Húsvétkor néhány napig szinte eltűnik (vagy legalábbis háttérbe szorul) a kenyér a háztartásokban, és a kalács lép a rivaldafénybe. A tojással és vajjal dúsított kelt tészta kiválóan illik az összes ünnepi klasszikushoz: a sonkához, a tormához, a salátákhoz és hidegtálakhoz. Ha idén eltérnénk a fősodortól, és az édes ízű, fonott pékterméket lecserélnénk egy sós kalácsra, megannyi lehetőségünk van a tészta ízesítésére – vegyük sorra őket!
A tésztában
Talán a legegyszerűbb ízesítési mód, ha magába a tésztába keverjük bele a különböző pürésített alapanyagokat. Ezáltal egységesen eloszlik majd az aroma a teljes kalácsban, és nem kell változtatnunk a fonás és a sütés folyamatán sem.
Egyedül arra kell figyelnünk, hogy milyen nedvességtartalmú ízesítőt teszünk a tésztába: ha nagyon „vizeset”, akkor vegyünk el valamennyit a felhasznált folyadékmennyiségből.
És mivel sós kalácsokat sütünk, minimalizáljuk a cukor mennyiségét a receptben: csak annyit használjunk, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges. Ez nagyjából 1-2 teáskanálnyit jelent, ennél nem kell több.
A tésztába például a következő dolgokat tehetjük: pesto, medvehagymapüré, céklapüré, spenót, fűszerpaprika, sűrített paradicsom.
A fonatok között
Az is egy járható út, ha a tésztakígyók közé csavarjuk az ízesítőnket: ehhez lehet, hogy be kell majd a tésztát kennünk olvasztott vajjal, hogy legyen mihez ragadnia az olyan alapanyagoknak, mint a szárított fűszer vagy az aprított olajos mag.
De reszelt sajttal is megspékelhetjük a fonatokat: ha kissé langyosan tálaljuk, még a sajt is nyúlni fog. Szintén jó ötlet fokhagymás-zöldfűszeres vajat kenni a kalács belsejébe, majd úgy megsütni: ilyenkor pikáns, tavaszias ízeket kapunk.
A fonatokon belül
Ha pedig még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, csavarjuk be az ízesítőket a tésztakígyók belsejébe. Járjunk el úgy, mint ha valamilyen csigát készítenénk: a fonatok alapját adó tésztát nyújtsuk ki, majd kenjük meg a töltelékkel, csavarjuk fel, és az így kapott rudakból fonjuk meg a kalácsot.
Nemcsak a sós íz okoz majd újdonságot, hanem a szeleteléskor megmutatkozó, hipnotikus csigavonalak is. Már csak ezért megéri kipróbálni ezt a módszert. No meg a sós kalácsokat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kalácsos cikk, ötlet és recept: