Készíts igazi, friss sangriát, aminek köze sincs a bolti pancshoz

Aránylag olcsó és könnyen fejünkbe szálló boralapú lőre, vagy ügyes kezekben kiváló nyári frissítővé váló koktél? Hogy álltok az ibériai félsziget kancsós-gyümölcsös kevert italával?

Sokan vagyunk sokféle sangria emlékkel. A szerencsésebbek Barcelona, Madrid, Mallorca és Ibiza bárjaiból ismerik, tapas mellé, tapas után, mások inkább a millenium környékéről 1,5 literes, alsópolcos tételként rettegtek tőle, de az is elképzelhető, hogy már a PET-palackos/papírdobozos változattal találkoztak és semmi indíttatásuk nem volt rá, hogy kipróbálják az előre bekevert, kétes eredetű sangria-jellegű italt. Pedig értő és törődő házigazdák csodás nyári nedűt csinálhatnak belőle. Mutatjuk is!

Készíts igazi, friss sangriát, aminek köze sincs a bolti pancshoz

Hippokrasz, az előd

A sangria eredettörténete egészen az ókorig fejthető vissza: már akkor is készítettek kevert boros italokat. Egyrészt eleve a vizet is borral itták (nem, nem fordítva), mivel a kútvízben sok volt a baktérium és így az alkohol fertőtlenítő hatásával trükköztek. Másrészt elterjedt később a hippokrasz is, ami fűszerekkel, gyógynövényekkel aromatizált bor volt.

Főleg nagyobb ünnepekre, lakomákra készítették, egyféle egzotikus puncsként.

Mórok jöttek, borok mentek

Ha nagyobbat ugrunk az időben, eljutunk az ibériai félsziget boros életének első szomorú etapjához, amikor a mór hódoltság alatt visszaszorult a szőlészet és borászat, ami a rekonkvisztáig, a spanyol visszahódításig tartott. Az 1400-as éveket követően újra felvirágzott a borfogyasztás és ezzel állítólag a sangriát, vagyis cukorral, egyéb alkohollal, gyümölcsökkel kevert boros frissítőt is itták. Tempranillo és rioja borfajtákra alapozva. Ez volt az eredeti vörös változat, ami a „sangre”, vagyis vér szóból eredt. De készítettek fehérborral is gyümölcsös mixtúrát, zurra néven.

Amerika imádta

Már az 1800-as években elterjedt további európai országokban a fogyasztása, mégis az amerikai nagyvárosokban debütáló spanyol éttermek hoztak neki nagy hírnevet. 1964-ben, New Yorkban a világkiállításon pedig az amerikaiak semmi másra nem vágytak, csak valódi spanyol sangriára. Meg is kapták!

Mára már eredetvédett

Mára a sangria eredetvédett lett: ezen az elnevezésen csak Portugáliában és Spanyolországban készített, 12% alkoholfokot nem meghaladó kancsós, fakanalas, gyümölcsös frissítőket nevezhetjük. Minden más csak borkoktél. Viszont ettől még a kerti partik sztárja lehet, és sokkal izgalmasabb, mint egy sima rozé fröccs vagy egy gyümölcsösként emlegetett, de valójában inkább csak keserédes spritz.

A gazdagabb alaprecept alapanyagai a következők:

  • 1 liter vörösbor
  • 1 dl brandy/sherry/portói/vermut
  • 1 narancs leve és 1 narancs
  • 1 alma
  • 1 citrom leve és 1 citrom
  • 1 dl cukorszirup (1 rész cukor, 1 rész víz arányban)
  • 1 rúd fahéj
  • 3,5 dl szénsavas víz/szóda
Mára a sangria eredetvédett lett

Mivel teheted extrává a nyári kerti buli sangriáját?

  • Sok jégkockával, melyekbe egy-egy szem bogyós gyümölcs került.
  • Nagyon jól áll neki a Cointreau, vagy egy korosabb brandy, amennyiben vörösborral dolgozol, és a Chartreuse, vagy a pisco, ha fehérrel.
  • A vörös klasszikus italba nyugodtan tegyél nektarint, kékszőlőt, málnát, cseresznyét, a fehér „zurra” készüljön fehér nektarinnal, savanykás fehér szőlővel, lime levével.
  • Cukorszirup helyett jóféle házi szörpöt használnál? Semmi akadálya! Pirosba málna és meggy is szuper, fehér zurra esetén a bodza is nagyon jól áll neki. A bolti változatokat inkább kerüld, hacsak nem magas gyümölcstartalmúak.

Valami szokatlanra vágynátok? Frissen reszelt gyömbért is tehetsz az italba, de persze csak csínján vele, nagyon intenzív íze van.

  • Ha magasabb alkoholfokú párlatot nem is tennél bele, az ásványvíz/szóda helyett proseccóval vagy spanyol cavával is fel lehet dobni, így is érvényesülnek a buborékok.
  • Semmiképp ne puncsos-bólés tálban szervírozzátok, inkább kancsókban, hosszú, külön a célra bevetett fakanalakkal.
  • Borospohárban és long drinkes/vizes poharakban is ugyanúgy érvényesül.

¡salud!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


Még több nemzetközi finomság vár rád:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!