Miért esznek sajtot vacsora után számos európai kultúrában?

Krémes, penészes, kemény, fűszeres: a sajtokat minden formában imádjuk. De miért épp akkor fogyasztjuk őket, amikor?

A legtöbb országban a sajttálak a kedvenc előételek közé tartoznak, ám egyes sajtimádó európai kultúrákban épp ellenkező szokást tapasztalhatunk: az étkezések végén hozzák ki ezeket az ínyencségeket. A franciáknál például ez egy bevett szokásnak számít – nézzük meg, hogy miért!

Miért esznek sajtot vacsora után számos európai kultúrában?

Ennek a gyakorlatnak többféle oka is van. Először is, a sajtok jobban passzolnak a vacsora után fogyasztott italokhoz: kiemelik azok édességét, anélkül, hogy túlságosan geil lenne az összhatás. Továbbá, ha már elfogyasztottunk egy ízletes vacsorát, kisebb az esély arra, hogy túlegyük magunkat zsíros sajtkészítményekkel.

Több online forrásban is azt olvashatjuk, hogy mivel a sajt lúgos, elősegítheti az emésztést az élelmiszerben lévő savak semlegesítésével. Ez azonban nem igaz: a sajtok pH-ja alacsonyabb, mint a feldolgozatlan tejé, emellett savképző is, így nagyobb eséllyel válthat ki savas refluxot, minthogy beváltaná a fent említett jótékony hatást. De érdemes megemlíteni, hogy léteznek emésztést elősegítő típusok is, ezek általában a zsírosabb fajták: egyes savaik képesek csökkenteni a gyulladást, de még az immunrendszert is támogatják.

A fő ok, amiért érdemes megfontolni a vacsora utáni sajtfogyasztást, tehát nem az, hogy milyen hatással van a szervezetünkre.

Ez inkább magáról a sajtról szól...

A sajt ugyanis akkor a legjobb, amikor szobahőmérsékleten fogyasztjuk. Így az európai hagyományok segíthetnek abban, hogy az elfogyasztott sajt valóban olyan ízű legyen, mint amilyennek lennie kell. Ha tehát már a vacsora kezdetekor kivesszük a sajtokat a hűtőből, az étkezés végére lesznek épp tökéletesek a fogyasztásra.

Ennek tudományos oka is van: a sajt ízének nagy része zsírban oldódó molekulákból származik. Melegebb körülmények között – olyan hőmérsékleten, ami közelebb áll a saját testhőmérsékletünkhöz – az illékony aromás vegyületeket az érzékszerveink könnyebben észlelik. Így tehát jobban fel tudjuk fedezni a sajt sokszínű aromáit, árnyaltabb ízeit.

Ha következőre egy többfogásos vacsorát tervezünk, jusson eszünkbe ez a tipp, és próbáljuk ki, figyeljünk meg, hogy milyennek tapasztaljuk így a sajtokat!

Forrásunk volt.


Imádjuk a sajtot mindenhez is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...