Süss idén sós kalácsot – Mutatjuk a legjobb ízötleteket

A húsvéti kalács furcsa helyzetben van olyan szempontból, hogy alapvetően enyhén édeskés íze van, mégis sós ételek (sonka, tojás, zöldségek, torma) mellett tálaljuk. Ha feloldanánk ezt az ellentmondást, süssünk idén sós kalácsokat!

Húsvétkor néhány napig szinte eltűnik (vagy legalábbis háttérbe szorul) a kenyér a háztartásokban, és a kalács lép a rivaldafénybe. A tojással és vajjal dúsított kelt tészta kiválóan illik az összes ünnepi klasszikushoz: a sonkához, a tormához, a salátákhoz és hidegtálakhoz. Ha idén eltérnénk a fősodortól, és az édes ízű, fonott pékterméket lecserélnénk egy sós kalácsra, megannyi lehetőségünk van a tészta ízesítésére – vegyük sorra őket!

Süss idén sós kalácsot – Mutatjuk a legjobb ízötleteket

A tésztában

Talán a legegyszerűbb ízesítési mód, ha magába a tésztába keverjük bele a különböző pürésített alapanyagokat. Ezáltal egységesen eloszlik majd az aroma a teljes kalácsban, és nem kell változtatnunk a fonás és a sütés folyamatán sem.

Egyedül arra kell figyelnünk, hogy milyen nedvességtartalmú ízesítőt teszünk a tésztába: ha nagyon „vizeset”, akkor vegyünk el valamennyit a felhasznált folyadékmennyiségből.

És mivel sós kalácsokat sütünk, minimalizáljuk a cukor mennyiségét a receptben: csak annyit használjunk, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges. Ez nagyjából 1-2 teáskanálnyit jelent, ennél nem kell több.

A tésztába például a következő dolgokat tehetjük: pesto, medvehagymapüré, céklapüré, spenót, fűszerpaprika, sűrített paradicsom.

A fonatok között

Az is egy járható út, ha a tésztakígyók közé csavarjuk az ízesítőnket: ehhez lehet, hogy be kell majd a tésztát kennünk olvasztott vajjal, hogy legyen mihez ragadnia az olyan alapanyagoknak, mint a szárított fűszer vagy az aprított olajos mag.

De reszelt sajttal is megspékelhetjük a fonatokat: ha kissé langyosan tálaljuk, még a sajt is nyúlni fog. Szintén jó ötlet fokhagymás-zöldfűszeres vajat kenni a kalács belsejébe, majd úgy megsütni: ilyenkor pikáns, tavaszias ízeket kapunk.

A fonatokon belül

Ha pedig még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, csavarjuk be az ízesítőket a tésztakígyók belsejébe. Járjunk el úgy, mint ha valamilyen csigát készítenénk: a fonatok alapját adó tésztát nyújtsuk ki, majd kenjük meg a töltelékkel, csavarjuk fel, és az így kapott rudakból fonjuk meg a kalácsot.

Nemcsak a sós íz okoz majd újdonságot, hanem a szeleteléskor megmutatkozó, hipnotikus csigavonalak is. Már csak ezért megéri kipróbálni ezt a módszert. No meg a sós kalácsokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kalácsos cikk, ötlet és recept:

Címlapról ajánljuk

További cikkek