Kiderült, miért utálják a gyerekek a brokkolit és a karfiolt

Nem azért utálják a gyerekek a brokkolit vagy a karfiolt, mert finnyásak – a dolog sokkal összetettebb, legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent tanulmányból.

Biztosan mindenki találkozott már olyan kisgyerekkel, aki egészen egyszerűen nem volt hajlandó megenni a brokkolit, a karfiolt és a káposztát. Egy friss tanulmány szerint a jelenségről több enzim tehet, amelyek kellemetlen, rossz ízűvé alakítják a zöldségeket - írja a Live Science cikkére hivatkozva a 24.hu.

Az úgynevezett cisztein-liázokat a szájban élő baktériumok állítják elő, ezek az enzimek pedig a káposztában, a brokkoliban és a karfiolban is megtalálhatóak. A cisztein-liázok képesek lebontani az S-metil-L-cisztein-szulfoxid (SMCSO) vegyületet, a folyamat során pedig jellegzetes szagú vegyületek keletkeznek.

Korábbi, felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az enzimek nyálmintában zajló aktivitása befolyásolhatja, mennyi SMCSO bomlik le, ez a folyamat pedig hatással van arra, miként érzékelik az emberek a zöldségek ízét. A kisgyerekek alapvetően sokkal érzékenyebbek a keserű és a savanyú ízekre, szakértők ezért 98 szülőpárost illetve azok 6-8 éves gyermekeit tesztelték.

Az eredmények alapján azon gyerekek, akiknek nyálmintájában több volt az SMCSO-származék, jellemzően kevésbé szerették a különböző káposztaféléket. A fiatalok különösen érzékenynek bizonyultak a dimetil-triszulfidra, egy olyan vegyületre, amely SMCSO és a hús bomlása során jön létre. Az anyag kis koncentrációban még nem szagos, nagy mennyiségben viszont kellemetlen

- írja a 24.hu.

A tanulmány során megállapították azt is, hogy a szülők és gyermekeik nyálmintáiban a rossz szagú vegyületek és baktériumok hasonló arányban voltak jelen, utóbbiak mikrobiológiai összetételét azonban nem elemezték a kutatók.

Forrásunk volt.


Ezek a kutatási eredmények is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Piteformában sült sajtos fasírtfészek

Nekem szilikonos pite formám van, amiből egyszerűen kijön miután megsült. Ez az étel az egyik kedvenc nálunk, sokszor készítem. Legalább 6 db formához elég ez a húsmassza, mivel maga a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!