A sárgadinnye-tárolás 4 kimondatlan szabálya

Ritkán kerül előtérbe, mégis igen fontos beszélni a sárgadinnye tárolásáról: hiszen, ha már egyszer ügyesen kiválasztottuk a boltban a legízesebbet, érdemes meg is őriznünk a gyümölcsöt ilyen formájában. Nézzük, hogyan lehetséges ez!

Minden gyümölcsnek más és más igényei vannak a tárolás terén: van, amelyik a szobahőt szereti, míg mások a kifejezett hideget, levegőnek kitettséget vagy attól teljes elzártságot. A sárgadinnye inkább sorolható a kényesebb egyedek közé, bár szerencsére, ha odafigyelünk az alábbi szabályokra, és fejben tartjuk őket, egyszerűen megúszhatjuk a gyümölcs tárolását. Lássuk, mik a sárgadinnye igényei!

A sárgadinnye-tárolás 4 kimondatlan szabálya

Felvágásig lakhat hűtőn kívül

Amíg bele nem hasítunk egy késsel, a sárgadinnyét tárolhatjuk hűtőn kívül is, lehetőleg egy hűvösebb, fénytől védett, levegős helyen. Itt 2-3 napig kibírja majd anélkül, hogy romlásnak indulna.

Persze, ha szeretnénk jól behűtve fogyasztani a gyümölcshúst, már jó előre betehetjük a dinnyénket a hűtőszekrénybe, például a zöldséges fiókba.

A héj és a magok maradjanak

Nem érdemes előre megtisztítani a sárgadinnyét, mert az gyorsabb romláshoz vezethet. Mind a héj, mind a magok segíthetnek a gyümölcshús megvédésében – éppen ezért mindig csak annyit hámozzunk meg a gyümölcsből, amennyit el fogunk fogyasztani.

Amikor először felvágjuk a dinnyét, az egyik felét magozzuk ki, majd vágjunk le belőle annyi gerezdet, amennyire szükségünk lesz, ezeket pedig hámozzuk meg. Minden maradék dinnyét tegyünk vissza a hűtőbe, becsomagolva.

Védekezzünk fóliával

Igen, a gyümölcsdarabokat ne csak úgy pőrén tegyük a hidegre, ugyanis a dinnye gyümölcshúsa nagyon érzékeny a körülötte lévő illatokra, szagokra, azokat könnyen átveszi. A legjobb, ha alufóliával vagy frissentartó fóliával fedjük le a vágott részeket a gyümölcsön.

A dobozos tárolás hátrányai

Persze azt is választhatnánk, hogy már a megvágás után rögtön megtisztítjuk és felkockázzuk az egész gyümölcsöt, a kockákat pedig utána dobozba zárva tároljuk a hűtőben. Ez akkor lehet jó megoldás, ha még aznap vagy maximum másnap elfogyasztjuk az összes dinnyét.

Azonban ennél hosszabb ideig ne dobozoljuk a gyümölcsöt, mert a zárt térben levet ereszt, és idő előtt elkezd erjedni, majd penészedni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.