A kanári-szigeteki ráncos krumpli, amely dupla mártogatóssal megy mennybe

Akár egy klasszikus magyaros fogás neve is lehetne a ráncos krumpli, mégis egyenesen a Kanári-szigetekről érkezett asztalunkra: különleges sófűrdőt kapott, és két olyan ízbomba mártogatóst, hogy ezentúl le se kerülnek majd a repertoárodról!

A Papas arrugadas szó szerinti jelentése ráncos burgonya, amely a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek jellegzetes étele. A Kanári-szigetek lakosai a burgonyát papas-nak nevezik, míg Spanyolország más részén inkább patatának hívják. Ehhez az ételhez mindössze két összetevőre van szükség: kis szemű burgonyára (nem azokra a hatalmas szörnyekre, amelyeket megszoktunk a szupermarketekben, inkább válasszunk a piacon apróbb szemű burgonyát vagy újkrumplit) és durva tengeri sóra. Eredetileg a burgonyát tengervízben főzték, de bőséges tengeri só hozzáadása ízében és ráncos megjelenésében is hasonló eredményt ér el.

A teljes receptet itt találod!

Tipp: ne pucold meg a burgonyát, csak ügyelj arra, hogy főzés előtt alaposan tisztítsd meg. Tálald a papas arrugadas-t kis tányérokon köretként halhoz vagy húshoz, vagy előételként a hagyományos kanári-szigeteki mártások, mojo picon vagy mojo cilantro mellé.

És hogy mivel lesz tökéletes a kanári-szigeteki ráncos krumpli?

Mojo Picón, azaz spanyol pirospaprikaszósz és Mojo Verde, azaz spanyol zöldmártás készült hozzá. Hogy melyik hogyan készül?

Minden mojoszósz (ejtsd: moho) szülőhazája a spanyol Kanári-szigetek. Valójában a Mojo Picón (pirospaprikaszósz) és a Mojo Verde (jelentése szó szerint „zöld szósz”) a régió leghíresebbjei, és gyakran a másik legnépszerűbb slágerétellel, a Papas Arrugadasszal (spanyol ráncos krumpli) mellé tálalják őket. A Mojo egy nyers, friss és élénk szósz, amelyet fűszerként, feltétként vagy pácként használnak még halhoz, csirkéhez, zöldségekhez (de tulajdonképpen bármihez jó). Nem túlzás, készülj fel arra, hogy ezután MINDENRE Mojo szószt fogsz tenni. Ezek a mojo-k lehetnek vörösek vagy zöldek, és néha fűszeresek, akárcsak a mojo picón. Tálald őket tapaszként házi sült burgonyával vagy patatas arrugadasszal.

A zöldszósz, a Mojo Verde korianderrel, a pirosszósz, a Mojo Picón pedig pirospaprikából készül (recept és fotók: Hering András)

A Mojo Verde pontos receptjét itt, a Mojo Picón receptjét pedig itt találod!

A Mojo Verde pontos receptjét itt találod!
A Mojo Picón receptjét pedig itt találod!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom szépség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek