Ezért érdemes gyakran fermentált ételeket fogyasztani

Egyre népszerűbb a fermentálás, ami nemcsak egy szuper konyhai művelet, de nagyon jót tesz egészségednek is, ha ilyen folyamattal készült, magyarán erjesztett ételeket fogyasztasz.

Mielőtt belemennénk abba, miért jók a szervezetünknek a fermentált ételek, először is tisztázzuk, hogyan készülnek, és mik is pontosan a fermentált élelmiszerek.  

A fermentálás

Az egyesek szerint Kínából, míg mások határozott állítása szerint Japánból eredő ősi tartósítási módszer lényege az, hogy egy kémiai folyamat során a zöldségeket, gyümölcsöket vagy tejtermékeket különböző természetes baktériumok és gombák segítségével egy enzim hatásának teszünk ki. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: erjesztünk. Ennek köszönhetően egy igazán különleges, savanykás ízvilág alakul ki.

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Miért jó belőlük rendszeresen fogyasztani?

Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott alapanyagot, így lényegesen könnyebben emészthető lesz a végeredmény. A folyamat során az ételek tápanyagtartalma is átalakul, különféle fitoösztrogének és bioflavonoidok szabadulnak fel, amiket a szervezet könnyebben tud hasznosítani. A bélflóránknak is nagyon jót tesznek a fermentált ételek, erősítik a belek saját mikroflóráját, a fermentáció során létrejövő szerves savak pedig táplálják a bélnyálkahártyát.

Tehát, ha esetleg nem megfelelően működik a bélflórád, vagy az utóbbi időben rendetlenkedik a gyomrod, akkor érdemes lehet egy kicsivel több ilyen ételt enni.

Mik azok a fermentált ételek?

Ne izgulj, nem kell messzire menned, hogy fermentált ételekhez juss, hiszen a kovászos uborka, a savanyú káposzta, de a natúr joghurt és a túró is ilyen élelmiszer. Ezeket könnyedén beszerezhetjük a boltban, azonban otthon is nekiállhatunk fermentálni. Számos zöldség alkalmas erre, hiszen a spárga, a zöld paradicsom és a répa is isteni finom lesz, ha alávetjük ennek a folyamatnak.

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Savanyított cukkini

Ezt a receptet évekkel ezelőtt egy német újságban láttam, és azóta minden évben elkészítem. Fél óra alatt elkészül, és amikor már olcsó a cukkini a piacokon, akkor érdemes ...

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

Az utóbbi pár évben népszerű kimchi is egy tipikusan fermentált étel, amit házilag is elkészíthetsz. Ebben a cikkben egy szuper kis összefoglalót találsz, ami lépésről lépésre végigvisz a folyamaton. Ezeken túl még a kovásszal készült kenyerek, péksütemények is ebbe a kategóriába sorolhatóak, illetve a kombucha, ami egy savanykás erjesztett ital.


Még több konyhai művelet, amit érdemes megismerned:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!