd ki a spárga végeit: itt egy recept, amiben újjászületnek

A spárgaszezon folyamatos dilemmáját a zöldség vége okozza. A fás részeket a legtöbbször eldobjuk, pedig rengeteg ízt nyerhetünk ki belőlük, például egy fantasztikus levesben.

Azok, akik szeretnek tényleg mindent felhasználni a konyhában, eddig szomorúan nézhették, ahogy a spárga végei a kukában kötnek ki. Általánosan elfogadott ténynek tűnik, hogy a kellemetlenül szálas és kemény részek nem használhatók semmire. Ennek az állításnak mond ellent ez a fantasztikus krémleves-recept, amivel megmenthetjük a spárga végeit, és csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét is.

Ne dobd ki a spárga végeit: itt egy recept, amiben újjászületnek

Előnyök és hátrányok

Nem lehet ám akármilyen formában megenni a lepattintott végeket. Amikor megtisztítjuk a zöldséget, a szálak pont ott törnek el, ahol a zsenge, fiatal rész találkozik a kemény, fással.

A megmaradó spárga külseje kemény, nehezen rágható, belül pedig szálas. Ezért nem alkalmas arra, hogy egészben megegyük.

Szerencsére van másik módszer a feldolgozásukra, amivel a kellemetlen textúrát eltüntethetjük. Ráadásul ugyanannyi spárgaíz van ezekben az elhanyagolt végekben, mint a zöldség felhasznált tetejében, amit vétek lenne eldobni.

Egy krémleves formájában megszabadulhatunk a nemkívánatos szálaktól, megtartva a spárga friss, tavaszi ízét.

Krémlevest a „szemétből”

Amikor egyszerre felhasználunk egy egész csomag spárgát, akár rögtön csinálhatunk levest a végeiből. De ha egy kicsit többet szeretnénk főzni, várjuk meg, amíg elég összegyűlik egy nagyobb lábashoz.

Gyűjtögethetjük a zöldségdarabokat a fagyasztóban egy zacskóban, és ha már elég sok van benne, összedobhatjuk a levest.

Akár frissen, akár fagyasztva használjuk fel, a folyamat mindig azzal indul, hogy egy lábasba tesszük a spárgát, annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Körülbelül 40 percig forraljuk, hogy minél jobban megpuhuljon.

Vegyünk elő egy sűrű szűrőt, és tegyük egy másik fazék fölé. A spárgás alaplevet öntsük át a szűrőn, és addig passzírozzuk, amíg minden folyadék ki nem ment belőle.

Egy kisebb adag zöld, szálas püré fog a szűrőben maradni, amit dobjunk ki, vagy komposztáljunk. Ezután hozzáláthatunk a leves ízesítésének.

Spárga kabátban

Nagy kedvenc nálunk a spárga, és ez a recept az egyik első számú. Néha bacon, néha feketeerdei sonka kerül bele, illetve a sajt is lehet trappista vagy gouda, amit szeretünk. Ami biztos, ...

Tavaszi spárgás carbonara

Az egyik legismertebb olasz tésztaétel, természetesen tejszín nélkül, ebben a verzióban friss zöldspárgával és baconnel. Pillanatok alatt elkészül, és attól olyan finom, hogy ...

Kevés olajon pirítsunk hagymát, fokhagymát, majd adjunk hozzá néhány kockára vágott krumplit. Öntsük nyakon a leszűrt alaplével, és főzzük addig, míg a burgonya puha nem lesz.

Egy botmixerrel dolgozzuk az egészet krémesre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha szeretnénk még tovább gazdagítani, a tűzről levéve keverjünk bele egy kis adag tejszínt.

A leves el is készült, tálaljuk forrón, és örüljünk neki, hogy ilyen ügyesen fel tudtuk használni a szemétnek hitt maradékokat.

Tízperces eper-spárga saláta

A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...

Spárgás-serrano sonkás frittata

Ami a franciáknak az omlett, az az olaszoknak a frittata. Megjelenésre a francia elegánsabb és letisztultabb, míg az olasz jóval rusztikusabb, így az alapanyagokat is bátrabban variálhatjuk. ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi receptet találhatsz itt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...