Súlyos betegséget előzhet meg napi egy csésze tea

Egyre többen szenvednek 2-es típusú cukorbetegségtől – pedig a megelőzés talán egyszerűbb, mint gondolnánk.

Egy új tanulmány szerint a napi teafogyasztás több mint negyedével csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A nem teázókkal összehasonlítva a teát fogyasztóknál legalább 28 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége. Sőt: ez utóbbi csoport esetében 15 százalékkal csökkent a prediabétesz kialakulásának kockázata is.

Már napi 1 csésze tea is segíthet megelőzni ezt a súlyos betegséget

A tanulmány azt állítja, hogy a tea fokozza a glükóz kiválasztását a vizeletben, ami javítja az inzulinrezisztenciát és a vércukorszint-szabályozást.

Az ausztrál Adelaide Egyetem és a Kínai Délkeleti Egyetem által vezetett közös kutatás rávilágított arra, hogy a sötét tea közel felére (47%) csökkentette ezt a kockázatot.

Mitől jobb a sötét tea?

A kutatók szerint a sötét tea pozitív hatásai a mikrobiális fermentációval járó, egyedülálló gyártási folyamatnak köszönhetők. Ez a folyamat olyan bioaktív vegyületeket termel, mint az alkaloidok, szabad aminosavak, polifenolok, poliszacharidok és származékok. Ezek a vegyületek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek, fokozzák az inzulinérzékenységet, optimalizálják a hasnyálmirigy béta-sejtek teljesítményét, és megváltoztatják a bélbaktériumok összetételét. Míg ezek az előnyök a sötét teában a legszembetűnőbbek, bizonyos mértékig más teafajták is mutatják ezeket.

A kutatásról

A kutatásban 1923 felnőtt (562 férfi és 1361 20 és 80 év közötti nő) vett részt Kína nyolc tartományában. A résztvevők közül 436-nak volt cukorbetegsége, 352-nek prediabétesze, valamint 1135-en normális vércukorszinttel rendelkeztek. Olyan tényezőket vettek figyelembe az esetükben, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a BMI, a koleszterin, az alkoholfogyasztás, a dohányzási szokások, a családi cukorbetegség története és a rendszeres testmozgás. Volt köztük olyan, aki nem szokott teát fogyasztani, de olyan is, aki rendszeresen iszik – a felmérés során górcső alá vették a teafogyasztásuk gyakoriságát és az ital típusát.

A tea jelentős egészségügyi előnyeiről – beleértve a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentését – számos tanulmány számolt be az elmúlt években, de az előnyök hátterében álló mechanizmusok nem tisztázottak

– mondja Tongzhi Wu, az Adelaide Egyetem docense. „Eredményeink a rendszeres teaivásnak a vércukorszint szabályozására gyakorolt ​​védő hatásaira mutattak rá” – teszi hozzá Wu, kiemelve azt is, hogy a pozitív hatások a sötét teát fogyasztók körében voltak a leginkább egyértelműek. A sötét teát fogyasztóknál 53 százalékkal csökkent a prediabétesz kockázata.

Mint ismert, a cukorbetegeknél általában megnövekszik a vese glükóz-reabszorpciója, azaz: a veséjük több glükózt tart vissza, ami aztán nem ürül ki a vizelettel, így megemelkedett vércukorszinthez vezet. Különböző tényezők elemzése során a tanulmány megállapította, hogy a napi teafogyasztás a vizeletben lévő fokozott glükózkiválasztással és az inzulinrezisztencia csökkenésével korrelált, összehasonlítva azok eredményeivel, akik soha nem fogyasztottak teát.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a sötét teában lévő bioaktív vegyületek hatásai közvetlenül vagy közvetve módosíthatják a glükóz vesékben történő kiválasztódását, ami bizonyos mértékig utánozza a nátrium-glükóz kotranszporter-2 (SGLT2) inhibitorok hatását, ami egy újfajta antidiabétesz-gyógyszer

– teszi hozzá Wu. Ezek a gyógyszerek pedig nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében hatékonyak, de jelentős védő hatással is rendelkeznek a szívre és a vesére.

Bár a kutatás ígéretes, a tudósok megjegyzik, hogy mindez még nem tudja egyértelműen bizonyítani az ok-okozati összefüggést.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...