A sajttorta, aki Hungarikum akart lenni – kékszőlős, sült ordatorta

Sok nemzetnek megvan a maga saját sült sajttortája, és a különböző verziók mind nagyon izgalmasak és ízletesek. Ezen felbuzdulva megpróbáltam egy nagyjából magyaros ízeket felvonultató sajttortát készíteni, és az eredmény fantasztikus lett.

A sajttorta ma már egyike a világhírnévnek örvendő süteményeknek, így nem csoda hát, hogy a klasszikus amerikai mellett más verziók is születtek, némi változtatással. A variációk ismertetőjele, hogy mindig egy olyan alapanyag vagy technika szerepel a receptben, ami az adott nemzetre vagy régióra jellemző. Ilyen például a német sült túrótorta, a légies japán sajttorta és még sok más desszert is. És ugyan miért ne lehetne a magyaroknak is egy saját tortájuk? Nos, a mai naptól ez a sütemény is létezik.

A kékszőlős, sült ordatorta receptjét itt találod / Fotó: Lakos Benedek

Krémsajt helyett

A sajttorta legfőbb hozzávalója, a lágy krémsajt. Mivel az igazán jó krémsajt nálunk elég ritka, és viszonylag borsos ára miatt ritkán kerül a kosarakba, nem éreztem azt, hogy a magyarok sajttortája ebből fog készülni.

Ehelyett egy nagyon különleges alapanyagot használtam a tortához: az ordát.

Az orda valószínűleg mindenki számára ismerős, még azoknak is, akik sosem hallottak róla. EZ a friss sajt ugyanis technikailag megegyezik a ricottával, ami kis hazánkban is nagyobb népszerűségnek örvend. A ricotta és az orda tulajdonképpen ugyanannak a tejterméknek a két különböző elnevezése.

A sajtkészítésből megmaradt savót szinte minden nemzet használja valamire, leggyakrabban friss sajt készül belőle. Az olaszok ezt ricottának nevezték el, míg Erdélyben és a környező országokban inkább az orda névre hallgat. A név szinte mindegy is, a lényeg, hogy a tehén- vagy juhtej megmaradt savójából készül.

Állagban leginkább a túróra hasonlít, azonban krémesebb, nem olyan szemcsés. Mivel nem savanyú tejből készül, íze édeskés, ez pedig tökéletessé teszi arra, hogy édesség készüljön belőle. Erdélyben általában palacsintába kerül, én azonban egy szinttel feljebb kapcsolva egy fantasztikus ordatortát sütöttem, ami méltó ellenfele lehetne az amerikai sajttortának is.

Őszi gyümölcsös hangulatban

Mivel épp javában tombol az ősz, gondolatban a torta mellé helyeztem egy „magyaros”, karakteres, esetleg enyhén savanykás gyümölcsöt, ami tökéletes párja lehet majd az ordának. Végül a kékszőlőnél kötöttem ki, ami nemcsak gyönyörűen mély színt adott a sütemény tetejének, de ízben is utánozhatatlan hatást keltett.

A kékszőlős, sült ordatorta receptjét itt találod / Fotó: Lakos Benedek

Ugyan a szőlő önmagában is elég aromás, úgy gondoltam, ráfér némi további fűszerezés. Ez elég ritka az édességekben, de kísérletezős hangulatban voltam, és tettem néhány szál kakukkfüvet is a gyümölcshöz. A lutri bevált: teljesen ledöbbentem, hogy az enyhén virágos, és nagyon friss fűszer milyen csodákat vitt véghez a szőlővel karöltve.

Tészta, egy kis csavarral

Aztán jött az alap kérdése: a sajttorták gyakran egy vajas-kekszes morzsán nyugszanak, de nem éreztem azt, hogy ez méltó kiegészítője lenne az eddig megálmodott tortának. A tökéletes megoldás végül két különböző dolog házasságából született meg: egy isler magvakkal dúsított linzertésztáját ötvöztem a klasszikus New York-sajttorta omlós alapjával.

Egy mandulás linzer adja a torta látványos, elegánsabb külsejét, és fantasztikus ízét is. Ráadásul alig kell a tésztába a magból, így nem kell a költségek miatt sem aggódnunk.

A kékszőlős, sült ordatorta receptjét itt találod / Fotó: Lakos Benedek

Készítsd el te is a kékszőlős sült ordatortát

A tésztához: 55 g szeletelt mandula, 80 g cukor, 130 g liszt, 115 g vaj, 1 db tojás, csipet só
A töltelékhez: 700 g orda, 120 g cukor, 4 db tojás, 1 ek tejföl, 1 ek liszt, vanília, 1 citrom héja, 50 g vaj
A szőlőzseléhez: 900 g kékszőlő, 100 g cukor, fél citrom leve, 5 szál kakukkfű, 1 tasak tortazselé

Elkészítés

A pihentetés miatt kezdjük a tésztával: tegyük egy aprítógépbe a lisztet, cukrot, mandulát és a sót. Dolgozzuk egyenletesen homokszerűre, majd adjuk hozzá a vajat. Pár másodperc alatt elkezd majd összeállni, ezen a ponton adjuk hozzá a tojás sárgáját is.

Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor nem lesz omlós. Amint azt látjuk, hogy egyben van a massza, zárjuk el a gépet, és kézzel formázzunk egy labdát a tésztából. A többi lépés erejéig tegyük a hűtőbe, hogy visszadermedjen benne a vaj.

Ezután jöhet a szőlő: nagyjából 5-6 közepes fürtről szedjük le a szemeket (nem baj, ha marad benne néhány szár, mert passzírozni fogjuk), mossuk meg, és mérjük le őket. A megtisztított gyümölcs súlya legyen 900 gramm.

A kékszőlős, sült ordatorta receptjét itt találod / Fotó: Lakos Benedek

A szemeket tegyük egy fazékba a cukorral, majd közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg teljesen szét nem fő. Erre rásegíthetünk egy krumplinyomóval is.

Amíg a szőlő rotyog, keverjük be az ordakrémet. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük habbá, a sárgáját pedig adjuk az összes többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba. Géppel keverjük össze a krémet (az orda kissé darabos állagú marad, de ez nem baj), majd kézzel forgassuk bele a habos tojásfehérjét is. Felhasználásig tegyük ezt is hűtőbe.

A megfőtt szőlőt passzírozzuk át egy sűrű szűrőn. Adjuk az így kapott szőlőléhez a citromot és a kakukkfüvet, forraljuk fel, majd levéve a lángról hagyjuk állni, hogy a fűszer íze átjárja az egészet.

Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra, és vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek formát. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Akkora legyen, hogy a forma oldalának feléig (vagy egy kicsit feljebb) érjen. A sodrófára felcsavarva, óvatosan engedjük bele a formába a tésztát, és igazítsuk el. Ha esetleg szétszakadna (a melegben túl lágy lesz), semmi baj, a lyukas részeket pótoljuk ki, nyomkodjuk bele a darabokat a formába.

A kékszőlős, sült ordatorta receptjét itt találod / Fotó: Lakos Benedek

Szurkáljuk meg villával, majd béleljük ki alufóliával vagy sütőpapírral a tésztát. Öntsünk bele szárazbabot, rizst vagy egyéb süthető nehezéket, így a tészta nem fog összeesni vagy felpúposodni. Süssük a nehezékkel 20 percig, majd nélküle további 10 percig.

Vegyük ki a sütőből, és kenjük be a tojásfehérjével, ami a tésztakészítésből maradt. Ez a vékony fehérjeréteg megakadályozza majd, hogy a töltelék eláztass a tésztát. Öntsük az ordakrémet a formába, és egyengessük el a tetejét egy spatulával.

A tortát süssük nagyjából 1 óra 15 perc erejéig, amíg a teteje kissé púpos és foltokban aranybarna nem lesz. Vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Amikor kihűlt a torta, halásszuk ki a kakukkfű szálait a szőlőléből. Melegítsük fel, és keverjük hozzá a tortazselét. A tasak instrukciói szerint főzzük meg, majd öntsük a torta tetejére. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe a kész tortát, minimum 4 órára.

A kékszőlős, sült ordatorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...