Ezért legyen a hűtődben mindig egy üveg savanyúság

Azon kívül, hogy a savanyúság kiváló pörköltek és zsíros kenyerek társaságában fogyasztva, más okokból is érdemes tartani egy üveg uborkát, céklát vagy káposztát a hűtőben. Nézzük, melyek ezek az okok!

Valószínűsíthető, hogy a legtöbb magyar háztartás kamrájában vagy hűtőjében lapul egy üveg savanyúság. Persze a legtöbbször azért, hogy legyen mit harapni a húsok mellé, legyen mivel könnyíteni a zsíros szaftok letaglózó utóhatását. Pedig többet érdemel a savanyú ennél: meg fogjuk látni (ha végigolvassuk a cikket), hogy mennyi előny származik abból, ha mindig tartogatunk otthon egy adag savanyúságot.

Ezért legyen a hűtődben mindig egy üveg savanyúság

Zöldség helyett használhatjuk

Tekintve, hogy a legtöbb esetben ecetes lében eltett zöldségekről beszélünk, nyugodtan használhatjuk a savanyúságot (friss zöldség híján) különböző receptekben.

Keverhetjük őket szaftos ragukba és egytálételekbe, belesüthetjük tésztás vagy zöldséges rakottasokba, de levesekbe is kerülhetnek.

Mártogatósokban, zöldségkrémekben is megállják a helyüket. Azonban mindig figyeljünk arra, hogy valamivel ellensúlyozzuk a fanyar ízt, nehogy túl erőteljes legyen. Ha pedig salátákba helyeznénk őket, érdemes lehet előtte alaposan, bő vízzel átmosni a zöldségeket.

Savanyíthatunk vele

Akkor is elővehetjük, ha valamilyen ételbe egy savanykásabb vonalat szeretnénk csempészni, de éppen kifogytunk minden más lehetőségből (citrom, joghurt, ecetek). Használhatjuk magát a zöldséget (egészben, apróra vágva vagy pürésítve), vagy akár a levet is.

Ez utóbbi ugyan ecetes, mégis sokkal lágyabb savanyítást végezhetünk vele, mintha egyszerűen natúr ételecetet öntenénk a fazékba. Nem mellesleg a fűszerek és az elrakott zöldség aromáját is megkapjuk így.

Bevethetjük ecet helyett

Nemcsak íz, hanem funkció szempontjából is jól jöhet a savanyúság, pontosabban annak leve. Az olyan receptekben, mint a salátaöntet vagy a marinád, mind felhasználhatjuk a csodás folyadékot, ami ellenkező esetben a lefolyóban kötne ki.

Mivel nem annyira savas, mint az alma-, étel- vagy balzsamecet, érdemes kikísérletezni, milyen arányokkal működik majd a legjobban egy-egy receptben.

Savanyúuborka-ragu

Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...