Tegyél savanyúságot a főételekbe (a székelykáposztán túl is)

A savanyúság sokszor kíséri a főételeinket köretként, azonban olyan már ritkábban történik, hogy konkrétan belefőzzük az ételbe. Pedig nagyon sokat kihagyunk ezzel.

Savanyúság gyakran kerül a tányérra: a pörkölt, paprikás és gulyás mellé bizony dukál az ecetes paprika, kovászos uborka, savanyított cékla és csalamádé. A zöldségek savanyú íze kiválóan illik az általában zsíró, tartalmas ételek mellé, talán ezért is ilyen népszerű ez a párosítás. De akkor vajon miért nem tesszük több egytálételbe és raguba a kedvenc savanyúságunkat? Nézzük meg a lehetőségeinket, a hogyanokat és miérteket a székelykáposztán túl.

Tegyél savanyúságot a főételekbe (a székelykáposztán túl is)

Milyen savanyút?

Tulajdonképpen bármilyen savanyúságot használhatunk a főzéshez, hiszen a legtöbb így eltett zöldség alkalmas erre a célra. Bár érdemes inkább a masszívabb, nem annyira puha savanyúkat kiválasztani, nehogy szétfőjön a fazékban.

Egy másik csoport, amit talán nem érdemes főzésre használni, az a töltött savanyúságoké. Ezek feldarabolva, szétvágva már nem nyújtják ugyanazt az élményt, egészben pedig mégsem főzhetünk velük.

A következő savanyúságokat mind bevethetjük:

  • kovászos és savanyú uborka (egész és darabolt is)
  • ecetes cékla
  • savanyú káposzta, csalamádé
  • gyöngyhagyma, fokhagyma
  • ecetes paprikák (csípős és csemege is)
  • savanyított karfiol, dinnye, kukorica

Savanyúuborka-ragu

Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román ...

Milyen ételbe?

A legkézenfekvőbb választás a levesekre esik: ezekbe nagyon könnyedén csempészhetünk bármilyen savanyút. Olyan zöldséges vagy húsos leveseket válasszunk, amelyeknek jól áll a savanyú ízvonal (pl. ragulvesek). Mindig párosítsuk a savanyút a leves egyik hozzávalójához, hogy ne térjenek el nagyon az ízek.

Érdemes még egytálételekben, rakott ételekben és ragukban is használni őket. Gondoljunk a székelykáposztára, majd ezen a gondolaton elindulva tegyünk savanyúságot a zöldséges és húsos ragukba. Mivel a legtöbb húsos, szaftos ragu mellé, amúgy is ennénk valamilyen savanyúságot, tudhatjuk, hogy illenek egymáshoz az ízeik.

Mire figyeljünk?

Azt érdemes fejben tartani, hogy az ecet valamennyire hátráltatja a zöldségek és húsok puhulását. Tehát ha nagyon savassá válik a fazékban a közeg, akkor hosszabb főzési időre és esetlegesen rágós falatokra számíthatunk.

Ezt elkerülendő a savanyúságot csak a főzés végén adjuk hozzá, amikor már minden nagyjából megpuhult.

Mivel a savanyúságot amúgy sem kell főzni, nem fogunk ezzel ártani neki, az ízét rövid idő alatt is képes átadni. Az utolsó 10-15 percben keverjük el az edényben, így érhetjük el a legjobb eredményt.

Egyeseknek talán sok lehet a savanyúságok savanyú íze, ezért nekik javasolt lehet a zöldségek átmosása használat előtt.

De mégis miért?

Utoljára pedig jöjjön a legnagyobb kérdés: ugyan miért tegyünk savanyúságot egy ételbe? Nos, először is azért, mert nagyon kellemes, karakteresen savanykás ízt kapunk tőle, másrészt azért, mert nagyon egészséges. Az sem elhanyagolandó tulajdonság, hogy amikor éppen nem jutunk friss vagy szép zöldséghez, a savanyúság akkor is rendelkezésünkre áll. Így szinte bármikor főzhetünk vele.

Az ízek terén pedig kevés olyan alapanyag van, amivel ilyen mértékben ki tudjuk használni a savanyú íz adta lehetőségeket. Bátran párosítsuk valamilyen alapból sós, fűszeres raguhoz, leveshez, és meg fogunk lepődni az eredményen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szokatlan konyhai megoldások:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...