Kevésbé lesz stresszes, aki sokat eszik ebből a savanyúságból

Egy új kutatás szerint könnyebben vehetjük fel a harcot a stressz ellen, ha rendszeresen fogyasztunk fermentált és prebiotikus ételeket. Szerencsére az egyik kedvenc savanyúságunk is ilyen, szóval egyszerű lesz, nem?

Savanyúsággal is leküzdhető a stressz: jó, ez a mondat így önmagában nem fedi le a teljes igazságot, mindenesetre kiemeli egy új kutatás eredményének egyik fontos pontját. Ír kutatók ugyanis rájöttek, hogy nemcsak a testmozgás vagy a tudatos jelenlét segíthet a stresszel szemben, hanem az étrend is. A mentális egészségünk fenntartásának érdekében érdemes megismernünk a pszichobiotikus étrendet, amelyben nagy szerepet kapnak például a fermentált savanyúságok is – többek között nagy kedvencünk, a savanyú káposzta!

Kevésbé lesz stresszes, aki sok-sok savanyú káposztát eszik

A bél-agy tengely fontossága

A tudomány jelenlegi állása szerint feltételezhető, hogy az agyunk és a bélflóránk között szoros kapcsolat áll fenn: a bél-agy tengely beleszólhat az olyan dolgokba, mint az emésztés és az étvágy kialakulása.

A mostani kutatás abban jelentett nagy újdonságot, hogy rámutatott a mentális állapot étrend általi befolyásolhatóságának lehetőségére.

Tehát például a stressz is csökkenthető lehet az étrendünk megváltoztatásával. John Cryannek, a Corki Egyetem kutatásért és innovációért felelős alelnökének friss tanulmánya bemutatja, hogy milyen eredményeket lehet elérni a pszichobiotikus étrenddel.

A pszichobiotikus étrend

A kísérlet keretében 45 önkéntest vizsgáltak meg: a 18-59 éves alanyokat két csoportra osztották, ahol az egyik csoport hagyományos, dietetikus által irányított egészséges étrendet követtek, míg a másik csoport tagjai a pszichobiotikus diétát.

A dr. Kirsten Berding táplálkozási szakértő által megalkotott étrend fő jellemzői a következők:

  • jelentős mennyiségben jelen vannak az étrendben fermentált és prebiotikus élelmiszerek
  • négy héten át napi hat-nyolc adag, prebiotikus rostokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani (pl. vörös- és póréhagymát, káposztát, almát, banánt és zabot)
  • naponta öt-nyolc adag gabonafélét is be kell venni az étrendbe
  • heti három-négy adag hüvelyes zöldség is a diéta részét képezi
  • napi két-három adag fermentált élelmiszer is a menüben van (pl. savanyú káposzta, kefir, kombucha)

Csökken a stressz

A pszichobiotikus étrendet követő alanyok a kísérlet végéről a következőkről számoltak be:

  • kevésbé érezték magukat stresszesnek
  • minél alaposabban betartották az előírásokat, annál kiegyensúlyozottabb volt a hangulatuk
  • javult az alvás minősége

Ugyan maga az étrend nem sokat változtatott a bélflóra összetételén és működésén, változtak a baktériumok által termelt kulcsfontosságú vegyületek, amelyek a mentális egészséggel is kapcsolatban állnak.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el, ha fontos az egészséged:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...