Egy lepukkant büfétől kapunk jóleső idegbajt az év legjobb gasztrosorozatában

Nagyon vártuk, hogy megérkezzen a Disney+ streamre A Mackó, ami, ha időnk engedi, gyorsan ledarálható. Pedig egyáltalán nem könnyed, viszont nagyon jól lett összerakva.

Kis túlzás lenne kijelenteni, hogy minden ujjunkra jut már egy séfdráma, de az elmúlt időkben a filmesek egészen érzékletesen mutatják meg a konyhai munka és a gasztrocirkusz árnyoldalát. „Hálás” téma: ellenpontozza a csillogó képet, amit a televíziós szakácsversenyek festenek, vagy amit a laikusabb ember a Michelin-csillagok mögé gondol. A kőkemény fizikai és mentális igénybevételről, a sok kudarcról és az életformát körüllengő addikciókról szólt például a Forráspont, az elismerés hajszolásáról pedig A boldogság íze című film. A végre Magyarországon is streamelhető A Mackó (The Bear) című sorozat nem azoknak való, akik éppen a laktofermentálásról tanulnának mélyebben, vagy egy sorozat segítségével sajátítanák el a julienne-vágást, hanem azoknak, akiket érdekelnek az emberi történetek, ha úgy tetszik, séfdrámák is.

Berántós séfdráma az év sorozata? — nézd meg a Mackót! / Fotó: The Bear, FX Productions

Egy mindent megjárt főhős

Carmy egy zseniális szakács, fiatal tehetség, aki hosszú időn keresztül dolgozott például a New York-i Eleven Madison Parkban, ami a világ egyik legismertebb 3 Michelin-csillagos étterme. De megjárta a NOMA konyháját is és szűnni nem akaró lelkesedéssel tanult, tanult és tűrt.

Tűrte a megaláztatást, a toxikus főnököt, a nemlétező szabadidőt és magánéletet. Ment előre, mint a faltörő kos, még akkor is, ha a lelki sebek már fizikai tüneteket is okoztak.

Ez a kölyökképű séf (Jeremy Allen White) azonban sokkal többet megélt már, mint a kortársai: legutóbb például bátyja hirtelen halála sokkolta őt, családját és barátaikat.

A csúcsról lefelé

Michael megannyi elvarratlan szállal és balhéval a háta mögött öngyilkos lett és chicagói bejáratott, de elég lepukkant gyorséttermét két emberre hagyta: legjobb barátjára, Richie-re és öccsére, Carmyra. Míg Richienek semmi köze nincs a gasztronómiához, addig főhősünk tényleg a csúcsokon járt.

De most a családi tragédia hazahívta és romokból kellene legalább egy kis viskót építenie… viszont ugye az alapoknál is nagy a baj, hiszen nem féltétlenül a jó ételek álltak a gyorsétterem középpontjában: sokkal inkább a mögötte lévő sikátorban zajló üzletelések, a megszokásból odajárók tömegetetése és a megúszás, simliskedés. Amiben az élen a rendkívül idegesítő, már-már Guy Richie filmekből kilépett legjobb barát áll. Szörnyű alak, gondolhatjuk, de egyszerűen imádnivaló a kidolgozása, a körme alatti piszoktól egészen odáig, ahogy a kislányával beszél a telefonon.

A csapat többi része

Központi karakter még Sydney, a zöldfülű, ambiciózus séfpalánta, aki egész tanulmányt ír arról, hogy miként kéne reformálni ezt a koszfészket. Carmy nagyon hamar meglátja a potenciált a lányban, bízik benne és ezt a konyhai szedett-vedett stáb is látja… így akarva-akaratlanul ők is kénytelenek lesznek elismerni, hogy Sydney nem mond butaságokat és fiatal kora ellenére nagyon jó a helyzetfelismerő-képessége is.

Imádnivaló Marcus, a pastry chef (mert idővel úgy döntenek, hogy hiába gyorsétterem, a klasszikus francia iskola posztjait vezetik be), ahogyan a Pantone skálával a kezében álmodik a tökéletesen elkészített fánkról és az is nagy jelenet, ahogy a zsörtölődő hidegkonyhás spanyolajkú Tina elfogadja a sugallatot, hogy mitől megy mennybe a krumplipüré.

Sötét, mégis szerethető

Mindennel együtt viszont A Mackó legnagyobb erősségei között említenénk az aránylag rövid, de tömör részeket, a ki-kibontakozó karaktereket, a nagyon ütős, sokszor már-már angolosan fekete/morbid dialógusokat, azt, hogy hamar szívünkhöz nőnek a szereplők és annak ellenére, hogy nem egy pillekönnyű sorozatról beszélünk, egyszerűen benne maradnánk a történetben, kérnénk belőle még többet.

Agyas és érzékeny alkotás, amiben a traumákat, sebeket sem fedik el.

A segítségkérésre való képesség és a tisztelet pedig elemi erényekként jelennek meg, ezek pedig fontos és egyáltalán nem elcsépelt üzenetek. Pláne nem ebben a köntösben. Beránt, megteker, és semmi felesleges nincs benne. A Mackó kompakt és hibátlan!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: The Bear, FX Productions


Ezeket a filmeket, sorozatokat is érdemes megnézni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...