A kanári-szigeteki ráncos krumpli, amely dupla mártogatóssal megy mennybe

Akár egy klasszikus magyaros fogás neve is lehetne a ráncos krumpli, mégis egyenesen a Kanári-szigetekről érkezett asztalunkra: különleges sófűrdőt kapott, és két olyan ízbomba mártogatóst, hogy ezentúl le se kerülnek majd a repertoárodról!

A Papas arrugadas szó szerinti jelentése ráncos burgonya, amely a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek jellegzetes étele. A Kanári-szigetek lakosai a burgonyát papas-nak nevezik, míg Spanyolország más részén inkább patatának hívják. Ehhez az ételhez mindössze két összetevőre van szükség: kis szemű burgonyára (nem azokra a hatalmas szörnyekre, amelyeket megszoktunk a szupermarketekben, inkább válasszunk a piacon apróbb szemű burgonyát vagy újkrumplit) és durva tengeri sóra. Eredetileg a burgonyát tengervízben főzték, de bőséges tengeri só hozzáadása ízében és ráncos megjelenésében is hasonló eredményt ér el.

A teljes receptet itt találod!

Tipp: ne pucold meg a burgonyát, csak ügyelj arra, hogy főzés előtt alaposan tisztítsd meg. Tálald a papas arrugadas-t kis tányérokon köretként halhoz vagy húshoz, vagy előételként a hagyományos kanári-szigeteki mártások, mojo picon vagy mojo cilantro mellé.

Egészben sült pisztráng

Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...

Egyben sült karaj

Egy jól elkészített egészben sült hús remek kísérője lehet egy főzeléknek, vagy bármilyen más köretnek, másnap pedig kitűnő adalék egy jó szendvicshez. Sok probléma pedig nincs az ...

És hogy mivel lesz tökéletes a kanári-szigeteki ráncos krumpli?

Mojo Picón, azaz spanyol pirospaprikaszósz és Mojo Verde, azaz spanyol zöldmártás készült hozzá. Hogy melyik hogyan készül?

Minden mojoszósz (ejtsd: moho) szülőhazája a spanyol Kanári-szigetek. Valójában a Mojo Picón (pirospaprikaszósz) és a Mojo Verde (jelentése szó szerint „zöld szósz”) a régió leghíresebbjei, és gyakran a másik legnépszerűbb slágerétellel, a Papas Arrugadasszal (spanyol ráncos krumpli) mellé tálalják őket. A Mojo egy nyers, friss és élénk szósz, amelyet fűszerként, feltétként vagy pácként használnak még halhoz, csirkéhez, zöldségekhez (de tulajdonképpen bármihez jó). Nem túlzás, készülj fel arra, hogy ezután MINDENRE Mojo szószt fogsz tenni. Ezek a mojo-k lehetnek vörösek vagy zöldek, és néha fűszeresek, akárcsak a mojo picón. Tálald őket tapaszként házi sült burgonyával vagy patatas arrugadasszal.

A zöldszósz, a Mojo Verde korianderrel, a pirosszósz, a Mojo Picón pedig pirospaprikából készül (recept és fotók: Hering András)

A Mojo Verde pontos receptjét itt, a Mojo Picón receptjét pedig itt találod!

A Mojo Verde pontos receptjét itt találod!
A Mojo Picón receptjét pedig itt találod!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom szépség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...