Néha a legegyszerűbb, legalapvetőbb hozzávalók is kifoghatnak rajtunk, mint például a vaj. Ha vajjal sütünk, tudhatjuk, milyen határozott íze van a zsiradéknak a sütemények tésztájában, mennyire ki lehet érezni, hogy mit tettünk a masszába. Éppen ezért felmerülhet a kérdés, hogy süthetünk-e sózott vajjal süteményeket és más finomságokat? Nos, a rövid válasz tagadhatatlanul az „igen”, azonban ennél sokkal több részlet rejlik a háttérben.
Elméletben működhetne
Egy átlagos süteménybe kell vaj és kell só. Ezért nem lenne elképzelhetetlen, sőt, akár még logikus döntés is lehetne a sózott vajjal való sütés. Hiszen miért ne adhatnánk hozzá a masszához a két alapanyagot egyszerre?
A sózott vaj azonban nem csak annyit jelent, hogy vaj, amiben só van: ennél egy (sajnos) komplexebb dologgal állunk szemben.
Mitől más a sózott vaj?
A sóval elkevert vaj legfőbb jellemzője természetesen az íze. De nemcsak a sósságról van itt szó, hanem egy sokkal intenzívebb vajas aromáról. Hiszen, mint azt tudjuk, a só minden ízt képes felfokozni, és ez alól a vaj sem kivétel.
Összetételét tekintve azonban találhatunk nagyobb különbségeket is a natúr vajhoz képest. A sózott verziónak általában magasabb a nedvességtartalma, több víz van benne. Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont, ha sütni szeretnénk vele.
A süteményeket általában a lisztben lévő gluténszálak tartják egyben, amelyek nedvesség hatására erősödnek meg, miközben keverjük a tésztát. Az erős glutén egyes esetekben kifejezetten szükséges (pl. kenyérfélék), míg más édességeknél kerülendő (pl. omlós tésztájú sütemények). Ezért, ha sózott vajjal sütünk, oda kell figyelnünk a tésztára, mert a glutén hajlamos benne jobban megerősödni.
Hogyan süssünk sózott vajjal?
A magasabb nedvességtartalom nem az egyetlen, amire oda kell figyelnünk, ha sózott vajjal sütünk. Ugyan a logika azt diktálhatná, hogy a zsiradék sokkal egyenletesebb, határozottabb sós ízt ad át a sütemények tésztájának, a gyakorlatban ez mégsem teljesen így működik.
Egyrészt minden terméknek eltérő lehet a sótartalma, és a gyártás során használt sótípus is változhat. Összességében pedig nem elég sós ahhoz a vaj, hogy elérjük vele azt a szintet, amire a masszának szüksége van.
Tehát mindenképpen hozzá kell adnunk valamennyi plusz sót, ami egyrészt túlsózáshoz, másrészt egyenetlen eloszláshoz vezethet. Azaz, lesznek sósabb és íztelenebb pontjai a süteménynek.
Összességében elmondható, hogy ha nagyon rászorulunk a cserére, akkor sem kell katasztrófára számítanunk. A sütemény valószínűleg kicsit más lesz a megszokotthoz képest, de egyáltalán nem valószínű, hogy elrontja majd az élményt a sózott vaj. Mielőtt bevetnénk, érdemes elolvasni a termék csomagolását, esetleg megkóstolni a vajat, hogy megtudjuk, mégis mennyi sóval fogunk dolgozni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai praktikák, amik segítenek sütni-főzni: