Tegyél tejszínhabot mindenre (igen, a sós ételekre is)

Vannak dolgok a konyhában, amelyek állandóan rögzített pályán mozognak. Például a tejszínhab: gyümölcsre, fagylaltra és süteményre, azaz elsősorban édes dolgokra halmozzuk, és a sós oldalról teljesen megfeledkezünk. Ez pedig nagy hiba.

Ne szörnyülködjünk a sós tejszínhab gondolatától. Ha jobban belegondolunk, semmi különös nincsen abban, hogy a tejszín főételek, levesek vagy raguk társaságába kerül, ugyanis ezeknek a recepteknek a nagy részében már alapból használjuk, mint hozzávaló. Gondoljunk csak a krémlevesre, amit tejszínnel dúsítunk vagy a csirkére, amihez szószt főzünk a tejtermékből. Engedjük el a gátlásainkat, és ismerjük meg jobban a sós tejszínhab használatának világát.

Tegyél tejszínhabot mindenre (igen, a sós ételekre is)

Előételek

Itt lesz a legkönnyebb dolgunk a próbálgatással, ugyanis szinte minden sós előétel mellé kiválóan illik a tejszín. Készítsünk egyszerű, sóval ízesített habot egy hidegtál mellé, zöldfűszeres párosításban kenjük szendvicsekbe.

Díszítheti a sajt- vagy sonkatálat, majonézes saláták tetejére is kanalazhatjuk.

Ugyanitt vehetjük sorra a különböző köreteket is: ha párolt zöldséget kínálunk a hús mellé, azt mindenképpen egy borsos (vagy más kedvünkre való fűszerezésű) tejszínhabbal tegyük. A gabonaköret szintén megköszöni majd, ha némi lazán felvert tejszínnel gazdagítjuk tálaláskor.

Levesek

Dupla élvezetet hoz a tejszínhab használata a levesek esetében: készítsük el megszokott módon a kedvenc tejszínes levesünket, majd tálalás előtt egy kupac habbal vigyük ki a vendégeink vagy családtagjaink elé. Elsőre talán nem fogják érteni, de garantáltan le fog esni az álluk a látványtól.

Fűszerezés terén nyugodtan játsszunk az ízekkel: használjuk ugyanazokat az ízesítőket, mint a levesben, így párhuzamot tudunk vonni a fogás és a díszítés között. Minden száraz fűszert a legelején adjunk a tejszínhez, mielőtt elkezdjük felverni.

Meleg levesek esetében arra figyeljünk egyedül, hogy a hideg hab valószínűleg elkezd majd olvadni a forró ételen. Ezért csak rögtön a tálalás előtt kanalazzuk a tálba.

Főételek

A főételek világa egy fokkal talán korlátozottabb, nem tudunk úton-útfélen bármire sós tejszínhabot tenni. Azonban kipróbálhatjuk a következőt: minden olyan étel esetében, ahol tejfölt használnánk, váltsunk a habra.

Sokkal lágyabb, könnyedebb, és lássuk be, elegánsabb megoldás ez, amivel egy olyan hétköznapi ételt is, mint például a túrós csusza, éttermi szintre emelhetünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Különleges ételek, amiknek mindenképpen adj egy esélyt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...