Egy új tanulmány szerint a napi teafogyasztás több mint negyedével csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A nem teázókkal összehasonlítva a teát fogyasztóknál legalább 28 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége. Sőt: ez utóbbi csoport esetében 15 százalékkal csökkent a prediabétesz kialakulásának kockázata is.
A tanulmány azt állítja, hogy a tea fokozza a glükóz kiválasztását a vizeletben, ami javítja az inzulinrezisztenciát és a vércukorszint-szabályozást.
Az ausztrál Adelaide Egyetem és a Kínai Délkeleti Egyetem által vezetett közös kutatás rávilágított arra, hogy a sötét tea közel felére (47%) csökkentette ezt a kockázatot.
Mitől jobb a sötét tea?
A kutatók szerint a sötét tea pozitív hatásai a mikrobiális fermentációval járó, egyedülálló gyártási folyamatnak köszönhetők. Ez a folyamat olyan bioaktív vegyületeket termel, mint az alkaloidok, szabad aminosavak, polifenolok, poliszacharidok és származékok. Ezek a vegyületek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek, fokozzák az inzulinérzékenységet, optimalizálják a hasnyálmirigy béta-sejtek teljesítményét, és megváltoztatják a bélbaktériumok összetételét. Míg ezek az előnyök a sötét teában a legszembetűnőbbek, bizonyos mértékig más teafajták is mutatják ezeket.
A kutatásról
A kutatásban 1923 felnőtt (562 férfi és 1361 20 és 80 év közötti nő) vett részt Kína nyolc tartományában. A résztvevők közül 436-nak volt cukorbetegsége, 352-nek prediabétesze, valamint 1135-en normális vércukorszinttel rendelkeztek. Olyan tényezőket vettek figyelembe az esetükben, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a BMI, a koleszterin, az alkoholfogyasztás, a dohányzási szokások, a családi cukorbetegség története és a rendszeres testmozgás. Volt köztük olyan, aki nem szokott teát fogyasztani, de olyan is, aki rendszeresen iszik – a felmérés során górcső alá vették a teafogyasztásuk gyakoriságát és az ital típusát.
A tea jelentős egészségügyi előnyeiről – beleértve a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentését – számos tanulmány számolt be az elmúlt években, de az előnyök hátterében álló mechanizmusok nem tisztázottak
– mondja Tongzhi Wu, az Adelaide Egyetem docense. „Eredményeink a rendszeres teaivásnak a vércukorszint szabályozására gyakorolt védő hatásaira mutattak rá” – teszi hozzá Wu, kiemelve azt is, hogy a pozitív hatások a sötét teát fogyasztók körében voltak a leginkább egyértelműek. A sötét teát fogyasztóknál 53 százalékkal csökkent a prediabétesz kockázata.
Mint ismert, a cukorbetegeknél általában megnövekszik a vese glükóz-reabszorpciója, azaz: a veséjük több glükózt tart vissza, ami aztán nem ürül ki a vizelettel, így megemelkedett vércukorszinthez vezet. Különböző tényezők elemzése során a tanulmány megállapította, hogy a napi teafogyasztás a vizeletben lévő fokozott glükózkiválasztással és az inzulinrezisztencia csökkenésével korrelált, összehasonlítva azok eredményeivel, akik soha nem fogyasztottak teát.
Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a sötét teában lévő bioaktív vegyületek hatásai közvetlenül vagy közvetve módosíthatják a glükóz vesékben történő kiválasztódását, ami bizonyos mértékig utánozza a nátrium-glükóz kotranszporter-2 (SGLT2) inhibitorok hatását, ami egy újfajta antidiabétesz-gyógyszer
– teszi hozzá Wu. Ezek a gyógyszerek pedig nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében hatékonyak, de jelentős védő hatással is rendelkeznek a szívre és a vesére.
Bár a kutatás ígéretes, a tudósok megjegyzik, hogy mindez még nem tudja egyértelműen bizonyítani az ok-okozati összefüggést.
Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz: