Ezért ne tegyél sózott vajat a süteményekbe

Valószínű, hogy ritkán veszünk sózott vajat, talán még ritkább, hogy sütünk vele. De felmerülhet egy olyan helyzet, amikor rákényszerülünk erre, és ilyenkor nem árt tudni az igazságot arról, hogy süthetünk-e sózott vajjal?

Néha a legegyszerűbb, legalapvetőbb hozzávalók is kifoghatnak rajtunk, mint például a vaj. Ha vajjal sütünk, tudhatjuk, milyen határozott íze van a zsiradéknak a sütemények tésztájában, mennyire ki lehet érezni, hogy mit tettünk a masszába. Éppen ezért felmerülhet a kérdés, hogy süthetünk-e sózott vajjal süteményeket és más finomságokat? Nos, a rövid válasz tagadhatatlanul az „igen”, azonban ennél sokkal több részlet rejlik a háttérben.

Ezért ne tegyél sózott vajat a süteményekbe

Elméletben működhetne

Egy átlagos süteménybe kell vaj és kell só. Ezért nem lenne elképzelhetetlen, sőt, akár még logikus döntés is lehetne a sózott vajjal való sütés. Hiszen miért ne adhatnánk hozzá a masszához a két alapanyagot egyszerre?

A sózott vaj azonban nem csak annyit jelent, hogy vaj, amiben só van: ennél egy (sajnos) komplexebb dologgal állunk szemben.

Diós linzerkoszorú

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

Kávékeksz

Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit egy olasz kulináris bolt ...

Mitől más a sózott vaj?

A sóval elkevert vaj legfőbb jellemzője természetesen az íze. De nemcsak a sósságról van itt szó, hanem egy sokkal intenzívebb vajas aromáról. Hiszen, mint azt tudjuk, a só minden ízt képes felfokozni, és ez alól a vaj sem kivétel.

Összetételét tekintve azonban találhatunk nagyobb különbségeket is a natúr vajhoz képest. A sózott verziónak általában magasabb a nedvességtartalma, több víz van benne. Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont, ha sütni szeretnénk vele.

A süteményeket általában a lisztben lévő gluténszálak tartják egyben, amelyek nedvesség hatására erősödnek meg, miközben keverjük a tésztát. Az erős glutén egyes esetekben kifejezetten szükséges (pl. kenyérfélék), míg más édességeknél kerülendő (pl. omlós tésztájú sütemények). Ezért, ha sózott vajjal sütünk, oda kell figyelnünk a tésztára, mert a glutén hajlamos benne jobban megerősödni.

Hogyan süssünk sózott vajjal?

A magasabb nedvességtartalom nem az egyetlen, amire oda kell figyelnünk, ha sózott vajjal sütünk. Ugyan a logika azt diktálhatná, hogy a zsiradék sokkal egyenletesebb, határozottabb sós ízt ad át a sütemények tésztájának, a gyakorlatban ez mégsem teljesen így működik.

Egyrészt minden terméknek eltérő lehet a sótartalma, és a gyártás során használt sótípus is változhat. Összességében pedig nem elég sós ahhoz a vaj, hogy elérjük vele azt a szintet, amire a masszának szüksége van.

Tehát mindenképpen hozzá kell adnunk valamennyi plusz sót, ami egyrészt túlsózáshoz, másrészt egyenetlen eloszláshoz vezethet. Azaz, lesznek sósabb és íztelenebb pontjai a süteménynek.

Összességében elmondható, hogy ha nagyon rászorulunk a cserére, akkor sem kell katasztrófára számítanunk. A sütemény valószínűleg kicsit más lesz a megszokotthoz képest, de egyáltalán nem valószínű, hogy elrontja majd az élményt a sózott vaj. Mielőtt bevetnénk, érdemes elolvasni a termék csomagolását, esetleg megkóstolni a vajat, hogy megtudjuk, mégis mennyi sóval fogunk dolgozni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amik segítenek sütni-főzni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...