A Papas arrugadas szó szerinti jelentése ráncos burgonya, amely a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek jellegzetes étele. A Kanári-szigetek lakosai a burgonyát papas-nak nevezik, míg Spanyolország más részén inkább patatának hívják. Ehhez az ételhez mindössze két összetevőre van szükség: kis szemű burgonyára (nem azokra a hatalmas szörnyekre, amelyeket megszoktunk a szupermarketekben, inkább válasszunk a piacon apróbb szemű burgonyát vagy újkrumplit) és durva tengeri sóra. Eredetileg a burgonyát tengervízben főzték, de bőséges tengeri só hozzáadása ízében és ráncos megjelenésében is hasonló eredményt ér el.
A teljes receptet itt találod!
Tipp: ne pucold meg a burgonyát, csak ügyelj arra, hogy főzés előtt alaposan tisztítsd meg. Tálald a papas arrugadas-t kis tányérokon köretként halhoz vagy húshoz, vagy előételként a hagyományos kanári-szigeteki mártások, mojo picon vagy mojo cilantro mellé.
És hogy mivel lesz tökéletes a kanári-szigeteki ráncos krumpli?
Mojo Picón, azaz spanyol pirospaprikaszósz és Mojo Verde, azaz spanyol zöldmártás készült hozzá. Hogy melyik hogyan készül?
Minden mojoszósz (ejtsd: moho) szülőhazája a spanyol Kanári-szigetek. Valójában a Mojo Picón (pirospaprikaszósz) és a Mojo Verde (jelentése szó szerint „zöld szósz”) a régió leghíresebbjei, és gyakran a másik legnépszerűbb slágerétellel, a Papas Arrugadasszal (spanyol ráncos krumpli) mellé tálalják őket. A Mojo egy nyers, friss és élénk szósz, amelyet fűszerként, feltétként vagy pácként használnak még halhoz, csirkéhez, zöldségekhez (de tulajdonképpen bármihez jó). Nem túlzás, készülj fel arra, hogy ezután MINDENRE Mojo szószt fogsz tenni. Ezek a mojo-k lehetnek vörösek vagy zöldek, és néha fűszeresek, akárcsak a mojo picón. Tálald őket tapaszként házi sült burgonyával vagy patatas arrugadasszal.
A Mojo Verde pontos receptjét itt, a Mojo Picón receptjét pedig itt találod!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több finom szépség itt: