„Pláza helyett inkább a piacra megyek” – ilyen az én idegbajmentes karácsonyi készülődésem

Kígyózó sorok a legfrissebb leárazott termékek boltja előtt? Újabb és újabb technológiai csodák, amiket most féláron (vagy mégsem?) tehetünk a kosarunkba, majd a fa alá? Egész napos, őrületbe hajló plázakörök, ahol mindent is beszerezhetünk az ünnepre? Köszönöm, én ezek egyikéből sem kérek! De akkor honnan lesz ajándékom mindenkinek? Azonnal elárulom.

Tudom jól, hogy nem mindenki nyűgözhető le egy saját készítésű ajándékkal, az apró kedvességek nem olvasztják meg minden ember szívét, és ezzel nincs is semmi baj. Én sem akarom kiszúrni az összes szerettem szemét valami összecsapott, házi szörnyszülöttel, csak azért, hogy letudjam a dolgot. Azonban ez közel sem jelenti azt, hogy ne tudnék otthoni körülmények között, egy kis lelkesedéssel, kreativitással (és nyálas módon szeretettel) személyes, minőségi, saját készítésű ajándékokat kitalálni. Mindezzel pedig a jól ismert karácsonyi vásárlás őrületét is majdnem teljesen ki tudom kerülni. Ezt a fajta ünnepi készülődést csak ajánlani tudom, mondom is, miért.

„Pláza helyett inkább a piacra megyek”

Kevesebb üzletbe kell menni

Pár éve ráálltam arra a karácsonyi ajándékos vonalra, amelynek keretében elsősorban otthon főzött vagy sütött finomságokat adtam a családtagoknak, barátoknak. Több oka volt, amiért ezt az utat választottam:

  1. sokkal személyesebbnek éreztem az ajándékozásnak ezt a módját
  2. alapból is nagyon szerettem a konyhában alkotni, megvendégelni a barátaimat
  3. szerencsére olyan ismerőseim vannak, akik nyitottak az ilyen jellegű ajándékozásra (tartsák meg jó szokásukat)
  4. ezzel megúszhattam azt az ünnepi hajtást, amitől mindenki egy kínszenvedésnek éli meg a karácsonyt

Az egyik legnagyobb előnye a dolognak, amit már évek óta észreveszek, hogy jó messziről elkerülhetem a plázákat, esetleg egy-két csomagolásért vagy más technikai eszközért kell csak beugranom egy üzletbe.

A bevásárlás nagy része kellemesen, nyugodtan a piacon, esetleg az élelmiszerboltokban történik.

Házi csokis mogyorókrém

Odavagy a nutelláért? Készítsd el inkább otthon! Hidd el, össze fogod csokizni magad tőle! Sokkal mogyorósabb és ízletesebb, mint a bolti változat, ráadásul mindenféle adalékanyag ...

Házi Toffifee szelet

A Toffifee otthon is könnyedén elkészíthető, akár szilikonforma nélkül is, szelet formában. Mondjuk nem egy alakbarát projekt, úgyhogy jól gondoljuk meg, hogy akarjuk-e, hogy egy óriási ...

Az idő nagy része otthon telik el

Azon túl, hogy nem kell minden percet a nyüzsgő üzletekben tölteni, azt is nagyon szeretem, hogy az ajándékok az otthon hangulatos melegében, egy forró tea, pár szelet sütemény és kellemes zene társaságában készülnek el.

Sőt, van úgy, hogy áthívok néhány barátot (persze nem azokat, akiknek épp az adott ajándék készül), és velük együtt alkotunk, így egyszerre lesz hasznos és élvezetes is a készülődés napja.

Nem kell mindig venni valamit

Persze nem kell mindenkinek lekvárokat, chutney-kat vagy bonbonokat adni, akiről tudom, hogy nem annyira édesszájú, vagy jobban szereti a tárgyak helyett a minőségi időt, annak valamilyen programot szoktam adni.

Egy színházjegy, egy múzeumi látogatás vagy egészen egyszerűen egy éttermi vacsora, amit előre meg lehet venni kuponként vagy jegyként mind nagyon jó ötlet. Ezek miatt szintén nem kell elhagyni a lakást, nem kell sorban állni, sőt, néha még venni sem kell semmit: elég egy ígéret (amit azért persze be is kell tartani az ünnepek után).

Összességében nekem nagyon bejött ez a nyugodtabb, csendesebb, nyüzsgésmentes karácsonyi készülődés, és ami még jobban esik, hogy az ajándékozottak részéről is eddig sikeresnek tűnik a rendszer.

Én tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy idén töltsön el kicsit kevesebb időt a plázákban, és több időt a konyhában.

Mustáros lilahagyma-chutney

Egy jó lilahagyma-chutney remek kiegészítője lehet sült húsoknak vagy akár pástétomoknak is. Az elkészítése pedig rendkívül egyszerű! Az aprítógépet szerezd be a Jófogás ...

Narancslekvár karácsonyra

Nagyiék lefüleltek minket, amikor karácsonyi ajándékokat készítettük nekik, úgyhogy a meglepetés érdekében gyorsan kellett valami más ötlet. Régebben készítettem narancslekvárt ...

Édes-fűszeres pirított magvak

Itt a Nosalty konyhában gyakran megmarad egy-egy marék maradék olajos mag. Most ezekből készítettünk egy könnyű nasit, ami egyszerre édes, sós, ropogós és pikáns, ráadásul pikk-pakk ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több személyes történet a szerkesztőség tagjaitól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...