Hangos ételek – ezért finomabb minden, ami ropogós

Vajon miért szeretjük a chipset, a ropit, a mogyorót, a sült krumplit vagy éppenséggel a friss, harsány almát? Nos, érdekes módon egy bizonyos közös nevező miatt, ami pedig nem más, mint a ropogós textúra. De mi lehet ennek az oka?

Ízlések és pofonok: ez a mondás talán akkor a leginkább igaz, ha az étkezésről és összességében az ételekről van szó. A pacalt például kevesen szeretik, a sült krumplit azonban szinte mindenki. És persze ezt nagyban befolyásolja az ízélmény is, de ami hasonlóan fontos az ételek élvezetében és érzékelésében, az a textúra. A ropogós ételek ugyanis valamiért sokkal finomabbak, sokkal nagyobb élményt nyújtanak, mint bármilyen más állag. A jelenség kifejezetten érdekes, és több lehetséges oka is van, lássuk, mik ezek!

Hangos ételek – ezért finomabb minden, ami ropogós

Mi történik a számban?

Amikor valamit eszünk, az étel állagának érzete és a rágás hangja mind a szánkban lévő érzékelők segítségével jut el az agyunkig. A legtöbb ételhez fűződik valamilyen emlékünk, és ezért elvárásunk is, hogy milyen lesz majd az érzés, amikor elfogyasztjuk.

Ha az étel megegyezik a róla alkotott emlékeinkkel, akkor boldogok vagyunk, azonban, ha nem, akkor elégedetlenek, sőt, akár mérgesek is lehetünk.

Például, ha egy sült krumpliba harapunk, és az az elvártnál puhább, nem olyan harsányan roppanós, mint általában, csalódottak leszünk.

Ropogós vitaminsaláta

Hétvégén megint grillezés volt, és már nagyon unom a szokásos salátákat, ezért most beújítottam, és Ő a legújabb kedvenc, most biztosan jó ideig folyamatosan készíteni fogom. ...

Tésztachips

Ropogós, mártogatható, és persze nem tudod abbahagyni. A tésztachips jelenleg a TikTok egyik legfelkapottabb receptje, hiszen pár perc alatt őrülten ropogós, fűszeres chipset ...

Szeret, nem szeret

Éppen ezért az állag sokkal fontosabb, mint az íz, ha arról van szó, hogy mit szeretünk, és mit nem. Ha van egy rossz textúrához fűződő emlékünk, az megmarad, és meghatározó része lesz az ízlésünknek.

Egyes spekulációk szerint a nyálkás ételektől való ódzkodásunk visszavezethető a gyűjtögető életmódot folytató ember idejére. Ugyanis, ami puha volt, esetleg nyálkás, az gyakran jelenthette azt, hogy az étel megrohadt vagy megromlott.

Ezek helyett inkább a ropogós, roppanós, ress élelmiszerek voltak a megbízhatóak, például a friss zöldségek és gyümölcsök, de akár a bogarak is.

Ami ropog, az egészséges?

A ropogósság tehát egy üzenet lehetett (és még ma is az lehet) az agynak, hogy amit fogyasztunk, az egészséges, de leginkább tápláló. Az őseink által nyersen fogyasztott ételek nagy része ropogott, és ez a hangos folyamat idővel összekapcsolódhatott a tápanyagban dús ételekkel.

A főzéssel és a modern ételekkel azonban ez nagyrészt megváltozott. Hiszen ma már nyilvánvaló mindenki számára, hogy a chips, az olajos sült krumpli és más ropogós nassolnivalók abszolút nem tartoznak az egészséges kategóriába.

Ezek szeretetére két lehetséges magyarázat van: az egyik (talán tudományosan jobban megalapozott) ok, hogy az agy szereti a zsíros ételeket, ezért kívánjuk ezeket az egészségtelen, de hangos dolgokat. Persze az is lehetséges, hogy egyszerűen megtartottuk az őseink ropogás iránti elköteleződését, és továbbra is azt hisszük, hogy ami ropog, az jó nekünk.

Kínai ropogós zellersaláta

Nálam mindig az van a zellerszárral, hogy megveszem, mert valamibe kell, viszont csak egy-két szárat használok belőle, a többi pedig megmaradt, és nem tudom, mit kezdjek vele. Most már ...

Zene füleinknek

Szintén nagyon érdekes, hogy amikor halljuk a rágást, azaz az ételünk hangos, sokkal jobban ízlik, mert valahogy felfokozódik az evés élménye. Intenzívebbek lesznek az ízek is, ezért folyamatosan többet szeretnénk enni a ropogós dolgokból.

Ráadásul a rágás felgyorsítja a vér áramlását az agyba, ami több oxigént, több energiát és összességében aktívabb agyműködést jelent. A rágás tehát egyszerűen élvezetes.

A hallássérült emberek, illetve az olyan idősek, akik már nem képesek rágós ételeket enni, kevésbé érezhetik finomnak az általuk fogyasztott ételeket. Mindkét esetben hiányzik az evéshez fűződő hang, ezért lehet kevésbé katartikus az élmény.

Tehát, ha legközelebb kibontunk egy zacskó chipset vagy beleharapunk egy piros almába, figyeljünk kicsit oda a hangokra, élvezzük a megrágott ételt, éljük meg a rágás teljes élményét!

Ropogós-bundás banán

Elkészítettünk nektek egy egyszerű és aránylag gyors bundás banánt, amit a kínai büfékből már ismerhettek. Reggelire, uzsira vagy desszertnek is kiváló!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket az érdekességeket is érdemes elolvasni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...