Kevésbé lesz stresszes, aki sokat eszik ebből a savanyúságból

Egy új kutatás szerint könnyebben vehetjük fel a harcot a stressz ellen, ha rendszeresen fogyasztunk fermentált és prebiotikus ételeket. Szerencsére az egyik kedvenc savanyúságunk is ilyen, szóval egyszerű lesz, nem?

Savanyúsággal is leküzdhető a stressz: jó, ez a mondat így önmagában nem fedi le a teljes igazságot, mindenesetre kiemeli egy új kutatás eredményének egyik fontos pontját. Ír kutatók ugyanis rájöttek, hogy nemcsak a testmozgás vagy a tudatos jelenlét segíthet a stresszel szemben, hanem az étrend is. A mentális egészségünk fenntartásának érdekében érdemes megismernünk a pszichobiotikus étrendet, amelyben nagy szerepet kapnak például a fermentált savanyúságok is – többek között nagy kedvencünk, a savanyú káposzta!

Kevésbé lesz stresszes, aki sok-sok savanyú káposztát eszik

A bél-agy tengely fontossága

A tudomány jelenlegi állása szerint feltételezhető, hogy az agyunk és a bélflóránk között szoros kapcsolat áll fenn: a bél-agy tengely beleszólhat az olyan dolgokba, mint az emésztés és az étvágy kialakulása.

A mostani kutatás abban jelentett nagy újdonságot, hogy rámutatott a mentális állapot étrend általi befolyásolhatóságának lehetőségére.

Tehát például a stressz is csökkenthető lehet az étrendünk megváltoztatásával. John Cryannek, a Corki Egyetem kutatásért és innovációért felelős alelnökének friss tanulmánya bemutatja, hogy milyen eredményeket lehet elérni a pszichobiotikus étrenddel.

A pszichobiotikus étrend

A kísérlet keretében 45 önkéntest vizsgáltak meg: a 18-59 éves alanyokat két csoportra osztották, ahol az egyik csoport hagyományos, dietetikus által irányított egészséges étrendet követtek, míg a másik csoport tagjai a pszichobiotikus diétát.

A dr. Kirsten Berding táplálkozási szakértő által megalkotott étrend fő jellemzői a következők:

  • jelentős mennyiségben jelen vannak az étrendben fermentált és prebiotikus élelmiszerek
  • négy héten át napi hat-nyolc adag, prebiotikus rostokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani (pl. vörös- és póréhagymát, káposztát, almát, banánt és zabot)
  • naponta öt-nyolc adag gabonafélét is be kell venni az étrendbe
  • heti három-négy adag hüvelyes zöldség is a diéta részét képezi
  • napi két-három adag fermentált élelmiszer is a menüben van (pl. savanyú káposzta, kefir, kombucha)

Csökken a stressz

A pszichobiotikus étrendet követő alanyok a kísérlet végéről a következőkről számoltak be:

  • kevésbé érezték magukat stresszesnek
  • minél alaposabban betartották az előírásokat, annál kiegyensúlyozottabb volt a hangulatuk
  • javult az alvás minősége

Ugyan maga az étrend nem sokat változtatott a bélflóra összetételén és működésén, változtak a baktériumok által termelt kulcsfontosságú vegyületek, amelyek a mentális egészséggel is kapcsolatban állnak.

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el, ha fontos az egészséged:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...