Ezért érdemes gyakran fermentált ételeket fogyasztani

Egyre népszerűbb a fermentálás, ami nemcsak egy szuper konyhai művelet, de nagyon jót tesz egészségednek is, ha ilyen folyamattal készült, magyarán erjesztett ételeket fogyasztasz.

Mielőtt belemennénk abba, miért jók a szervezetünknek a fermentált ételek, először is tisztázzuk, hogyan készülnek, és mik is pontosan a fermentált élelmiszerek.  

A fermentálás

Az egyesek szerint Kínából, míg mások határozott állítása szerint Japánból eredő ősi tartósítási módszer lényege az, hogy egy kémiai folyamat során a zöldségeket, gyümölcsöket vagy tejtermékeket különböző természetes baktériumok és gombák segítségével egy enzim hatásának teszünk ki. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: erjesztünk. Ennek köszönhetően egy igazán különleges, savanykás ízvilág alakul ki.

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Miért jó belőlük rendszeresen fogyasztani?

Az erjedési folyamatok során a mikroorganizmusok apróbb részekre bontják az adott alapanyagot, így lényegesen könnyebben emészthető lesz a végeredmény. A folyamat során az ételek tápanyagtartalma is átalakul, különféle fitoösztrogének és bioflavonoidok szabadulnak fel, amiket a szervezet könnyebben tud hasznosítani. A bélflóránknak is nagyon jót tesznek a fermentált ételek, erősítik a belek saját mikroflóráját, a fermentáció során létrejövő szerves savak pedig táplálják a bélnyálkahártyát.

Tehát, ha esetleg nem megfelelően működik a bélflórád, vagy az utóbbi időben rendetlenkedik a gyomrod, akkor érdemes lehet egy kicsivel több ilyen ételt enni.

Mik azok a fermentált ételek?

Ne izgulj, nem kell messzire menned, hogy fermentált ételekhez juss, hiszen a kovászos uborka, a savanyú káposzta, de a natúr joghurt és a túró is ilyen élelmiszer. Ezeket könnyedén beszerezhetjük a boltban, azonban otthon is nekiállhatunk fermentálni. Számos zöldség alkalmas erre, hiszen a spárga, a zöld paradicsom és a répa is isteni finom lesz, ha alávetjük ennek a folyamatnak.

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Savanyított cukkini

Ezt a receptet évekkel ezelőtt egy német újságban láttam, és azóta minden évben elkészítem. Fél óra alatt elkészül, és amikor már olcsó a cukkini a piacokon, akkor érdemes ...

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

Az utóbbi pár évben népszerű kimchi is egy tipikusan fermentált étel, amit házilag is elkészíthetsz. Ebben a cikkben egy szuper kis összefoglalót találsz, ami lépésről lépésre végigvisz a folyamaton. Ezeken túl még a kovásszal készült kenyerek, péksütemények is ebbe a kategóriába sorolhatóak, illetve a kombucha, ami egy savanykás erjesztett ital.


Még több konyhai művelet, amit érdemes megismerned:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...