Fogytában a világon az egyik legfinomabb mustár

A dijoni mustár sorra tűnik el a franciaországi élelmiszerboltok polcairól. A termelés csökkenése elsősorban a klímaváltozás miatt következett be, a hiány pedig az egész világon jelentkezhet.

Rekordkevés dijoni mustár készült az előző évben Franciaországban, ami pedig idén ahhoz vezetett, hogy a francia vásárlók egyre kevesebb üveget találnak a boltokban. A gyártási folyamatban nyilván a termésen van a legnagyobb nyomás, mivel az éghajlatváltozás nem kedvezett az előző évi betakarításoknak. A mustár jövője kétséges, akár az egész világon kialakulhatnak majd ellátási problémák.

Fogytában a világon az egyik legfinomabb mustár

Gyenge termés

A tavalyi évben drasztikusan, 50%-kal csökkent a vetőmagtermelés, mivel a betakarítások nem hoztak annyi termést, mint az elvárt lett volna. A francia termelők ezzel indokolták a forgalomba kerülő mustár mennyiségének csökkenését.

Emelkedő költségek és klímaváltozás: ez a két legnagyobb ok, ami a jelenlegi helyzethez vezetett.

A termelők jelentései szerint például Burgundiában nagyon kiszámíthatatlan volt az időjárás. A Reine de Dijon (Franciaország egyik legnagyobb mustártermelője) vezérigazgatója, Luc Vandermaesen így értékelte a klímaváltozás hatásait:

A burgundi régióban tavaly április elején nagyon nedves tél, majd háromnapos hideg volt, így a várt termésnek csupán a 48 százalékát takarítottuk be.”

Nehezített pálya

Ráadásul a kitartóan tomboló ukrajnai háború miatt a vetőmagellátás is veszélybe került, ugyanis Oroszország a mustár vetőmagjának egyik legnagyobb importőre. Természetesen ennek következtében a behozatallal kapcsolatos költségek emelkedni kezdtek.

Végső soron a probléma nemcsak Franciaország, de az egész világ számára a dijoni mustár hiánycikké válását jelentheti.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...