Sáfránnyal a jobb hangulatért és az agy egészségéért

Most eláruljuk, miért érdemes az őszi ételeidet sáfránnyal ízesíteni.

Só, bors...sáfrány?! Nem tartozik a fűszerpolc elmaradhatatlan tagjai közé, főként borsos árának köszönhetően – hiszen ez a világ legdrágább fűszere –, mégis érdemes olykor-olykor beruházni egy csipetnyi luxusra. Mit tud, amit más, olcsóbb fűszerrel ne lehetne elérni? Nemcsak az íze egyedülálló, de számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkezik, többek között javítja az agy egészségét, és a hangulatunkra is pozitív hatással van.

Sáfránnyal a jobb hangulatért és az agy egészségéért

Mi az a sáfrány?

A sáfrány a Crocus sativus L. növény szárított bibéjéből származik. A szárított bibék szálakhoz hasonlítanak, gyakran élénkvöröses-narancsszínűek, és számos konyhai folyamatban használják őket.

Az ízét nehéz szavakban átadni, talán úgy lehetne jellemezni, hogy földes, mégis finoman édes, de mindenképpen nagyon jellegzetes és azonnal felismerhető azok számára, akik egyszer már kóstolták. A markáns jellegéből adódóan meg kell jegyezni, hogy nem mindenkit vesz le a lábáról.

Az ízesítés mellett színezékként is használják élelmiszerekben és kozmetikumokban, jellegzetes bordó árnyalata miatt.

A sáfrány hatása a szervezetünkre

A sáfrány négy hatóanyagból áll: krokcin, kroketin, szafranal és pikrocrocin. Az élénksárga/piros színéért a krocin, egy karotinoid felelős. Ezáltal antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami több szempontból is támogatja a szervezetünket.

Elsődlegesen hangulatjavító hatása miatt szeretik sokan, és itt nemcsak az általános rosszkedvre kell gondolni, de akár enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő embereknél is javulást idézhet elő. Egy 2013-as, öt randomizált, kontrollált vizsgálatot összegző meta-analízis szerint a sáfrányt alkalmazó felnőtteknél a depresszió tünetei jelentősen csökkentek a placebocsoporthoz képest. Meglepő módon a sáfrányt is hasonlóan hatékonynak találták, mint az antidepresszáns gyógyszereket. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal el kell dobni a gyógyszereket, de érdemes orvossal konzultálni a lehetséges kiegészítő kezelésről.)

Sőt, a sáfrány akár a PMS vagy a PMDD okozta nemkívánatos hangulati változások, így az ingerlékenység ellenszere is lehet, minimális mellékhatással

Erőteljes antioxidáns-tartalma miatt a fűszer támogatja az agy egészségét, és véd az oxidatív stresszel szemben. Emellett úgy tartják, hogy a sáfrány aktív vegyületei szív- és idegvédő hatásúak. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sáfrány ígéretes előnyökkel jár a különböző, korral összefüggő betegségek megelőzésében, sőt néha még kezelésében is, a makuladegenerációtól és a glaukómától kezdve az Alzheimer- és Parkinson-kórig.

Hogyan használd a sáfrányt a konyhában

Mivel a sáfrány éppoly drága, mint amilyen hasznos, érdemes először valahol megkóstolni, kipróbálni, hogy milyen is az íze, mielőtt egy kisebb vagyont beruháznál a készleteid felhalmozására.

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Sáfrányos spagetti

Nálam nagyobb tésztaimádó, azt hiszem, kevés van. Ez talán már fetisizmusnak számít. Éhes voltam. Azonban, amikor kitántorogtam a konyhába, sajnos azzal kellett szembesülnöm, hogy… ...

Sáfrányos fonott kalács

Tavaly keltem először hajnalban húsvét vasárnap, hogy édesanyám "nyuszi-tojta" húsvéti kalácsra ébredjen az ünnepi reggelen. Akkor is értékelte a család nemes gesztusomat, de a kalács ...

Főleg a mediterrán, közel-keleti és dél-ázsiai valamint bizonyos észak-afrikai konyhákban használják előszeretettel a sáfrányt, így ilyen receptekben nyugodtan használhatod. Például tahdigben és a spanyol paellában nyugodtan alkalmazhatod, levesekben és pörköltekben is jól mutat, de egy rizottót is feldobhatsz vele.

Érdemes kísérletezni vele – mivel nagyon erőteljes az íze, így tényleg csak egy csipet kell belőle – és új ízeket felfedezni, mert megéri!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi tartalmakért olvass tovább:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...