A szakács megfelelő konyhai eszközök és edények nélkül olyan, mint egy hős szupererő nélkül. Hiába a kreativitás, hiszen megfelelő főzőeszközök nélkül egyszerűen nem lehet bizonyos ételeket elkészíteni. A főzéshez használt eszközök, különösen a kiválasztott serpenyő, nagymértékben befolyásolják az elkészült fogást. Máris mondjuk, hogy mire érdemes ezentúl odafigyelni!
Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a serpenyőinkből, tisztában kell lennünk azzal, hogy mely fogáshoz melyik típus passzol. A rakott ételekhez például érdemes üveg- vagy kerámia edényeket használni. Ha egy nagy hőellenállású darabra van szükséged, akkor válaszd az öntöttvas serpenyőt.
Az általad készített étel hosszú sütési időt igényel?
Akkor a zománcozott öntöttvas lesz számodra a legjobb választás. Ezt a logikát követve természetesen nem túl meglepő, hogy a szószok készítésekor is fontos szerepe van a kiválasztott edény típusának.
A szakértők szerint a tésztaszósz elkészítésének művészete a megfelelő serpenyő kiválasztásával kezdődik. A zománcozott öntöttvas, a rozsdamentes acél és más tapadásmentes opciókkal sosem nyúlhatsz mellé.
Ám a szénacél és az öntöttvas serpenyők rosszul reagálnak a szószokban található savakra, így érdemes ezeket inkább a polcon hagyni. Ha véletlenül mégis ezt használtad, akkor előfordulhat, hogy fémes ízű lesz a szósz, valamint használhatatlanná válhat a serpenyő.
A serpenyő típusán kívül még a mérete is nagyon fontos. A szószfőzéshez a széles serpenyő a legjobb választás, mert ebben gyorsabban el tud párologni a felesleges folyadék. Ráadásul egy nagyobb serpenyőben sokkal kényelmesebben tudod összekeverni a kész tésztát és a szószt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp, trükk és ötlet: