Porcukorral hintett moziélmény – Ezért ajánljuk a Notting Hill-i cukrászda című filmet

A desszertekben rejlő közösségformáló erőt nem szabad lebecsülni. A drámai felütéssel kezdődő, majd vígjátékos köntösbe bújó film erről tesz tanúbizonyságot, ráadásul végig csodaszép süteményeken legeltethetjük a tekintetünket, amit egy világhírű cukrász készített.

Múlt héten került a hazai művész- és Cinema City mozikba a 2020-as Love Sarah című alkotás, amelyet itthon Notting Hill-i cukrászda címen nézhetünk meg.

A sztori alapjáraton nem hordoz újító elemeket: a film elején tragikus körülmények között meghal egy nő, aki a híres cukrász, Yotam Ottolenghi kezei alatt tanulta ki a cukrászmesterséget, így befuccsol a legjobb barátnőjével tervezett cukrászdabiznisz, mielőtt az még elindulhatott volna. Az üzlettársként beszálló legjobb barátnő, valamint a nő lánya és édesanyja viszont egymásra találnak a gyász közepette, és megnyitják a megálmodott cukrászdát Notting Hillben az elhunyt nő emlékére.

A kortárs sztori ellenére a film megvan hintve egy jó adag mesébe illő porcukorhangulattal, mivel a cselekmény és a reakciók időnként igen naivnak hatnak. A 21. században aligha meglepő például, hogy zéró beharangozás nélkül – használhatták volna a közösségi médiát vagy akár teleplakátolhatták volna a környéket is – alig pár lélek téved be az első napon az édességbirodalomba.

Na de térjünk csak vissza Yotam Ottolenghire, hisz nem véletlenül említik meg már a film elején is. A német-olasz gyökerekkel rendelkező zsidó séf-cukrász mára már itthon is ismert lehet szakácskönyvei miatt, de ami a filmet illeti, az ő kezét dicsérik a filmben látható megkapó desszertek, amelyekbe bármelyik pillanatban boldogan beleharapna az ember.

Nekem külön tetszett, hogy első körben francia desszertekre helyezik a hangsúlyt a cukrászdában, amelyekkel egyébként semmi gond nincs, csak hát igazából mivel a csapat sem próbálja kontextusba helyezni ezeket a desszerteket, az emberek nem is nagyon értik, hogy miért pont ezek szerepelnek a kínálatban.

Aztán persze jön a csavar, amikor Mimi, az édesanya, a lánya gyerekkori kedvenc könyvét – 80 nap alatt a föld körül – megpillantva megvilágosodik, hogy a londoni kulturális sokszínűség jegyében készítsenek inkább olyan hagyományos, külföldi desszerteket, amelyeket a helyi kisebbségek örömmel fogyasztanának.

Így kerül terítékre a közel-keleti halva és baklava, az ausztrál lemington (egyfajta kókuszkocka), a basbousa, a japán machás palacsintatorta, a dán fahéjas csiga és még sorolhatnám.

Ebből is elfogadnék egy szeletet (Fotó: img.segye.com)

Szép szimbolika rejlik abban, hogy maga Ottolenghi is Notting Hillben nyitotta meg első – mára kultikusnak számító – delijét. Szóval kicsit körbeérnek a szálak. Ráadásul a desszerteken keresztül az alkotók tényleg emlékeztetik a nézőket arra, hogy London egy igazi olvasztótégely, ahol kultúrák és emberek sokasága lel otthonra.

A fentiek szellemében a Notting Hill-i cukrászda egy kedves játékfilm, amely az elfogadás, a sokszínűség és a család témáit veszi elő a spájzból, hogy aztán megannyi csodás desszert formájában elmélkedjünk róluk.


Ezek a filmek, sorozatok is érdekelhetnek:

Címlapkép.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

„Ha valaki heti egyszer eszik húst, az már elismerést érdemlő...

Molnár Dávid hétköznap a 24.hu újságírója, hétvégén azonban vegán cukrásszá avanzsál, desszertkölteményeit, amelyek megszólalásig hasonlítanak az „eredeti”, nem vegán változatra pedig Instagram-oldalán és blogján osztja meg. Január hosszú évek óta a vegán táplálkozás hónapja, ennek apropóján beszélgettünk Molnár Dáviddal a vegán sütés-főzés rejtelmeiről.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...