Ilyen az a társkereső, ami a kedvenc ételeid alapján hoz össze másokkal – mi ezért ajánljuk a Foodie Love című sorozatot

A gasztronómiai tematikájú filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, de az igazán jók halmaza már sokkal kisebb. Mi a helyzet a sorozatokkal? Azokkal, amik nem főzős vetélkedők, vagy dokumentumsorozatok? A HBOGO-n található Foodie Love egy ízletes és érzelmes minisorozat, amit bátran ajánlunk a kuckózósabb estékre.

„Ha rajongsz az ételért, akkor talán nem lehetsz teljesen hülye.”

Ez a sorozat első mondatainak egyike, szóval azonnal megvettek, holott maga az indulás sem átlagos. Vajon feliratkoznánk egy olyan társkereső applikációra, ami a sima, megszokott működési elv helyett az ízlésünkre, kedvenc és került ételeinkre hagyatkozik? Vagyis az algoritmus segít összekötni azokat az embereket, akik mondjuk rajonganak a ramen levesért, de kipiszkálják a mazsolát a desszertekből. A Foodie Love (A szerelem sava-borsa) című sorozat két főszereplője egy ilyen appon talál egymásra, mi pedig nyolc, körülbelül félórás részben nézhetjük végig a megismerkedésüket, az első csókjukat, ahogy a hagyma rétegein egyre beljebb férkőzünk, egészen a szívig. A cseppet sem átlagos sorozat két merőben különböző, de mégis passzoló fiatal randevúit ízekhez, ételekhez és aromákhoz köti, művészi fényképezéssel, nagyon emberi ábrázolással.

Foodie Love — ízletes és érzelmes minisorozat, hideg téli estékre / Fotó: Drama Quarterly

Egy 2019-es, HBOGO-n elérhető programról beszélünk, de spanyol produkció lévén annyira nem került reflektorfénybe. Mi viszont mindenképp szólnánk róla, hátha valamiért elkerülte volna a figyelmeteket. Kár lenne kihagyni!

Személyes vallomás

A Foodie Love-ban minden a felfedezésről szól: a világ (utazás), az ízek (étkezés) és egymás (szerelem) feltérképezéséről.

A nem mindennapi sorozat rendezője Isabel Coixet, aki ezidáig játékfilmeket, dokumentumfilmeket és reklámokat is készített, de ez az első sorozatos munkája.

Ráadásul ennél személyesebbel nem is nagyon kezdhette volna a műfajt, hiszen saját érdeklődési köreit vitte vászonra. Coixet az a fajta ember, aki bármennyit utazik egy új ízért, kedvenc fogásért. Ha életének New York-i szakaszában éppen 50 metrómegállónyira volt egy kétes helyen található, de egészen különleges koreai BBQ helytől, örömmel felkerekedett a lakoma miatt.

Két főszereplőjét, a Laia Costa és Guillermo Pfening által alakított karaktereket szintén ilyen „elvetemültnek” álmodta meg. Érdekes adalék, hogy a rendező 2016-ig saját kis gasztroblogot is írt, amit aztán befagyasztott, új sorozatára koncentrálva.

Valós helyszínek és élmények

Nyolc részen át figyelhetjük meg a lány és a fiú (a nevük talán egyetlen egyszer hangzik el a történetben) tapogatózását és sok-sok kóstolását, melyek ráadásul zömében valós kávézókban és éttermekben történtek.

Imádnivaló a kémia a két szereplő között, párbeszédjeik, az időnkénti narrációk nagyon is valósághűek. Annak ellenére, hogy a (valóban létező, Joliu nevű) barcelonai kávézóban induló első epizód alapján még sziruposnak is tűnne, elég hamar kiderül, hogy szirup maximum az elfogyasztott édességekhez jár.

Ez a kibontakozó szerelem akár valós is lehetne, minden múltbéli traumával, csalódással és terhével együtt. A rendező egyébként egy későbbi interjújában elárulta, hogy a Joliu-ban írta meg az első epizód forgatókönyvét.

Hűtőszekrényből bárba

A második rész egy valódi spanyol speakeasybe kalauzol: a Bar Pastrami street foodos hely hűtőszekrényébe besétálva már a Paradiso-ban találjuk magunkat, ami egy kortárs koktélbár, izgalmas kevert italokkal és egy különleges bartenderrel.

Fotó: Foodie Love, HBO

Az italozást bemutató részt követő 34 percben egy ramen étterembe megyünk a fiatalokkal. Bár a rendező él-hal a japán konyháért, ez az étterem egy fiktív hely, sosem létezett. Annál inkább a múltbéli japanofil emlékek.

Nincs gasztrotematikájú alkotás, amiben ne jelenne meg Olaszország: a Foodie Love egyik legkedvesebb epizódja Rómában játszódik, de csak a fiú utazik az olasz fővárosba. A lány telefonon beszél vele, amíg mi egy nagyon is plasztikus estét mozizunk végig, csodálatos fagylalttal a főszerepben. A megjelenő trattoria valós hely, míg a fagyizó a fantázia műve.

A csúcson

Heves és irigylésre méltó az ötödik rész is, ami egy két Michelin-csillagos helyen, a Torres-testvérek által vezetett fine dining étteremben, a Cocina Hermanos Torres Restaurant-ban játszódik.

Innentől kezdve nem tudunk spoiler nélkül mesélni a helyszínekről és talán az ízekről sem. De Franciaország sem maradhat el, ahogy Japán is visszatérő elem lesz.

Ez a sorozat nagyon könnyen kikapcsol, kíváncsivá és éhessé tesz. Muszáj legalább nassolni hozzá, mert az a szenvedély, ahogyan az ételekről beszélnek, ahogyan esznek és hümmögnek egy-egy falat fölött, az vágyat ébreszt. Nem beszélve arról, ahogy a két főszereplő egymásra néz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Drama Quarterly


Filmajánlók, amik meghozzák a kedvet a mozizáshoz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...