6 izgalmas módszer, amivel a salátát nem csak salátába teheted

Nyáron sok salátát eszünk, ilyenkor a friss, leveles zöldség nagyon jólesik sült húsok, grillételek mellett, szendvicsekben és…salátákban. De mibe tehetjük még a leveleket?

A salátát sokan nem szeretik, mert viszonylag egyhangúnak, unalmasnak tartják, ami azért nem annyira érthetetlen. Mondjuk ennek a problémának elsősorban az a forrása, hogy nem nagyon szeretünk kísérletezni, újat kipróbálni a salátával, meghagyjuk szerény, bár megbízható köretnek. Változtassunk ezen gyorsan, és készítsük el a zöld leveleket az alábbi, izgalmas módok egyikén.

6 izgalmas módszer, amivel a salátát nem csak salátába teheted

Savanyítva

Minden zöldség savanyítható, tehát a saláta is. Ez a savanykás, fanyar ízvonal nagyon jól áll a leveleknek, amelyek képesek bármilyen aromát gyorsan felvenni. Ha ecetes-fűszeres pácba tesszük őket, megszívják magukat az abban lévő ízekkel.

A végeredmény hasonló lesz, mint a jól ismert ecetes fejes saláta, amit a tojásos nokedli mellé eszünk.

Használjunk étkezési vagy almaecetet, tegyünk a levelek mellé vékonyra szelt hagymát, fokhagymát, és fűszerezzük mustármaggal, borssal. Mivel gyenge zöldség, ne hagyjuk sokáig a savanyítólében: 1-2 óra elég is neki. Utána tálaljuk sült húsok, grillételek mellé.

Grillezve

Ha elég bátrak vagyunk, grillezhetjük is a salátát: ehhez ne szedjük szét levelekre, hanem inkább vágjuk nagyobb gerezdekre a fejet. Majd a két lapos oldalát kenjük be enyhén olajjal, fűszerezzük tetszőlegesen, és tegyük a grillrácsra.

Nagyon gyorsan megfonnyad (és könnyen oda is ég), ezért nagyon vigyázzunk rá, ne hagyjuk ott a tűzön, mert percek alatt elkészül.

Pirítva

Grill hiányában, egyszerű serpenyőben is elkészíthetjük a salátát sütve: folyamatosan nagy láng, és egy méretes serpenyő kell hozzá. A nagy felületek könnyebben megpirulnak így, ha a gerezdek vágott oldalát tesszük a forró fémre.

Előtte enyhén sózzuk, borsozzuk, bár az ízesítést utána is megtehetjük, hogy maradjon azért a zöldségben nedvesség, a só és a forróság ne vonja ki belőle az összeset. A serpenyőben pirított saláta 1-2 perc alatt elkészül, nagyon jól illik hozzá valamilyen friss öntet, mártás.

Sütőben sütve

A salátából vághatunk nagy, vaskos szeleteket (a torzsát hagyjuk benne, hogy ne essen szét), majd ezeket enyhén megolajozva, befűszerezve egy tepsire tehetjük, majd mehetnek is a sütőbe. Alulról a forró tepsi ropogóssá teszi a szeleteket, ezért ne felejtsünk el alájuk is önteni egy kis olajat.

A saláta-steak akár vegetáriánus főétel is lehet, gabonakörettel, krumplival, valamilyen öntettel. Persze húsok mellett is megállja a helyét.

Feltekerve

Tortillatekercsekbe gyakran kerül a ropogós, harsány salátákból, mert kellemes frissességet adnak a húsok és zöldségek mellé. De szó szerint kifordíthatjuk magából az egészet, és használhatjuk a salátalevet tortilla helyett.

Érdemes duplán használni a leveleket, nehogy kiszakadjon a tekercs. Ugyanazok a dolgok kerülhetnek bele, mint egy átlagos tortillába vagy burritóba, a feltekerésnél pedig figyeljünk oda, nehogy eltépjük a leveleket.

Levesben

A salátaleves talán nem mindenkinek egy hívogató koncepció, pedig egy igazán könnyed, különleges nyári étel ez, amit érdemes legalább egyszer megkóstolni. A saláta akkor lesz finom, ha nem főzzük szét teljesen, hagyunk neki egy kis textúrát.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss, nyári receptek, ötletek és ételek:

Címlapról ajánljuk