A salátás víz hozhat megoldást az álmatlanságra?

Manapság egyre többen szenvednek az álmatlanságtól, amire érkezett is egy válasz a TikTok-felhasználóktól.

A kellően pihentető, rendszeres és kellemes éjszakai alvás előnyei vitathatatlanok. Segít, hogy a testünk regenerálódhasson, csökkenti a stressz-szintet, megelőzheti az elhízást és a különböző komoly egészségügyi problémák, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Manapság azonban a rohanó életvitel és a túlzott stressz megnehezítik, hogy valóban pihentetően tudjunk aludni. Erre érkezett egy válasz a TikTok-felhasználóktól: a salátás víz fogyasztása.

A salátás víz hozhat megoldást az álmatlanságra?

Mi az a salátavíz?

A salátavíz az a folyadék, ami a fejes saláta leveleinek forró vízben való áztatása után marad vissza – tehát a folyamat lényegében ugyanaz, mint a teafőzés.

Ahogyan sejthetjük, ennek az italnak az íze nem az igazi, éppen ezért azok, akik erre a módszerre esküsznek, gyakran olyan adalékokkal próbálják feldobni az ízét, mint a borsmenta és hasonló gyógynövények.

A TikTokon terjedő trend hívei pedig azt állítják, hogy miután megisszák a keveréket, „alig tudják nyitva tartani a szemüket”.

Valóban elősegíti az alvást?

Kétségtelen, hogy a TikTok-őrületnek van némi valóságalapja. A fejes saláta ugyanis tartalmazza a laktukárium nevű vegyszert, ami vizelethajtóként, hashajtóként és még nyugtatóként is működhet. Vannak, akik egyenesen „salátaópiumnak” nevezik a tulajdonságai miatt. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valóban ilyen hatása legyen az emberre, igen nagy mennyiséget kellene fogyasztanunk belőle. Egy néhány levélből elkészített „tea” valószínűleg nem lesz ránk túl nagy hatással.

Ezenkívül mostanáig nagyon kevés embereken lefolytatott kutatást végeztek a saláta és az alvás közötti kapcsolat feltárására. Az egerekkel végzett felmérések azonban kimutatták, hogy a saláta tényleg pozitívan befolyásolja az alvás minőségét és annak időtartamát.

Biztonságos inni?

A salátavíz étrendbe való beépítése valószínűleg nem árt, így ha hajt a kíváncsiság, és ki szeretnénk próbálni, ennek nincs sok akadálya. Azt viszont nem árt tudni, hogy a saláta magas kockázatú élelmiszer, ami nagyon gyakran felelős a különböző ételmérgezésekért. Ennek az az oka, hogy a gazdálkodás és a feldolgozás során számos lehetőség adódik arra, hogy szennyeződések jussanak rá a talajból és a vízből, valamint a betakarítás során.

Leggyakrabban E. coli, norovírus, Salmonella, Listeria és Cyclospora baktériumok találhatók a salátában. Fennáll tehát a kockázat, amivel mindenképp számolnunk kell, ha ilyen jellegű segítséget kérnénk az elalváshoz.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az alvásról itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...