Már mi is beszámoltunk arról, hogy egyik kedvenc gyümölcsünk, az őszibarack az időjárási szélsőségek és aszályok miatt veszélybe került. Most úgy tűnik, hogy a sonkát is veszélyezteti a klímaváltozás.
Ha nem változik a helyzet, akkor tényleg elbúcsúzhatunk a világ egyik leghíresebb sertéssonkájától, a spanyol jamón ibérico-tól. Az emelkedő hőmérséklet és az alacsony csapadékmennyiség ugyanis nagy mértékben károsítja a spanyol sertések étrendjének egyik legfontosabb összetevőjét, a makkot – írja a Világgazdaság.
Spanyolországban egyébként szinte ugyanannyi sertés él, mint ember, így rengetegféle sonkát készítenek. Ám, egyikük sem tudhat akkora hírnevet magáénak, mint a jamón ibérico bellota.
Az említett sonka különlegesség kilós ára több mint 100 euró (körülbelül 40 ezer forint).
Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi az oka a borsos árnak?
Elsősorban az, hogy csakis fekete lábú sertések húsából készítik. Sőt, az állatok életük utolsó hónapját makkevéssel töltik az ország nyugati és észak-nyugati részeiben található dehesa tölgyerdőkben. A sertések által fogyasztott makkot egyébként spanyolul bellota-nak nevezik, ezért hívják a sonkát jamón ibérico bellota-nak.
És itt jön a képbe az éghajlatváltozás. A szokatlanul meleg és száraz nyár miatt ugyanis a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. Tavaly például 20 százalékkal csökkent a jamón ibérico termelése Extremadurában. Ez a terület egyike annak a négy kis régiónak, ami a sonkaféle legmagasabb minősítésével, a denominación de origen-nel rendelkezik.
A felmérések alapján 2022 volt a valaha volt legmelegebb és a harmadik legszárazabb év Spanyolországban. Sőt, az elmúlt 50 évben a csapadékmennyiség csaknem 35 százalékkal csökkent a régióban. A dehesa azonban kocsányos tölgyekből áll, amik a nedves éghajlaton őshonosak, vagyis még abból az időből származnak, amikor a klíma kedvezőbb volt a számukra.
Az erdő fái egyre nehezebben tudják túlélni az egyre hosszabb, forró és száraz nyarakat
– nyilatkozta egy interjúban Francisco Espárrago, a kiváló minőségű jamón sonkát előállító Señorio de Montanera elnöke.
Bár, a jelenlegi szabályozás értelmében a sonkakészítők akár más országokból is importálhatnak makkot, ám többségük egyáltalán nem támogatja a kezdeményezést. A makk importjával ugyanis új betegségek kerülhetnek be az országba. Így történt 1993-ban is, amikor Egyiptomból importáltak pálmafákat. A fákkal azonban vörös pálmafarovar is érkezett, ami miatt több tízezer pálma pusztult el.
A klímaváltozás természetesen nem csak a termelést érinti negatívan, hanem a térségben élőket is. A legfinomabb jamónt ugyanis Spanyolország legszegényebb régiójában készítik. Így a helyi gazdaság kulcsfontoságú része, arról nem is beszélve, hogy több ezer munkahelyet biztosít az említett régiókban.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: