Savanyúságot szinte bármiből készíthetünk, az uborka csak egy nagyon ízletes, de lássuk be, egyszerű kezdet. Ha valami izgalmasabbra vágyunk (vagy éppen nincs uborkaszezon), nagyon egyszerűen csinálhatunk házi savanyúságot ezekből a zöldségekből. Sajátítsuk el az arányokat és az elkészítést, és pakoljuk tele a hűtőt jobbnál jobb savanyúkkal.
A savanyítás alapszabályai
Ahhoz, hogy bármilyen zöldségből magabiztosan savanyúságot készíthessünk előbb meg kell ismernünk a savanyítás mechanizmusát. De aggodalomra semmi ok, ez a konyhai feladatok közül talán az egyik legkönnyebben elsajátítható.
Egyszerűen keverjünk össze azonos mennyiségben ecetet és vizet. Tegyünk bele egy kevés cukrot, sót, borsot és mustármagot ízlés szerint.
A keveréket forraljuk fel, majd zárjuk el alatta a lángot. A kiszemelt zöldséget készítsük elő (tisztítsuk meg, vágjuk egyforma darabokra), és tegyük egy sterilizált befőttesüvegbe. Öntsük rá a forró ecetes folyadékot és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha kész, tároljuk a hűtőben, akár több hétig is bőven eláll.
Kelbimbó
Sokan nem kedvelik, pedig a „mini káposzta” egy igen különleges és finom zöldség. Ráadásul kifejezetten jól áll neki a savanyítás. A mustármag és a bors, illetve az ecet savassága kihoznak belőle egy teljesen új oldalt, amit eddig valószínűleg kevesen kóstoltak, pedig isteni.
Savanyítás előtt blansírozzuk a kelbimbót 2-3 percig, hogy egy kissé megpuhuljon, de mégis maradjon benne némi roppanós tartás. Együk sült húsok vagy más komplex ízű fogások mellé. Szendvicsek köreteként is kiváló.
Fokhagyma
Ugyan valószínűleg láttuk már ezt a finomságot a piacon vagy a boltban a savanyúságok között, de otthon gondolom kevesen álltak neki az elkészítésének. Pedig mi sem egyszerűbb: a megpucolt fokhagymagerezdeket még előzőzni sem kell, elég, ha hagyjuk őket pár napig érlelődni a savanyítólében.
Pörköltek és egyéb szaftos egytálételek (például paprikás krumpli) mellé kellemesen savanyú, enyhén csípős, aromás kíséretet ad.
Brokkoli
A savanyított karfiol is a savanyúságárusok gyakori portékája, szinte mindenhol lehet kapni a különleges, ecetes rózsákat. De valamiért a karfiol zöld barátját, a brokkolit mégsem savanyítja senkit.
Pedig a karfiolhoz hasonló tulajdonságai ezt a zöldséget is alkalmassá teszik arra, hogy savanyúság készüljön belőle. Vágjuk közepes rózsákra, blansírozzuk nagyjából 3-4 percig, és utána jöhet is az ecetes keverék.
A savanyított brokkoli meglepő kiegészítő lehet salátákban, vagy a legegyszerűbb köret egy sült hús mellett.
Kaliforniai paprika
Az eddigi savanyúk elég masszívak, ezért így zárásként jöjjön egy könnyedebb verzió is. A paprikát simán hajszálvékony szeletekre tudjuk vágni egy uborkagyalu segítségével. A kaliforniai, piros fajta édessége nagyon jól illik a savanyú vonal mellé.
A vékony paprikaszálakból készített savanyúságot tegyük szendvicsekbe, vagy majonézes salátába. Egyszerre színes és ízes kiegészítője lehet bármilyen fogásnak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Pakold tele a kamrát ezekkel a finomságokkal: