Készíts igazi, friss sangriát, aminek köze sincs a bolti pancshoz

Aránylag olcsó és könnyen fejünkbe szálló boralapú lőre, vagy ügyes kezekben kiváló nyári frissítővé váló koktél? Hogy álltok az ibériai félsziget kancsós-gyümölcsös kevert italával?

Sokan vagyunk sokféle sangria emlékkel. A szerencsésebbek Barcelona, Madrid, Mallorca és Ibiza bárjaiból ismerik, tapas mellé, tapas után, mások inkább a millenium környékéről 1,5 literes, alsópolcos tételként rettegtek tőle, de az is elképzelhető, hogy már a PET-palackos/papírdobozos változattal találkoztak és semmi indíttatásuk nem volt rá, hogy kipróbálják az előre bekevert, kétes eredetű sangria-jellegű italt. Pedig értő és törődő házigazdák csodás nyári nedűt csinálhatnak belőle. Mutatjuk is!

Készíts igazi, friss sangriát, aminek köze sincs a bolti pancshoz

Hippokrasz, az előd

A sangria eredettörténete egészen az ókorig fejthető vissza: már akkor is készítettek kevert boros italokat. Egyrészt eleve a vizet is borral itták (nem, nem fordítva), mivel a kútvízben sok volt a baktérium és így az alkohol fertőtlenítő hatásával trükköztek. Másrészt elterjedt később a hippokrasz is, ami fűszerekkel, gyógynövényekkel aromatizált bor volt.

Főleg nagyobb ünnepekre, lakomákra készítették, egyféle egzotikus puncsként.

Mórok jöttek, borok mentek

Ha nagyobbat ugrunk az időben, eljutunk az ibériai félsziget boros életének első szomorú etapjához, amikor a mór hódoltság alatt visszaszorult a szőlészet és borászat, ami a rekonkvisztáig, a spanyol visszahódításig tartott. Az 1400-as éveket követően újra felvirágzott a borfogyasztás és ezzel állítólag a sangriát, vagyis cukorral, egyéb alkohollal, gyümölcsökkel kevert boros frissítőt is itták. Tempranillo és rioja borfajtákra alapozva. Ez volt az eredeti vörös változat, ami a „sangre”, vagyis vér szóból eredt. De készítettek fehérborral is gyümölcsös mixtúrát, zurra néven.

Amerika imádta

Már az 1800-as években elterjedt további európai országokban a fogyasztása, mégis az amerikai nagyvárosokban debütáló spanyol éttermek hoztak neki nagy hírnevet. 1964-ben, New Yorkban a világkiállításon pedig az amerikaiak semmi másra nem vágytak, csak valódi spanyol sangriára. Meg is kapták!

Mára már eredetvédett

Mára a sangria eredetvédett lett: ezen az elnevezésen csak Portugáliában és Spanyolországban készített, 12% alkoholfokot nem meghaladó kancsós, fakanalas, gyümölcsös frissítőket nevezhetjük. Minden más csak borkoktél. Viszont ettől még a kerti partik sztárja lehet, és sokkal izgalmasabb, mint egy sima rozé fröccs vagy egy gyümölcsösként emlegetett, de valójában inkább csak keserédes spritz.

A gazdagabb alaprecept alapanyagai a következők:

  • 1 liter vörösbor
  • 1 dl brandy/sherry/portói/vermut
  • 1 narancs leve és 1 narancs
  • 1 alma
  • 1 citrom leve és 1 citrom
  • 1 dl cukorszirup (1 rész cukor, 1 rész víz arányban)
  • 1 rúd fahéj
  • 3,5 dl szénsavas víz/szóda
Mára a sangria eredetvédett lett

Mivel teheted extrává a nyári kerti buli sangriáját?

  • Sok jégkockával, melyekbe egy-egy szem bogyós gyümölcs került.
  • Nagyon jól áll neki a Cointreau, vagy egy korosabb brandy, amennyiben vörösborral dolgozol, és a Chartreuse, vagy a pisco, ha fehérrel.
  • A vörös klasszikus italba nyugodtan tegyél nektarint, kékszőlőt, málnát, cseresznyét, a fehér „zurra” készüljön fehér nektarinnal, savanykás fehér szőlővel, lime levével.
  • Cukorszirup helyett jóféle házi szörpöt használnál? Semmi akadálya! Pirosba málna és meggy is szuper, fehér zurra esetén a bodza is nagyon jól áll neki. A bolti változatokat inkább kerüld, hacsak nem magas gyümölcstartalmúak.

Valami szokatlanra vágynátok? Frissen reszelt gyömbért is tehetsz az italba, de persze csak csínján vele, nagyon intenzív íze van.

  • Ha magasabb alkoholfokú párlatot nem is tennél bele, az ásványvíz/szóda helyett proseccóval vagy spanyol cavával is fel lehet dobni, így is érvényesülnek a buborékok.
  • Semmiképp ne puncsos-bólés tálban szervírozzátok, inkább kancsókban, hosszú, külön a célra bevetett fakanalakkal.
  • Borospohárban és long drinkes/vizes poharakban is ugyanúgy érvényesül.

¡salud!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


Még több nemzetközi finomság vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...